Comsig nu se dezminte. Recidivează. Autoritatea de Supraveghere Financiară, forul suprem pe piaţă de profil a decis sancţionarea SC “Comsig Broker de Asigurare” SRL din Bistriţa, cu retragerea autorizaţiei de funcţionare, ea nemaiavând voie să încheie nici un tip de asigurări. Cititori fideli ai “Gazetei de Bistrița” îşi reamintesc de un scandal celebru în care a fost implicată Comsig, relatat pe larg într-un material de investigaţii intitulat “Înşelătorie, numele tău este Comsig Leasing”, o altă firmă din portofoliul Comsig Grup aflată sub controlul familiei Sigartău.
Mai mult, Petru Sigartău, marele boss al grupului de firme Comsig a fost chemat la DNA Cluj să dea cu subsemnatul în dosarul de mega-corupţie a grupului infracţional organizat care a funcţionat în interiorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, având în vedere faptul că numele lui apare în stenogramele interceptărilor efectuate în acest dosar. Conţinutul acestora devoalează o relaţie mai mult decât specială a patronului Comsig cu fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ BN, Roberto Hasnăş.
Legea a fost încălcată flagrant
Hotărârea ASF este irevocabilă şi executorie, ca să folosim nişte termeni juridici consacraţi. Potrivit deciziei nr.82 din 21 ianuarie 2015, publicată în Monitorul Oficial la numărul 70 din 27 ianuarie 2015, „Comsig Broker de Asigurare” nu mai are voie să încheie asigurări din nici o categorie. Potrivit acestui document, Comsig Broker Asigurare, înscrisă în Registrul brokerilor din asigurare cu codul RBK-392, nu a transmis la Autoritatea de Supraveghere Financiară raportările periodice semestriale şi trimestriale. De asemenea conform aceluiaşi document, Comsig Broker Asigurare a mai „uitat” să transmită şi raportările aferente trimestrului II/2014 în format letric şi în format electronic şi documentele contabile aferente semestrului I/2014 în format letric şi în format electronic.
În fapt, Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că au fost încălcate flagrant mai multe articole din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, aceste fapte fiind considerate potrivit legii amintite, „contravenţii”. Drept consecinţă, urmare a acestor încălcări ale legii, ASF a decis să sancţioneze Comsig Broker Asigurare cu retragerea autorizaţiei de funcţionare.
După cum am amintit, jocul de-a şoarecele şi pisica cu legea, de a sări peste aceasta atunci când interesele lor o cer, nu este străina celor de la Comsig. Cu ceva timp în urmă într-un material de investigaţie, intitulat „Înşelătorie, numele tău este Comsig Leasing”, Gazeta de Bistriţa a adus în atenţia opiniei publice peripeţiile unui cetăţean, un om de bună credinţă – Vasile Runcan – din Năsăud, careprobabil, alături şi de alte persoane au devenit victime a celor de la Comsig.
Înşelătoria Comsig consta în întocmirea unor contracte de leasing financiar pentru procurarea de autovehicule, realizate în aşa fel încât de fiecare dată clientul de bună credinţă să piardă. Sub acoperirea unor documente aparent legale, clientul era jecmănit la propriu cu sânge rece, inducându-i-se ideea că totul s-a făcut în limita şi cu respectarea legii.
Clientul era jecmănit la propriu cu sânge rece
Vasile Runcan poate şi din puţină credulitate (se pare că tocmai pe această însuşire umană s-au bazat cei de la Comsig), a plătit nişte sume de bani în baza unui contract de leasing încheiat cu S.C „IFN Comsig Leasing” Bistriţa, fără să ştie pentru ce.
În 10 august 2007, Vasile Runcan, încrezător în binefacerile economiei de piaţă, a încheiat un contract de leasing cu S.C „IFN Comsig Leasing” SA Bistriţa, str. Lucian Blaga, pentru achiziţionarea unui autoturism, uzat, marca Mercedes Sprinter, an de fabricaţie 2001. La prima vedere, condiţiile păreau acceptabile şi omeneşti. Preţul CIP al maşinii, fără TVA era de 5.715,49 euro, şi preţul DDP fără TVA este de 6.765,49 euro. S-a plătit în avans suma de 1.691 euro, adică 24,99% din preţul fără TVA (DDP). Valoarea finanţată (1)-(2) era stabilită la 5.074,49 euro, adică 75,01% din preţul fără TVA (DDP). S-a mai calculat o valoare reziduală de 1.143,00 euro, adică 20% din preţul fără TVA (CIP), inclusă în rate. Rata lunară de leasing a fost stabilită la 163,62 euro, cu un procent de penalitate de 0,6%, pentru fiecare zi de întârziere a plăţii ratelor. Durata contractului de leasing a fost stabilită prin negociere directă de ambele părţi, pentru o perioadă de 60 de luni şi, atenţie, şi o taxă de administrare, conform contractului de leasing nr.840 din 10 august 2007, care era 0 (zero). De asemenea, a mai fost stabilită valoarea contractului şi durata acestuia, exclusiv asigurările maşinii – avansul, valoarea reziduală, rata de leasing, plus taxa de administrare, în valoare de 11.508,20 EURO, valoarea contractului, exclusiv asigurarea maşinii, plus TVA-ul, în valoare de 13.694,89 euro şi restul de plată, exclusiv asigurările maşinii, respectiv valoarea contractului (3), minus avansul plus TVA-ul, în valoare de 11.6892,60 euro. Data la care expira contractul de leasing financiar era 25 august 2012. Moneda în care au fost exprimate valorile de mai sus, EURO, a fost stabilită la un curs de 32.400 lei (vechi). Toate aceste valori au fost prevăzute în cadrul Planului de Eşalonare a Ratelor-Anexă, la respectivul contract. La semnarea contractului, în baza facturii emise de „Comsig Leasing”, clientul a efectuat prima plată, care presupunea avansul şi taxa de administrare, care conform contractului este 0 (zero). S-a mai stabilit că ratele de leasing şi primele de asigurare să fie plătite conform planului de eşalonare a ratelor.
Au sesizat instanța
Nu după mult timp Vasile Runcan a constatat că, practic, tot contractul a fost astfel întocmit încât în baza unor clauze abuzive este obligat să plătească în plus circa 5.000 euro. În disperare de cauză, după consultarea şi a unui avocat, Vasile Runcan s-a adresat Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud (OJPC BN), pentru efectuarea unei verificări asupra legalităţii şi corectitudinii contractului de leasing nr.840 din 10 august 2007, în limitele competenţelor permise de Legea nr.193 din 2.000 cu modificările şi completările ulterioare. Sesizarea s-a referit exclusiv la clauzele abuzive din contractul menţionat. Au fost sesizate următoarele clauze, considerate abuzive: obligaţia de plată a sumei de 1.050 euro plus 4.244 euro, cu titlu de cheltuieli de administrare, în condiţiile în care în contract taxa de administrare este 0 (zero), dreptul vânzătorului la emiterea facturii lunare la un curs leu/euro mai mare decât cel valabil în ziua plăţii efective în condiţiile în care acesta nu a fost niciodată comunicat anterior în factura fiscala, calcularea şi încasarea „diferenţei de curs la rata de capital”, introduse în facturi şi care nu au fost explicate ce obligaţii contractuale reprezintă.
Vasile Runcan a cerut OJPC Bistriţa-Năsăud să dispună sesizarea instanţei de judecată pentru aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, modificarea clauzelor contractuale abuzive în sensul anulării clauzei privind obligaţia de plată a comisionului de administrare de 1.050 euro, plus 4.244 euro, interpretarea contractului în sensul că, în lipsa comunicării facturii încheiată anterior, cursul leu/euro la care se face calculul obligaţiei de plată este cel din ziua plăţii efective a ratei curente. În final, Vasile Runcan a mai pretins restituirea sumelor încasate în baza clauzelor abuzive, adică a clauzelor de administrare, diferenţa dintre suma efectiv plătită şi cea datorată potrivit cursului din ziua plăţii pentru rata de capital şi dobânda, precum şi întreaga „diferenţă de curs la rata de capital” facturată şi achitata potrivit facturilor lunare emise de comerciant.
Îşi rezolvau problemele cu legea apelând “firul scurt”
Contractul de leasing financiar era un contract standard, preformulat, a cărui întocmire nu a fost negociată între părţi, ci impusă de cei de la „Comsig Leasing”. Profitând de lipsa de iniţiere în materie a clienţilor, prin formulări echivoce cu dublu sens, pentru înţelegerea cărora sunt necesare cunoştințe de specialitate. Era mai mult decât evident un procedeu înşelător, utilizat cu rea credinţă de comerciant, fără doar şi poate, pentru a încasa ilegal nişte sume de bani, prin adăugarea clauzei abuzive într-o anexă din contract, mascată extrem de abil în termeni şi formule inaccesibile omului de rând.
„Comsig Leasing” avea obligaţia de a calcula valoarea în lei a fiecărei rate lunare în raport de cursul euro la data încheierii contractului sau,în cazul variaţiei cursului valutar peste o anumita limită, la cursul din ziua facturării, dacă aceasta era mai mare decât cursul iniţial. Acest drept, subzista doar în situaţia emiterii facturii curente anterior datei plăţii şi comunicării acesteia către client modul prevăzut de lege. „Comsig Leasing” nu a comunicat niciodată factura decât în ziua plăţii efective, la ghişeul casieriei, când era şi emisă.
Rezultă mai mult decât evident că firma „Comsig Leasing” a acţionat cu rea credinţă, antedatând facturile cu data celui mai mare curs valutar din luna respectivă, anterior zilei plăţii efective.
A patit-o si tatal meu, cand a vrut sa-si treaca masina lauta in leasing de pe numele firmei pe numele lui. A avut el de platit taxa aia, era legea aia cum ca ti se inapoiaza taxa de inmatriculare, nu a mai vazut banii. Niste infractori, asa merita !!!
nu avea cum pt ca nu era propietaru masini. firma era propietar pina cind achiti totul
Niste smecheri pocaiti astia care se ascund dupa biblie si fac ce i taie capul. Asa si cel ge la Global care a furat cat a putut cu concursul societatilor de asigurari si acum isi cere falimentul societatii….
Niste escroci la care nu le vine deocamdata nimeni de hac. Fac ce doresc in judetul asta , avand bani si „servitori”. Am patit la fel cu taxa . Eu am platit-o eu au recuperat banii, plus jonglerii cu lei/euro cum le convenea lor. Pe fata ma inselau fara pic de rusine sau bun simt, cu toate protestele mele, chiar daca le-am spus.
ei sunt cum sunt , dar sa l vedeti pe nepotul lor LUTU ..CU FIRMA LUTZ AUTOMOBILE.,,asta e adevaratul excroc ,o jigodie ordinara care nu merita sa traieasca pe acest pamant ,,un tepar ,gunoi ,jegos ..inseala pe toata lumea ce din nestinta intra la el in firma ,..la inceput e ca un mielusel ,pana agata omul , apoi cu asa zisi juristi de doi bani , sperie clienti cu fel de fel de chesti , obligandui la fel de fel de taxe inventate ..asta e LUTU ..UN PENTICOSTAL NEMERNIC ….NAI AVEA NOROC TOATA VIATA DE NIMIC IMPOTENTUL DRACULUI …BATATE DUMNEZEU DE EXCROC..EXCROC..EXCROC …JIGODIE …JIGODIE…JEGU SOCIETATI…..
Scumpul de el
ai dreptate….impotent in toate privintele.nu-i asa Tabita?:)))
pe langa impotenta e si steril.
Asa fac ei si se cred pocaiti cica toti clanu Sigartau asa scrie in biblie inselati oameni si prostiti cum vreti voica asa se va intra in imparatia lui DUMINEZEU cu km dati inapoi valori reziduale ascunse etc si ei zic ca Dominu ia binecuvintat, astea nu sint de la Duminezeu sint de la satan stapinu lacomiei a insaleciunilor si a mindriei care este zidita in voi prin inselatoriile zilnice facute frumos la costum cu un ton frumos dar in spate menegeru fimei este diavolu pentru ca ei slujesc diavolului nu lui Duminezeu .Ei sau pocait cu numele si se folosesc de renumele lui Duminezeu pentru a insela oameni din lume ce se in cred in oameni ca si ei .In biblie Duminezeu zice blestemat sa fie omu care se in crede in om. Pocainta consta in fapte milostive cu oameni ai ajuta nu ai ademeni sub paravan ca esti copli a lui Duminezeu si tu pe la spate scoti coasa ca satan si ataci ,asta numiti voi pocainta ? Faceti Evanghelizari la bserica chemati oameni la pocainta ,dar ce sa vada oameni la voi ? pocaiti nu sinteti ca sa se pocaiasca si ei vad in voi doar niste hiene sau lepre sau gheparzi de jungla ce asteapta prada sa fie omorita .Voi sinteti interlopi pocaiti ai BISTRITEI noroc ca Bistrita este un oras pasnic ca de ati trai in Iasi sau Timisoara etc v-ar inpusca Iterlopi si v-ar da foc la case noaptea si v-ar lua taxa de protectie zilnic garantat si asa ati devenit voi INTERLOPI in Bistrita asai ati vazut ca e orasu plin de naivi sau cum ziceti voi prosti. Pocaitiva pina mai aveti timp ca in Imparatia lui Duminezeu nu se intra cu . tilharii, japcii, excrocheri, inselaciuni,minciuni,legalizate ,km dati inapoi ,valori reziduale ascunse .Cu parere de rau cu astea aveti sanse la Diavol sau la Satan sa mergeti garantat aveti fapte pentru IAD dar nu pentru imparatia lui DUMINEZEU nici de cum ,fapte de pocainta lipsesc la voi. Voi mergeti pe pricipiu ca Duminezeu va iarta dar cit mai iarta oare sti tu care este ultimu ceas sa apuci sa te impaci si fi iertat. Daca la noapte ar veni DUMINEZEU si ar fi rapirea oare cum v-ar gasi ? pregatiti de rapire sau de inselat si de tilharit oameni.aici va las pe voi sa dati raspunsu nu eu.
Sunt ESCROCI,SI LA SERVICE HABAR NU AU DE MECANICA SI TE JECMANESC,CACI EI AU TARIFE LA ORA CA SI IN AFARA,DAR REPARATILE LE FAC DE RAHAT,,HABAR NU AU,MAI AU SI UN BROSCOI DE ITALIAN ACOLO,FACE PE ȘMECHERII,MAFIOTIII,HU!
Nişte nesimțiți…dacă nu e prea puțin spus. Osânda îi paşte de multă vreme şi pierzarea lor nu dormitează!
Oamenii domnului :)) , pocaiti ratati cu baticu vostru de pe p**a
ANONIM.IN luna asta am fost si eu jecmanit la SERVICE:REVIZIE la un AUTO DE 2 ANI CU MOTOR DE 1,2 BENZINA ,aproape 13.ooo km ,factura de 853 RON DIN CARE 390 LEI MANOPERA, fara sa se execute toate lucrarile ,dar voi lupta ca lucrurile sa nu ramana asa ,am inceput demersurile catre cei responsabili,in prima faza Autoitalia,urmeaza si alte autoritati.
Niste tepari, am batut drumul de la Bucuresti bine ca nu am cumparat nimic din cimitirul lor de masini.
Nu recomand, o firma neserioasa din toate punctele de vedere