Mai multe companii din România au anunţat că îşi întrerup activitatea de producţie, ca efect direct al adâncirii crizei economice internaţionale cu implicaţii nemijlocite asupra situaţiei productive din ţară.

După anunţul Societăţii Automobile Dacia privind întreruperea producţiei în zilele de 13 şi 14 noiembrie şi apoi în intervalul 20 noiembrie – 7 decembrie, ca 'urmare a degradării situaţiei pe pieţele auto', atât la export cât mai ales pe piaţa din România, alte companii precum Rafinăria Arpechim a anunţat şi ea întreruperea de astăzi a producţiei la secţia de piroliză, ca urmare a deciziei principalului beneficiar – societatea Oltchim Râmnicu-Vâlcea – de a reduce activitatea cu 40%. Oltchim a anunţat că a decis să reducă temporar cantitatea de etilenă şi propilenă cu care se aprovizionează de la rafinăria Arpechim, care face parte din Divizia de Rafinare a Petrom S.A., având în vedere scăderea la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice. De asemenea, producătorul olandez de aluminiu Vimetco NV , acţionarul majoritar de la Alro Slatina, a anunţat ieri că urmează să reducă producţia realizată în România cu 65.000 de tone, ceea ce înseamnă că în 2009 producţia sa totală se va situa la 160.000 de tone, informa Dow Jones. Firma olandeză şi-a redus deja producţia anuală de aluminiu din China cu 95.000 de tone şi a amânat investiţiile de capital pentru noile proiecte ca urmare a deteriorării condiţiilor de pe piaţă.
În ultima vreme, producătorii de aluminiu din întreaga lume au început să-şi reducă producţia pentru a răspunde la scăderea cererii şi surplusului existent pe piaţă, prima din companiile occidentale care a decis aceste măsuri fiind U.S. Alcoa Inc, care luni a anunţat o nouă reducere cu 350.000 de tone a producţiei sale. În total, Alcoa şi-a redus producţia cu 615.000 pe an, aproximativ 15 la sută din capacitatea sa de producţie.
În România, Alro Slatina, subsidiară a Vimetco N.V., producător global de aluminiu primar şi procesat, este cel mai mare producător regional de aluminiu, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 de tone pe an. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele sale sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România), Statele Unite, Israel şi Coreea de Sud. Pe de altă parte, peste 400 de vrânceni vor rămâne fără slujbe din luna decembrie, după ce patronii s-au văzut nevoiţi să-şi restrângă activităţile, ca urmare a crizei economice. Astfel, numai luna trecută, şase angajatori din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum construcţii, prelucrarea lemnului şi servicii au comunicat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea că în cursul lunii noiembrie vor disponibiliza 416 angajaţi. Aceeaşi situaţie apare şi în Olt, unde şase firme din judeţ vor renunţa la un număr total de 346 de salariaţi. În agricultură se vor face disponibilizări la Agromec Vişina, Agromec Scorniceşti, Longin Şerbăneşti, Agromec Bucinişu. În domeniul confecţiilor textile vor fi disponibilizări în acelaşi judeţ la Carlotex Caracal, iar în construcţii – la Concis.

Tot ca un efect al crizei economice este resimţită şi decizia companiei Kraft Foods de a închide, până la sfârşitul anului 2009, fabrica de ciocolată din Braşov, cei 440 de angajaţi urmând să fie disponibilizaţi. Fabrica Poiana din Braşov a fost deschisă în 1995, printre brandurile produse aici fiind Poiana, Africana sau caramelele Sugus. (A.R.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.