Sală a Centrului Naţional de Învăţământ Turistic. Foto: cnit.ro

În cadrul Centrului Naţional de Învăţământ Turistic, aflat în subordinea Ministerului Economiei, nu mai există activitate.

Compania de stat are cinci membri în Consiliu de administraţie, plus director general, director adjunct, şi toate departamentele aferente, de la administrativ până la juridic. 30 de posturi bugetate, dintre care 9 sunt destinate personalului de formare profesională, în condițiile în care obiectul de activitate al CNIT este formarea li pregătirea personalului în tusim. Anul acesta, CNIT a organizat 0 cursuri!

Cu toate acestea, CNIT se mândrește cu două programe finanțate cu fonduri europene, potrivit digi24.ro.

Cristian Petrescu, directorul CNIT: Proiectele sunt pe o perioadă de 18 luni, nu au început toate cursurile, în total vor fi aproximativ 300, adică 150 colo, 150 dincolo, 300 – bucătari, cameriste, ospătari.

Reporter: Mulţi, puţini, în opinia dumneavoastră?

Cristian Petrescu: Depinde la ce te raportezi. Faţă de activitatea trecută care era aproape zero, se poate spune că sunt destul de mulţi.

Cristian Petrescu a preluat de câteva luni conducerea Centrului. A fost ministru al turismului în guvernarea PDL şi, până de curând, consilier local la Sectorul 3 din partea PMP. Ne spune că motivul pentru care Centrul nu are activitate este simplu: în urmă cu aproximativ 20 de ani, CNIT a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu o firmă privată care îi era concurent pe piaţă. Astfel, i-a cedat acesteia obiectul său de activitate. Cu alte cuvinte, firma privată organizează cursurile în locul CNIT tocmai în sălile deţinute de compania de stat, iar Centrul doar administrează respectivele săli. Adică are grijă să fie curate şi în bune condiţii. În schimb, primeşte o parte din profit. Astfel, angajaţii Centrului au ajuns să nu mai facă aproape nimic şi îşi încasează lefurile doar din ce obţin de la concurenţă. Statul român prin CNIT deţine şi două hoteluri care au avut aceeaşi soartă. Sunt folosite de o companie privată tot în baza unui contract de asociere în participaţiune.

Citește continuarea: Director – Vorba vine stat degeaba, că practic sunt foarte multe activităţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.