Compania de Apă Someş SA a atribuit o licitaţie în valoare de peste un milion de euro unei firme patronate de ”regele” SIF-urilor, Dragoş Bîlteanu, aflat acum în arest la domiciliu, şi a partenerului lui de afaceri, libanezul LAKIS NABIL. Contractul încheiat de Compania de Apă Someş este, ca pentru ”băieţii deştepţi”, de furnizare a energiei electrice şi a fost atribuit firmei Industrial Energy SA pentru suma de 4.670.640 de lei. În Cluj-Napoca, Bîlteanu mai controlează prin intermediul unui SIF afacerea Arta Culinară SA pe care vrea să o transforme într-un business imobiliar.
La mijlocul lunii trecute, Compania de Apă Someş SA a atribuit o licitaţie în valoare de 4,6 milioane de lei firmei Industrial Energy SA care se obligă să furnizeze energie electrică. Aceasta nu este singura licitaţie câştigat de Industrial Energy de la statul român. În martie, o unitate militară din Constanţa a atribuit o licitaţie de peste 3,1 milioane de lei firmei respective
Industrial Energy este deţinută de off-shore-ul cipriot ROMENERGO HOLDINGS LTD (acţionar majoritar) şi de firma AGAM DEVELOPMENT SRL, controlată tot de un off-shore cipriot, NAZERAN ENTERPRISES LTD. Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Banat Crişana, patronată de Bîlteanu şi Nabil, a investit în iunie 2013 alte 26,9 milioane de lei în obligaţiuni Romernergo SA, companie prin intermediul căreia Bîlteanu şi El Lakis deţineau 5% din acţiunile aceluiaşi SIF. SIF-ul a cumpărat obligaţiunile în condiţiile în care acţiunile Romenergo erau gajate de patru luni la o bancă. Firma cipriotă Romenergo Holdings Limited a garantat împrumutul bancar cu pachetul de 99,9% pe care îl deţinea în Romenergo SA.
În aceeaşi perioadă, arbitrul pieţei de capital anunţa mecanismul prin care Romenergo acţiona concentrat la SIF împreună cu altă firmă cipriotă Aktra Holdings Limited şi cu afaceriştii Bîlteanu şi El Lakis. Potrivit Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cei doi controlau împreună cu cele două firme 8,95% din SIF, peste limita legală de 5%. Prin Romenergo, Bîlteanu avea conexiuni atât cu Dorin Cocoş, cât şi cu Andrei Hrebenciuc. Romenergo Holding Limited a cedat în 2012 o afacerea către o firmă avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan. La conducerea firmei de turism a fost numită atunci Carmen Elisabeta Drăgoi, complice cu Andrei Hrebenciuc în preluarea a 12.000 de hectare retrocedate ilegal, afacere pentru care el a fost arestat în octombrie 2014. Drăgoi a mai administrat şi o afacere a fiului lui Dorin Cocoş.
Bîlteanu s-ar putea muta la Cluj!
Bîlteanu a devenit preşedintele SIF Banat Crişana (SIF1) în decembrie 2012, după ce ajunsese membru în consiliul de administraţie al SIF1 în ianuarie 2010. Era rezultatul a ceea ce părea, la data aceea, un acord de pace dintre echipa preşedintelui SIF1 de atunci, Ioan Cuzman, şi grupul Băncii Transilvania, aflat în diferite litigii cu SIF1. El însuşi administrator al SIF1 în 2010, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania a plecat atunci când SIF1 a intrat sub controlul partenerului său. Conform economica.net, relaţiile dintre Bîlteanu, SIF1, Ciorcilă şi Banca Transilvania s-au complicat tot mai mult. SIF Banat Crişana (SIF1) valora acum patru ani circa 740 de milioane de lei. Înaintea suspendării de luni, de la tranzacţionarea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), SIF1 valora 715 milioane de lei.
Între timp grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Dragoş Bîlteanu a ajuns la deţinerea maximă legală de 5% din acţiunile SIF1, pachet care valorează aproape 36 de milioane de lei. Astă primăvară pachetul era mai mult decât dublu (11,7%), dar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a impus respectarea legii.
Între timp grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Dragoş Bîlteanu a ajuns la deţinerea maximă legală de 5% din acţiunile SIF1, pachet care valorează aproape 36 de milioane de lei. Astă primăvară pachetul era mai mult decât dublu (11,7%), dar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a impus respectarea legii. Bîlteanu a ţesut un păienjeniş de relaţii cu SIF Muntenia (SIF4) pe care îl controlează prin societatea de administrare a acestuia şi cu SIF Moldova (SIF2), o aliată de conjunctură.
Prejudiciu de 65,2 milioane de lei
Procurorii DIICOT au efectuat, pe 8 decembrie 2014, 31 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Arad şi în Bucureşti, acţiunea vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate care a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti prin delapidarea acestora.
Gruparea este specializată în comiterea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani, prejudiciul fiind de peste 62,5 milioane lei.
„În perioada 2012—2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, susţine DIICOT.
De asemenea, procurorii au suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipularea pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori Bucureşti.
„Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat-Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale”, mai declară anchetatorii.
Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat-Crişana SA, prin deţinerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.