Compania clujeană Deltamed a mai cules un contract de câteva milioane de euro de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) tarlaua lui Raed Arafat. Firma clujeană Deltamed este celebră prin faptul că primește multe dintre contractele IGSU și instituții din cadrul Ministerului Sănătății. Spre exemplu, majoritatea ambulanțelor, multe dintre mașinile SMURD și cele de pompieri sunt livrate de cei de la Deltamed. De data aceasta, Deltamed va livra autospeciale dotate cu aparatură robotică pentru detectarea substanțelor chimice și nucleare.

IGSU a semnat cu compania clujeană Deltamed două contracte (12687 – Acord cadru de furnizare Autospeciala cu roboti și 76520 Autospeciala cu roboti), primul în valoare de 29.095.000 lei, fără TVA, al doilea în valoare de 23.276.000 lei, fără TVA, pentru achiziția de autospeciale cu care se va interveni în cazurile unde există incendii în care sunt implicate substanțe chimice sau nucleare. Chiar dacă a fost singura firmă care a putut depune o ofertă subcontractanții sunt Volvo Romania – care asigură serviciile de mentenanță preventivă și corectivă în perioada de garanție, suport tehnic, piese de schimb și materiale consumabile. Al doilea subcontractant este firma ZEN CORE S.R.L care va asigura serviciul de mentenanță preventivă și corectivă a liftului de încărcare/descărcare. Cel de-al treilea subcontractant este firma terț este Grădinariu Trucks Solutions, cu care cei de la Deltamed au mai colaborat.

Firma a fost înființată în 2017 și până în 2019 a mers pe pierdere. Însă în urmă cu trei ani, societatea a ajuns să aibă, pornind de la zero, o cifră de afaceri de peste 91 milioane lei. Societatea le aparține lui Grădinariu Andrei Călin (fiu) și Grădinariu Radu (tată). Compania purta inițial numele de  HYDROSERIES – S.R.L.

Firma Zen Core este unul dintre colaboratorii celor de la Deltamed, service-ul societății fiind în aceeași localitate cu cei de la Deltamed. Societatea le aparține lui Dreve Dan Ionut, Lakatos Laszlo și Lar Ovidiu Samuel.

Roboții vor avea senzori de detecție chimică și nucleară și vor avea rol de stingere incendii, evacuare fum și gaze fierbinți, transport persoane rănite și eliberare a căilor de acces. „Având în vedere concentrările industriale, precum și faptul că zona geografică în care se găsește amplasată România este caracterizată, în ultimii ani, de un proces de modificării ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc care au evoluat spre dezastre, se identifică unele vulnerabilități privind producerea unor accidente industriale majore, inclusiv la cele cu risc SEVESO. Astfel, se vizează reducerea consecințelor negative ca urmare a accidentelor majore, în special în cele în care sunt implicate substanțe periculoase sau nucleare, în special pentru sănătatea și viața personalului de intervenție, prin achiziționarea unor autospeciale cu roboți.”, se arată în caietul de sarcini al licitației IGSU.

Fabrica de ambulanțe Deltamed

Firma Deltamed este patronată de  GORGAN VASILE DAN (acționar majoritar), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN și OSAN GEORGE MIHAI. Administratorii firmei sunt Topârcean și Gavrilă. Potrivit Ministerul de finanțe, anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de aproape 94 de milioane de lei și un profit de 3 milioane de lei

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat

Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.     

Un general de contrainformații pus șef la IGSU

În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

300 milioane euro cu sirene

În toamna anului trecut, IGSU a semnat cu societățile Deltamed, Renault Commercial Roumanie și Țiriac Auto un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea a 2.990 de ambulanțe în valoare de 216,68 milioane de euro, fără TVA. În cadrul acestui acord, 780 de ambulanțe de tip B 4X2 vor fi livrate de Deltamed și Renault Commercial Roumanie, care vor încasa 51,45 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, tot Deltamed și Țiriac Auto vor livra 2.210 de ambulanțe tip B 4X4 în valoare de 165,23 milioane de euro, fără TVA.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.