Nici urma de comisar din cadrul Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud când ai nevoie de unul, fapt constatat de mai multi bistriteni. Motivul este unul pe cât de necrezut de comisarul sef, Vasile Bors, pe atât de real. Acesta sustine ca niciunul dintre subalternii sai nu a facut deplasari lungi în strainatate, ci doar în tara, iar acestea au avut costuri mici. Ba mai mult, comisarii mai fac si nazuri când vine vorba de conditiile de cazare, asta desi toate costurile deplasarilor, cursurilor si cazarilor sunt suportate de buzunarul contribuabilului.

Nu de putine ori se întâmpla ca nimeni sa nu raspunda la telefonul Garzii de Mediu, iar daca ai noroc ca cineva sa ridice receptorul, persoana solicitata foarte putin propabil sa fie la slujba, deoarece este plecata la vreun curs de specializare. În ciuda faptului ca Garda de Mediu Bistrita-Nasaud nu are decât 14 angajati, acestia se instruiesc peste masura mai mereu fiind plecati la cursuri.

Noua si cu sergentul zece

La ora actuala Garda de Mediu are, nivelul judetului nostru, 14 angajati, dintre care noua comisari si cu seful lor zece. De asemenea, în cladirea din strada Marasesti mai gasim un consilier juridic, un referent si doi contabili, din care unul contabil sef, ca asa cere legea. Din pacate nu tot timpul în slujba cetateanului, lucru pentru care sunt platiti de altfel din bani publici. Asa se face ca doar în prima jumatate a acestui an comisarii au participat la diferite cursuri cu teme care mai de care mai folositoare muncii depuse în cadrul institutiei. Comisarul sef, Vasile Bors, care nu activeaza în aceasta functie decât de câteva luni, fapt pentru care se scuza ca nu stie sa precizeze cu exactitate la ce cursuri si-a trimis subalternii a declarat pentru Gazeta de Bistrita: „De la începutul anului au fost patru cursuri. Unul de achizitii publice, de resurse umane, ceva legat de nivelul zgomotului si unul pentru asigurarea calitatii izo…, nu stiu exact cum se numeste si nu vreau sa gresesc. Au mai fost câteva cursuri si de ECDL (n.r. European Computer Driving License), care pâna acum ceva timp erau obligatorii”. Cursurile au avut loc în tara, niciunul peste hotare, conform declaratiei comisarului sef. „A fost unul în Bucuresti, doua la malul marii de câte trei zile, dar nu stiu exact locatia. Mamaia cred…Ba nu, ca acolo e prea scump… La Jupiter. De asemenea, a mai fost unul la Slanic Moldova tot de trei zile, în trei etape, dar noi nu am putut participa decât la doua”, a spus Bors.

Gogule, probleme ma?

Pretentiile pe care le au însa comisarii Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud în deplasari nu sunt deloc mici. Incredibil, dar adevarat. Dupa ce acestora li se da liber de la serviciu câteva zile, li se plateste transportul, cazarea si masa, cursul, mai fac si nazuri. Acest fapt este confirmat chiar de seful lor, Vasile Bors. „Cei care au fost la Slanic Moldova au fost total dezamagiti de conditiile care li s-au oferit”, a declarat acesta. Se pare ca prea multa ecologizare îi afecteaza pe comisarii de la mediu, iar pretentile pe care le emit pe bani contribuabililor cresc pe zi ce trece, acestia fiind „total dezamagiti” de calitatea gratuitatilor primite. Este pe undeva de înteles… comisarii de la Bucuresti pleaca la cursuri de specializare prin Statele Unite, Tunisia, Turcia, Grecia sau Canada, asa ca pot si ei primi ceva mai mult de un Slanic Moldova.

În final comisarul sef, Vasile Bors, ne linisteste: „În total nu au costat mai mult de 50-60 de milioane de lei vechi (n.r. transportul comisarilor, cursurile si cazarea). Ba chiar au fost cursuri fara cazare, unde s-a platit doar sala de curs si cursul”. Acum contribuabilii bistriteni pot rasufla linistiti, doar 5-6000 de lei din banii lor s-au cheltuit pentru specializarea comisarilor de la mediu în diferite colturi ale tarii, unde multi dintre ei nici macar nu au ajuns. Si toate acestea în timp ce judetul este plin de probleme pe teme ecologice si gunoaie, toate acestea fiind în curtea Garzii de Mediu.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.