Managerul spitalului din Târgu Cărbunești, Gorj, Sorin Mehedințu, a declarat că instituția se confruntă cu o situație financiară critică, fiind la un pas de faliment din cauza cheltuielilor cu salariile, care consumă 99% din buget. Datoriile spitalului sunt estimate la 5,9 milioane de RON, echivalentul a aproximativ 1,2 milioane de euro.

Potrivit declarațiilor managerului, bugetul spitalului este sub presiune, având în vedere că cheltuielile cu personalul reprezintă 85% din totalul bugetului anual. În medie, lunar, costurile cu salariile ating suma de 5,8 milioane de lei, iar fiecare angajat primește aproximativ 10.600 de lei brut.

Într-o întâlnire cu angajații, Sorin Mehedințu a avertizat că instituția este aproape de incapacitatea de plată și că ar putea deveni primul spital din România care intră în faliment din cauza acestei situații financiare critice. Acesta a explicat că 99% dintre cheltuieli sunt destinate salariilor, iar această situație îi pune într-o poziție delicată.

Pe de altă parte, analizele realizate de HotNews.ro pe baza bugetului oficial al spitalului arată că cheltuielile cu personalul reprezintă 85% din totalul bugetului, iar salariul de bază reprezintă aproximativ 60% din aceste cheltuieli, restul fiind sporuri.

Spitalul din Târgu Cărbunești a beneficiat în ultimii ani de mai multe proiecte de investiții finanțate din fonduri europene, în valoare totală de aproape 14 milioane de euro, precum și de investiții finanțate de Compania Națională de Investiții. Cu toate acestea, instituția se confruntă acum cu dificultăți financiare majore, iar managerul consideră că unele angajări efectuate în trecut ar fi putut contribui la această situație.

În ciuda acestor probleme financiare, managerul afirmă că spitalul continuă să ofere servicii medicale pacienților și că, până în prezent, nu au existat probleme majore în acest sens. Cu toate acestea, medicii sunt nemulțumiți de tăierea sporurilor, iar unele cheltuieli esențiale, precum achiziționarea de materiale sanitare, au devenit dificil de gestionat.

În concluzie, situația financiară delicată a spitalului din Târgu Cărbunești ridică întrebări cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile și resursele în sistemul medical din România, iar soluțiile pentru redresarea situației rămân încă de stabilit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.