Desi s-a demonstrat ca afacerea Codec a fost ilegala, „reteta” de facut bani pe spatele contribuabilului, inventata la Cluj, câstiga teren.

În timp ce la Cluj, Codec îi revine 49% din încasari, într-o comuna din judetul Bacau, „baietii destepti” de la Codec au plusat…si-au câstigat. Conturile lor sunt rotunjite cu 65 % din cumulul amenzilor pe care camerele montate le înregistreaza.

Mai mult, desi s-a demonstrat ca doar în Cluj mai marii Codec au încasat ilegal peste 10 milioane de euro, în conditiile încalcarii legislatiei în vigoare, reprezentantii Codec ameninta Consiliul Judetean Cluj cu judecata…pentru ca a intrat în legalitate, anulând contractul cadru parafat sub conducerea liberala a CJ Cluj.

Odata cu intrarea în afaceri în judetul Cluj, firma Codec a început sa-si întinda tentaculele în mai multe judete, cum ar fi Sibiu, Vâlcea, Suceava si Mures. Acum a venit rândul judetului Bacau sa încheie un protocol de colaborare cu firma paguboasa cu sediul la Cluj – Napoca. Ar trebui spus ca, potrivit unor informatii, „succesul” înregistrat de Codec în diverse judete ale tarii poate fi explicat prin legatura actionarilor societatii Codec cu mai multi demnitari liberali de la Bucuresti.

Contractul încheiat între Primaria comunei Nicolae Balcescu  din judetul Bacau si S.C. Codec SRL este asemanator celui de la Cluj, cu singura precizare ca participarea asociatilor la beneficii si pierderi se face în favoarea firmei de la Cluj. Astfel, Codec primeste 65% din cumulul amenzilor pe care camerele montate le înregistreaza si emit, iar primaria comunei Nicolae Balcescu are un venit de doar 35%. Mai mult, în respectivul contract se prevede faptul ca întelegerea va fi valabila pe o perioada de cinci ani, nu pe trei cum este la Cluj, urmând ca dupa expirarea acestui termen, daca firma Codec va dori, acest contract se va reînnoi automat. “Nu mi se pare normal ca firma Codec sa aiba un venit de 65%, iar primaria Nicolae Balcescu unul de doar 35%, dar asta tine doar de fostul primar al comunei – Francisc Tanacau –  cel care a semnat protocolul cu firma de la Cluj. Pe atunci, acestia (S.C. Codec SRL) motivau ca sunt singura firma din tara care se ocupa cu asa ceva, iar din acest motiv organizarea unei licitatii ar fi inutila”, a declarat actualul primar al comunei Nicolae Balcescu, Anton Siler. Acesta a mai spus ca cele doua radare amplasare pe raza comunei sunt în perfecta stare de functionare. Totodata, cazul de la Cluj, unde Consiliul Judetean a reziliat protocolul cadru cu firma Codec îi era strain noului primar. Aceeasi problema o întâlnesc si celelalte judete în care societatea Codec si-a întins tentaculele. Acestea nu aveau nici cea mai mica idee despre situatia de la Cluj, mai mult decât atât, nu au binevoit sa verifice daca respectivele contracte semnate îndeplinesc cerintele legale. În aceste conditii, urmând exemplul de la Cluj, aceste primarii, cel mai probabil, se vor trezi cu amenzi usturatoare din partea ANRMAP.

Bani facuti usor, repede si …ilegal

Gazeta de Cluj a scris în repetare rânduri despre primariile clujene în care s-au amplasat radarele fixe apartinând firmei clujene Codec si care au fost amendate de catre ANRMAP pentru nerespectarea legislatiei în materie de achizitii publice. Dar lucrurile nu se opresc aici. La ultima sedinta a Consiliului Judetean Cluj, consilierii au votat proiectul de hotarâre privind aprobarea continutului protocolului de cooperare între CJ Cluj si Inspectoratul Judetean de Politie Cluj si a rezilierii Protocolului de cooperare cu firma Codec. Deoarece în referatul de aprobare a proiectului de hotarâre se stipuleaza faptul ca “În aceasta actiune de promovare includerea S.C. Codec SRL în protocolul de cooperare a fost o eroare, întrucât interesul acesteia era de a participa la punerea în practica a proiectului si nu de promovare acestuia la nivelul Consiliilor Locale. Mai mult, Consiliul Judetean nu are competenta cu privire la punerea în practica a acestui sistem de înregistrare si urmarire a traficului rutier, acesta fiind atributul exclusiv al Consiliilor Locale implicate”, consilierii judeteni au decis sa anuleze protocolul prin care fosta administratie judeteana încalca legea. Cu toate acestea, radarele firmei Codec continua sa functioneze, chiar daca autoritatile judetene au decis rezilierea protocolului cadru. În plus, acum frauduloasa firma ameninta Consiliul Judetean cu judecata. “Acum Codec ameninta cu judecata. Ei spun ca potocolul a fost unul cât se poate de legal, iar CJ Cluj nu avea motive sa-l rezilieze. Este clar ca o sa piarda”, a declarat consilierul judetean Iuliu Pacurariu.  Întrebarea ramâne, totusi, ce o sa se întâmple cu radarele fixe, în conditiile în care s-a reziliat protocolul cadru. În momentul în care s-a reziliat protocolul, lucrurile ar trebui sa intre pe fagasul normal si consiliile locale sa organizeze procedurile legale prevazute în legea achizitiilor publice. Ar trebui organizate licitatii, în toate comunele în care momentan exista aparate ale S.C. Codec SRL. Ba chiar mai mult, din moment ce autoritatile judetene au considerat respectivul protocol ilegal, în mod normal si amenzile acordate de aparatele radar ar trebui sa primeasca acelasi verdict, iar banii sa fie returnati vitezomanilor. “Noi am fost la Cluj si am amendat primariile, dar sistemul e foarte ingenios pus la cale. Responsabilitatea nu mai e acum a noastra. Nu stim cine ar putea fi în masura sa desfiinteze acele camere”, a declarat Codrin Vulcu, reprezentant al ANRMAP.

Desi S.C. Codec SRL ameninta Consiliul Judetean cu judecata, spunând ca protocolul încheiat între societate si primariile clujene este cât se poate de legal, reprezentantii ANRMAP sunt de alta parere. “A.N.R.M.A.P. a efectuat actiuni de control la  sediul primariei comunei Tureni, la sediul primariei comunei Sandulesti si la sediul primariei comunei Feleacu. În cazul tuturor celor trei autoritati contactate verificate au fost constatate urmatoarele aspecte: În ceea ce priveste planificarea achizitiilor publice si etapele premergatoare initierii procedurii de atribuire, autoritatile contactate în cauza nu au derulat nico etapa premergatoare (program de achizitii, alocatie bugetara, nota estimativa). Nu s-au respectat regulile de publicitate. Nu s-a întocmit documentatia de atribuire. Nu a fost numita o comisie de evaluare. Nu s-au respectat regulile de comunicare. Nu s-au respectat principiile care guverneaza achizitiile publice. În fapt, prin contractele de asociere încheiate de cele trei primarii cu S.C. Codec SRL, s-a concesionat serviciul de monitorizare a traficului rutier DN1 în zona comunelor Tureni, Sandulesti si Feleacu si prin urmare acestea trebuiau atribuite. În cazul comunei Tureni, autoritatea a fost sanctionata contraventional cu o amenda în cuantum de 5000 de lei. Amenda contraventionala a fost contestata de primarul comunei respective prin plângere contraventionala depusa la Judecatoria Turda, sanctiunea fiind ulterior transformata în advertisment”, a declarat Ana Maria Pârvu, consilier A.N.R.M.A.P.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.