BORŞ-UIFĂLEAN SIMION TOADER, unul dintre cei mai cunoscuți hackeri clujeni a scăpat de închisoare în virtutea prescripției. Pe de altă parte, în soluția pe scurt a procesului de spălare de bani în care a fost judecat alături de soția lui, cei doi sunt puși să plătească câteva sute de mii de dolari cu titlu de plată a prejudiciului.

Tribunalul Cluj a decis să înceteze procesul penal deschis împotriva lui BORȘ UIFALEAN SIMION TOADER, acuzat de spălare de bani, pe motivul intervenției prescripției faptei. Însă, prescripția l-a scăpat pe clujean doar de o condamnare penală. Astfel că, sentința a dispus confiscarea a aproape 800.000 de dolari de la Uifălean. (…) dispune confiscarea specială în favoarea statului, de la inculpatul B.U. S.T. a sumei de 675.966,27 USD. (…) dispune confiscarea specială în favoarea statului, de la inculpatul B.U. S.T. şi de la inculpata B.U. A., în solidar, a următoarelor sume de bani: suma de 5205,32 GBP, suma de 34976,75 euro şi suma de 23784,40 USD”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței. Suplimentar, el a fost pus să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 16000 lei. Sentința nu este definitivă.

În 2014, Simion-Toader Borș Uifălean a fost arestat de DIICOT Cluj pentru accesarea ilegală a unui sistem informatic – acesta ar fi spart serverul pe care era găzduit site-ul președinției.

El a mai fost acuzat de către procurorii DIICOT că ar fi furat datele a 62.000 de carduri bancare, cu ajutorul cărora a obținut peste 640.000 de lei. În plus, acesta ar fi spart și site-ul Președinției, folosindu-se de soft-uri specializate.

A spart peste 60.000 de conturi bancare

Potrivit procurorilor, „În perioadă 2010-martie 2014, Borș, care locuiește în Cluj-Napoca și nu are ocupație, a deținut fără drept datele a 62.000 carduri bancare unice, date care au fost obținute în mod ilicit și care permiteau, în urmă accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operațiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

Bărbatul este suspectat că a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3.449 de carduri bancare unice, conținând date de identificare ale unor carduri bancare aparținând unor utilizatori, date care au fost obținute în mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de carduri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A. (Uifălean Alexandra), ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziționarea și tranzacționarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deținute de către clujean era transformată în monedă convențională-USD sau Euro și ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, susnumitii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obținute în vederea achiziționării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor identificate până la acest moment în cauza este de 643.564 lei”, arată rechizitoriul.

Cu ce a atacat site-ul prezidențial

Simion-Toader Borș Uifălean mai este acuzat de către procurori de faptul că ar fi accesat, fără drept, sistemului informatic al server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, accesul la acest sistem informatic fiind restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deținute și utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

„S-a reținut că, în data de 21.01.2013, au fost inițiate în intervalul orar 11:03-13:26, atacuri asupra server-ului (…) site-ul oficial al Președinției României, atacuri de tip SQL Injection care au avut că sursă IP -ul (…) înregistrat pe numele societății (…) prin folosirea fără drept a unor programe informatice utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice, programe informatice deținute de utilizatorul sistemului informatic de la care au fost efectuate atacurile informatice sus menționate, prin accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduiește server-ului (…) sistem informatic pentru care accesul era restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice;

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.