Începând din acest an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud (CJAS BN) refuză să mai încheie contracte cu medicii de familie care au împlinit sau urmează să împlinească 70 de ani. Instituția a adoptat această hotărâre încă din luna mai a anului trecut, iar medicii de familie au mutat războiul în instanță și-au încercat s-o anuleze acolo.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud nu mai vrea să încheie contracte cu medicii de familie și nu numai, care au împlinit sau urmează să împlinească 70 de ani. Sunt vizați și medicii care lucrează în ambulatorii sau la spitalele din județ.

Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Vilhem Szekely, spune că potrivit Legii nr. 95, articolul 391, aliniatele 1-8, medicii cu vârsta de peste 70 de ani pot rămâne în câmpul muncii doar dacă sunt membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Medicale Române, sunt profesori universitari doctori docent sau cercetători gradul 1 și sunt prinși într-o lucrare de cercetare. Așa că, instituția refuză să mai încheie contracte cu medicii care au depășit vârsta de 70 de ani.

„Legea spune, la alineatul 1, că managerul de spital poate strânge mâna medicului care a împlinit 67 de ani și să îi ureze o pensie binemeritată și sănătate multă”, a precizat Vilhelm Szekely, într-o emisiune la postul local AS TV.

Decizia se cunoștea încă din luna mai a anului 2023, fiind votată în Consiliul de Administrație. Medicii de familie au fost notificați de decizia CJAS și-au fost îndemnați să-și vândă praxisul, având acest drept.

În aceeași ședință a Consiliului de Administrație s-a decis ca medicii specialiști de 70 de ani care lucrează în policlinici sau spital să rămână în relație contractuală cu unitățile medicale cu contracte de prestări servicii, de colaborare sau contracte individuale de muncă, dar doar pentru gărzi.

Medicii au cerut în instanță anularea hotărârii

Hotărârea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud nu a fost pe placul medicilor care încă nu vor să iasă la pensie, deși trec de 70 de ani, și a fost contestată în instanță.

Dosarul a fost înregistrat chiar de Sfântul Nicolae, 6 decembrie 2023, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Reclamanți au fost 9 medici, aproape toți, cu două excepții activează în zona rurală a județului, care, culmea, este și deficitară când vine vorba despre medici de familie.

Cei care au contestat decizia CJAS BN în instanță sunt Ciurdărean Emil-Ioan (medic de familie din Bistrița), Columban Octavian Ioan Valeriu (medic de familie în Feldru), Feher Gavril (medic de familie în Braniștea), Luscan Nedda Corina (medic de familie în Dumitra), Morariu Ioan Emil (medic de familie în Bistrița), Niculai Dumitru (medic de familie în comuna Bistrița-Bârgăului, care este și președintele Colegiului medicilor de familie), Roșca Gabriel (medic de familie în Bistrița Bârgăului), Suciu Tatiana (medic de familie în Lechința) și Udrescu Ovidiu (medic de familie în Matei).

Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o soluție în aceeași lună, admițând cererea formulată de cei 9 medici. Instanța a dispus suspendarea executării hotărârii luate în luna mai a anului trecut, până la pronunțarea instanței de fond. Ceea ce înseamnă că, deocamdată, medicii de familie au scăpat:

 „Admite cererea formulată de reclamanţii CEI, COIV, FG, LNC, MIE, ND, RGO, ST, UO în contradictoriu cu pârâta CAS BN. Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 1 din 29.05.2023, modificată şi completată prin Hotărârea nr. 5 din 28.09.2023 a Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, până la pronunţarea instanţei pe fond. Executorie. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 21.12.2023”, este decizia dată de instanță.

Șeful CJAS BN nu se lasă și se pregătește să conteste decizia

Lupta cu medicii de familie este, însă departe de finalizare, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Vilhem Szekely pregătindu-se să o conteste în instanță.

Practic, spitalele și unitățile medicale pot să continue să lucreze cu medicii care au depășit 70 de ani, însă va trebui să îi plătească din fondurile proprii, serviciile prestate de acești medicii nemaifiind decontate de CJAS, asta dacă hotărârea instanței devine definitivă.

De asemenea, medicii de familie pot continua să profeseze, însă în sistem privat și să ceară bani cetățenilor pentru serviciile prestate, având în vedere faptul că aceasta n-ar mai fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Președintele CJAS spunea anul trecut că este dispus să ajute unitățile medicale să rezolve problema, iar unde e un singur medic pe secție, acesta să fie lăsat până când postul este scos la concurs și ocupat de un medic mai tânăr.

În cazul specialităților deficitare, CJAS a fost de acord să aprobe menținerea în activitate a medicului de peste 70 de ani, până la ocuparea postului prin concurs. Se pare că CJAS a primit o singură solicitare în acest sens, de la Spitalul Orășenesc Beclean, cu privire la un medic, singur pe specialitate.

Se pare totuși că numărul de medici care au trecut de 70 de ani și nu mai pot profesa începând din acest an nu este atât de mare. Potrivit directorului CJAS ar fi doar 15 medici care au împlinit 70 de ani până la 31 decembrie 2023, din totalul de 125 de medici de familie câți sunt înregistrați în Bistrița-Năsăud. Majoritatea medicilor care au trecut de 70 de ani sau urmează să împlinească această vârstă, lucrează deja cu medici rezidenți.

Medicii rezidenți, după 3 ani de rezidențiat în medicina de familie dau un examen pentru obținerea statutului de medic specialist în medicina de familie și pot prelua praxisurile din localitățile respective.

Probleme sunt în special în mediul rural, majoritatea medicilor care vor să profeseze în medicina de familie orientându-se spre mediul urban. Asta în ciuda faptului că, sporul pentru rural acolo unde nu există deloc un cabinet este de 100%. Anul trecut existau 6 comune care nu aveau deloc medici de familie, cetățenii din localitățile respective fiind nevoiți să meargă în comunele învecinate pentru astfel de servicii. În Bistrița doar două cabinete rămân în aer dacă medicii sunt nevoiți să părăsească sistemul. Cei doi medici se și numără printre cei care au contestat decizia de anul trecut a CJAS.

Printre comunele cu astfel de probleme s-au numărat Monor, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Runcu Salvei sau Poiana Ilvei. În comuna Ciceu Mihăiești, medicul de familie nu are cabinet medical și este nevoit să ofere consultații în propria locuință.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.