De la 1 iulie s-a dat startul Programului „Casa Verde” şi în judeţul Bistriţa – Năsăud. Cu aproape 16 miliarde de lei vechi la „seif”, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud (APM BN) primeşte dosare de la cetăţenii interesaţi de montarea de panouri solare sau pompe de căldură în locuinţe.
Banii alocaţi judeţului Bistriţa-Năsăud de către Fondul de Mediu ajung pentru aproximativ 250 de persoane. Înscrierea în acest program se face pe bază de dosare complete şi după regula „primul venit, primul servit!”.  

„Casa Verde” reprezintă un program pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană, sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. La acest program se pot înscrie persoanele fizice, cu domiciliul în România, care să nu fi „adunat” restanţe la stat sau la autorităţile locale. Dosarele pentru obţinerea finanţării nerambursabile se depun la Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului din localităţile de domiciliu.
Pentru anul 2010, Fondul de Mediu a alocat, la nivel naţional, pentru programul „Casa Verde”, 110 milioane de lei, sumă împărţită pe judeţe în funcţie de numărul de locuitori. Bistriţa – Năsăud a primit pentru acest program 1.581.214 de lei, adică aproape 16 miliarde de lei vechi pentru sesiunea 1 iulie – 31 octombrie 2010. Reprezentanţii APM BN estimează că aceşti bani ajung pentru circa 250 de persoane, în funcţie de categoria de sisteme ecologice aleasă de fiecare persoană în parte. La finalul sesiunii, beneficiarii programului vor prezenta factura pentru instalaţie, iar după ce autenticitatea acesteia este verificată, vor primi subvenţia aferentă tipului de lucrare pentru care au optat. Chiar înainte de demararea programului, peste o sută de bistriţeni s-au interesat de acest program şi au început să îşi pregătească actele pentru dosar care, în mod obligatoriu, trebuie să fie complet.

O mână întinsă de Ministerul Mediului

Potrivit directorului coordonator al APM BN, Ştefan Mureşan, cei aproximativ 1,6 milioane de lei alocaţi judeţului Bistriţa – Năsăud vor ajunge pentru aproximativ 250 de beneficiari, în funcţie de tipul lucrării solicitate. Proiectele în cadrul programului „Casa Verde” sunt împărţite pe trei categorii: până la 6.000 de lei, pentru instalare de panouri solare; până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură, şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte tipuri de deşeuri vegetale şi silvice. „Peste o sută de persoane s-au interesat deja la noi (n. r –APM BN), fie pe site, fie au venit personal. Ne aşteptăm să fie mai multe dosare, peste suma pe care o avem. Suntem pregătiţi, şi dacă vor fi solicitări multe, mai completăm cu personal ca să nu se facă aglomeraţie. Suma aceasta, de 1,6 milioane lei, este o mână întinsă de Ministerul Mediului pentru soluţionarea unor probleme de mediu. Eu cred că va fi un impact pozitiv, atât pentru mediu cât şi pentru cetăţean”, a declarat Ştefan Mureşan.

„Dacă dosarele nu sunt complete, nu le primim!”

Potrivit ghidului întocmit pentru accesarea programului „Casa Verde 2010”, şi publicat în Monitorul Oficial, dosarul de finanţare întocmit, trebuie să cuprindă mai multe documente: cerere de finanţare nerambursabilă, în original, completată prin tehnoredactare şi semnată de solicitant; declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, în original, completată şi semnată de către solicitant; copie după actul de identitate al solicitantului; extras de carte funciară în original care să ateste dreptul de proprietate, coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, sau autorizaţie de construire emisă solicitantului în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie valabilă la data depunerii; certificat de atestare fiscală în original, privind plata obligaţiilor la bugetul local, valabilă la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul; adeverinţă în original, privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă comercială, şi un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, inclusiv numele programului şi sesiunea de depunere. În cadrul programului „Casa Verde” este eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii: persoana fizică ce are domiciliul pe teritoriul României; este proprietar/co-proprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; nu are obligaţii restante la bugetul de stat sau la bugete locale; în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului. În acelaşi ghid, se mai specifică faptul că nu este eligibil în acest program, solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz. „Dacă dosarele nu sunt complete, cu părere de rău, nu le primim. (…). Depunerea dosarelor a început de la 1 iulie. Noi ne facem un calcul estimativ pe baza înscrierilor în funcţie de tipul de proiect ales, iar când vom considera că suma repartizată, circa 16 miliarde de lei vechi, a fost epuizată, se încheie sesiunea şi nu se mai primesc dosare”, informează directorul coordonator al APM B-N, Ştefan Mureşan.

Posibil o a doua sesiune…

Dosarele complete pentru programul „Casa Verde” se înregistrează la APM BN şi apoi se trimit la Fondul de Mediu Bucureşti. Prima sesiune durează până în 31 octombrie, după care va începe perioada de decontare.
„În momentul în care aceste dosare au fost acceptate, o să apară pe site-ul Fondului de Mediu. O să fim şi noi anunţaţi, şi toţi beneficiarii se vor prezenta la noi pentru a încheia un contract între Fondul de Mediu şi cetăţean, contract care se va retrimite la Bucureşti. De la momentul semnării contractului, cetăţeanul are dreptul să construiască, să facă investiţia, iar la final trebuie să solicite decontarea sumelor prin prezentarea actelor justificative cheltuite în această investiţie”, precizează Ştefan Mureşan. Potrivit acestuia, în cazul în care Fondul de Mediu Bucureşti va considera că este necesară o a doua sesiune de depunere a dosarelor şi vor exista fonduri necesare, este foarte posibil ca aceasta să fie organizată.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.