In singurul cinematograf ramas in viata, ar putea functiona Centrul Cultural Municipal dupa ce actualul imobil din parcul municipal va intra in reabilitare totala. Restul: doar niste cladiri cocosate si putrede, o lume ingropata in fecale, mizerii si resturi menajere de oameni si tranzitia interminabila.

Singurul cinematograf 3D ar putea aparea in mall-ul care urmeaza sa fie construit in locul fostului Mopal SA. Ar mai exista si varianta deschiderii unui Caffe Cinema 3D.
Cati dintre noi isi mai amintesc de cat de important era cinematograful in copilaria noastra. Era o adevarata institutie de cultura, de socializare a unei societati care era obligata sa se suporte, avand in vedere posibilitatile extrem de reduse de distractie, de agrement, de ceea ce poate si ofera acest prezent mult prea grabit uneori, un prezent fara prea multe nuante. Amintiri criptate pe celuloid, mii de kilometri de pelicula de film. Filmele copilariei si interminabilele cozi la casele de bilete. Pana sa apara cinematograful “Dacia”, “23 August” era centrul unei lumi care acum pare sa vina din cretacic. Acolo am vazut “Winetou”, “Comoara din lacul de argint” sau “Razboiul Stelelor” , “Cei trei muschetari”, “Omul cu masca de fier” . Acum nu mai e nimic!
“23 August” – la groapa de gunoi a istoriei
Situat pe unul din cele mai importante bulevarde din Bistrita, imobilul care adapostea cindva cel mai important cinematrograf bistritean a ajuns acum o ruina din care curge molozul. Efect de puroi ce erupe dintr-o rana veche si infectata. O lume inchisa intre porti uriase, o lume ramasa fara viata filmelor de duminica sau a primelor iubiri de licean din loja cinematografului situat pe acest bulevard. Cine isi mai aminteste de domnul Gheza, de atatea si atatea filme care te imbiau la fericire, la acele putine si insignifiante clipe de fericire. Despre acest imobil, primarul Ovidiu Teodor Cretu spunea in urma cu doi ani urmatoarele lucruri: “ Cladirea este sprijinita in interior cu grinzi, structura de rezistenta este afectata, iar o eventuala reabilitare este inutila. Mai ieftin este sa construiesti o cladire noua. Bistrita are nevoie de o sala mare, cu 800 de locuri, macar pentru spectacole de teatru, opera, dar deocamdata RADEF nu ne-a dat niciun raspuns la cererea noastra de preluare a cinematografelor din Bistrita”.
 
Asadar, soarta acestei cladiri care curge deja pe bulevardul unde au fost macelariti toti arborii, a fost pecetluita.
 
Primarul Cretu ar fi vrut “Lacul Lebedelor”
El a mai spus atunci, ca in cazul fostului cinematograf “23 August”, situatia ar putea fi rezolvata dupa ce imobilul va fi reabilitat prin transformarea cladirii intr-un teatru unde s-ar putea organiza spectacole de balet. Cretu a mai precizat ca  in momentul aparitiei legii ca cele trei imobile ar urma sa fie restaurate si valorificate ca unitati de cultura in care partea de cinematografie sa isi pastreze ponderea.
“Tineretului”, retrocedat fostului proprietar al cladirii?
 
Cinematograful “Tineretului” de pe strada Gheorghe Sincai. A fost situat intr-o cladire din secolul al XIX-lea, imobilul fiind revendicat de fostul proprietar. Sala pentru proiectii video, dar mai ales bodega, asta a ajuns fostul cinematograf situat in plin centru istoric.  

Cinema “Dacia” – perla coroanei
Singurul cinematograf din istoria judetului Bistrita-Nasaud cu trei sali functionale, A, B si C ar putea ramane in administrarea RADEF Romania Fim. Faptul a fost confirmat de directorul RADEF, Marius Iurascu. El spune ca Guvernul Boc va initia o ordonanta de urgenta prin care salile de cinematograf care nu au fost preluate pana in prezent de consiliile locale sa ramana in domeniul public al statului si altele in domeniul privat al statului prin Ministerul Culturii si in administrarea RADEF RomaniaFilm. Prin aceastp OUG, statul roman isi rezerva dreptul de a avea o retea nationala de aproape 40 de sali de cinematograf in domeniul public, care nu vor fi instrainate sub nici o forma, care vor fi reabilitate, modernizate, digitalizate, transformate in centre culturale, conform cerintelor Uniunii Europene in domeniul cultural.
Ioan Sbarciu si Ioan Oltean i-au scris lui Kelemen Hunor
De fapt e vorba de o intrebare adresata ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor prin intermediul careia, ministrul Culturii este rugat urmatoarele: “sa ne faceti cunoscut daca exista un program de renovare si modernizare a cinematografelor de stat din Romania, avand in vedere ca Uniunea Europeana este preocupata de politica de sprijin si dezvoltare in domeniul audiovizual. Domnule ministru, va rugam sa analizati in ce masura exista posibilitatea de a sprijini direct sau prin intermediul fondurilor europene refacerea cinematografelor de stat din Romania?”.
 
In acest context, senatorul Ioan Sbarciu a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului: “Cultura a devenit o competenta comunitara in cadrul Tratatului de la Maastricht din 1992. In prezent exista un numar mare de initiative si programe ale Uniunii Europene prin intermediul carora este promovata cultura, mentionand aici domeniul muzicii, a filmului, dansului, traditiilor, artei si a altor elemente culturale.
 
Filmul are un rol deosebit de important in dezvoltarea si formarea omului fiind un instrument cu valoare culturala, educationala, recreativa si totodata, un factor civilizator. De-a lungul timpului arta cinematografica a devenit o componenta care a contribuit la dezvoltarea culturii si educatiei prin prisma proiectelor de productie (filme, drame, documentare, animatie si noi tehnici media). In urma cu 20 de ani in Romania cozile la casele de bilete ale cinematografelor erau interminabile. In prezent situatia cinematografelor de stat din tara unde diferitele segmente de populatie mai pot urmari un film este deplorabila. Un exemplu edificator este inclusiv situatia celor trei cinematografe din municipiul Bistrita (Dacia, Bulevard si Tineretului). Am convingerea ca aceasta situatie nu este expusa pentru prima data in cadrul acestui for national. Consider ca reglementarea acestei situatii este necesara in contextul dezvoltarii culturii prin filme”, le-a spus Sbarciu celor prezenti in plenul Senatului.
Senatorul democrat-liberal bistritean a conchis urmatoarele: “ Avand in vedere nerespectarea legii si tergiversarea masurilor de preluare a salilor de spectacol de catre primarii, este necesara adoptarea unei proceduri de urgenta a unui act normativ care sa reglementeze aceasta situatie precum si stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru modernizarea lor”.
Cum si ce  ar vrea Primaria?!?
Planurile municipalitatii sunt multe si ambitioase, iar unul dintre acestea face referire la restaurarea respectivelor immobile. Potrivit unui raport anexat la un proiect de hotarare care face referire la aceasta problema, fostul cinematograf "23 August", situat pe Bd. Republicii, nr. 39, monument de arhitectura secession, care a functionat ca sala de spectacole si de cinematograf inca din perioada interbelica, ar fi posibil sa ia destinatia de centru cultural al nationalitatilor.
Cinematograful "Dacia" (Bd. Decebal, nr. 3-5), construit dupa principiile functionaliste ale secolului al XX-lea (n.red. –  cel putin asta sustine  documentatia primariei), avand o traditie in prezentarea unor spectacole de teatru de amatori, chiar de profesionisti, ar putea deveni un centru de tineret. Spatiul, dupa cum isi propune primaria, ar putea fi amenajat si ca sala de teatru, si ca imobil care sa adaposteasca alte activitati ale tinerilor, complementare proiectiilor cinematografice. In vechiul cinematograf al "Tineretului", (constructie care dateaza din secolul al XIX-lea, imbinand elemente arhitecturale specifice stilului eclectic) s-ar putea contura un spatiu de spectacole.
Deocamdata: cuvinte, cuvinte si cuvinte
Ovidiu Teodor Cretu (primar Bistrita)
“Chiar daca am inceput demersurile juridice sa fortam Ministerul Culturii sa ne predea cinematografele, mergem si pe varianta de-a  concesiona cinematograful Dacia.  Vrem sa reusim sa-l luam, sa putem prinde bani in buget, sa marim scena de acolo pentru ca sala mare e in regula, dar scena este foarte ingusta, este pentru proiectie de filme. Noi, preluand Dacia, vom continua proiectia de filme, dar vom face o scena mai adanca, astfel incat sa putem desfasura acolo si spectacole  coregrafice, de muzica, de poezie. Aceasta este solutia rezonabila pentru perioada cat Centrul Cultural Municipal va fi in reparatii".
Marius Iurascu, director al Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film" (RADEF), sustine ca in acest an, la Bistrita, va fi inaugurat un Caffe Cinema 3D.
Au mai ramas doar amintirile unora dintre noi. Multe din faimoasele replici au disparut in oceanul virtual al internetului, iar foarte multi din marii actori au plecat intr-o lume mai buna. Lumea asta a noua, priveste cu indiferenta spre acele cladiri. Ele se darama, fara ca cineva, cel putin pana la aceasta ora, sa faca cu adevarat ceva.
„Eu am 50 de ani, si imi aduc aminte cu placere de acest cinematograf pentru ca aici ne petreceam mai toate serile de sambata, erau filme foarte frumoase, si nici nu era atunci acces la televizor. Erau filme bune si aveai cu ce sa te alegi din ele. Regretul este mare pentru noi, cei de varsta a doua, pentru ca daca ar functiona inca acest cinematograf cu siguranta ca am mai merge la un film, pentru ca e altceva sa il vezi pe un ecran mare decat la televizor”, ne-a spus doamna Maria, din Bistrita. „Da, e mare pacat ca a ajuns asa cladirea asta, nici nu cred ca mai este interes mare pentru ea, ca nu prea mai iese lumea la film. Si la Dacia e gol. In vremurile noastre era altceva, nici nu aveai unde sa mergi ca acum, ieseam des la cinematgraf, era coada la bilete…”, ne-a marturisit domnul Nicolae, tot bistritean.
Ce zic internautii???
“In 20 de ani de asa-zisa democratie Bistrita si-a ingropat cultura, a transformat cinematografele cand in bufete, angro-uri, cluburi obscure de jocuri mecanice, sali de bingo, locuri infecte care devorau nu doar spiritul acelor locuri ci si materia (cladirile) care nu au mai beneficiat de nici o investitie.  Intre timp au existat mereu diverse “frecusuri” si dezvinovatiri din partea politicului care a gasit mereu scuze pentru prsbusirea acestor lacasuri de arta si cultura. Evident aceste cinematografe nu vor mai rezista mult, prabusindu-se peste impotenta politicilor duse ani peste ani, dar oare nu in aceeasi situatie se va ajunge si cu cinematograful Dacia ?
 
Cinematograful Dacia dispune de 3 sali de cinema dar la ora actuala functionabila e doar una. Un cinema in care nu au fost facute investitii (amenajare moderna, aparatura, sunet, imagine) de 20 de ani. Se spune prin targ ca oamenii nu mai merg la cinema deoarece traim in epoca dvd-ului, a home-cinema-ului. Eu cred ca e exagerata aceasta povestioara. Va spun eu, omul nu merge la cinema Dacia Bistrita, deoarece miroase urat, iarna ingheti de frig, vara nu e deloc ventilat, tehnica e la pamant, etc. etc, iar oamenii aleg mai bine ca atunci cand ajung la Mures ori la Cluj sa profite de un multiplex dotat, civilizat, modern care ofera minimul de decenta telespectatorului. Nu dvd-ul a distrus cinematografele, asa, am putea spune ca si vhs-ul (caseta video) in anii ’80 trebuia sa aibe acelasi efect, distrugand rand pe rand cinematografele. Nu, asta e doar un motiv patetic al politicului care nu are nimic in legatura cu arta si cultura si care parca urmareste sa indobitoceasca natiunea. Un lucru e cert, fara cultura (teatre, muzee, bibloteci, cinematografe) poporul isi va pierde identitatea, iar nonvalorile vor deveni valori .
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.