Toți ambasadorii români au strâns de-a lungul timpului averi impresionante. Unii mai modeste, alţii fabuloase, dar, în mod evident, niciunul nu o duce rău. O luăm pe continente.
Pentru început vă prezentăm averile ambasadorilor români care activează în America de Sud.
Dan A Petre – Ambasadorul României în Argentina
Dan A. Petre a avut o carieră politică prolifică, fiind Consilier de stat și șeful cabinetului diplomatic al Președintelui României Emil Constantinescu în perioada 1996-2000. De asemenea, ocupă funcția de director de programe în board-ul Institutului Liberal „I.C. Brătianu”.
Dan Petre este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității din București și diplomat al École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. A fost și visiting research fellow la Școala de Studii Europene a Universității Sussex din Marea Britanie și la Université Libre de Bruxelles. În paralel cu activitatea sa politică, a fost cadru didactic la Universitatea din București, predând la Facultatea de Științe Politice și la secția de Relații Internaționale și Studii Europene a Facultății de Litere. A fost, de asemenea, lector invitat la Universitatea Națională de Apărare – Colegiul de Operații Multinaționale și Colegiul Național de Apărare.
În plus, Dan A. Petre a fost cercetător senior la Institutul Diplomatic Român, unde a susținut numeroase prelegeri. Activitatea sa academică și publicistică este reflectată în numeroase articole științifice și publicistice. Pentru contribuțiile sale remarcabile, a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer de către Președintele României și a primit alte distincții din partea mai multor state
Dan A Petre este unul dintre cei mai săraci amasadori pe care îi are România în America de Sud. Acesta nu deţine nici case, nici terenuri, nici maşini. În schimb, Ambasadorul Dan A. Petre deține mai multe conturi bancare în diverse instituții financiare. La Banca BBVA, în anul 2022, în contul curent avea o 1.231 USD. La Banco Patagonia, în anul 2024, în contul curent sau suma ajungea la 4.500 USD. De asemenea, la Banca Transilvania S.A., în anul 2022, contul curent conținea 10.000 USD.
În calitate de ambasador, Dan A Petre a obţinut de la Ministerul Afacerilor Externe un venit anual de 71874 USD.
Ştirbu Monica Mihaela – Ambasadorul României în Brazilia
Monica Mihaela Știrbu a fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 16 Dâmbovița pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD. Validarea mandatului a avut loc pe 29 iunie 2005, iar aceasta a înlocuit pe Octavian-Claudiu Radu. Mandatul său a încetat pe 6 februarie 2007, în urma demisiei, conform Hotărârii Camerei Deputaților nr. 2/2007, fiind înlocuită de Gabriel Plăiașu.
Monica Știrbu a activat în cadrul Partidului Național Liberal (PNL), fiind parte a Grupului parlamentar al PNL. A avut un rol activ în diverse comisii permanente, printre care Comisia pentru industrii și servicii, la care a făcut parte din decembrie 2006, și Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, unde a ocupat funcția de Secretar din septembrie 2005. De asemenea, a fost membră a Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale între decembrie 2005 și decembrie 2006.
În prezent, Ştirbu Mihaela Monica este ambasadorul României în Brazilia. Monica Mihaela Ştirbu deține un teren intravilan, cu o suprafață de 600 m², dobândit în anul 2010. Aceasta deţine şi casă, tot în localitatea Giroc, cu o suprafață de 374 m². Monica Mihaela Știrbu deține bijuterii din aur și argint, precum și pietre prețioase și semiprețioase, alături de perle, în valoare totală de 45.000 EUR, dobândite în perioada 1980 – 2022. De asemenea, aceasta are o colecție de artă veche și contemporană, ce include picturi, gravuri, sculpturi și instalații, evaluată la 174.000 EUR dobândite în perioada 1960 – 2022. În calitate de ambasador, Ştirbu a încasat de la MAE un venit anual de 74874 USD.
Floricel Paul Mocanu – Ambasadorul României în Chile
Floricel Paul Mocanu a absolvit Facultatea de Filologie, specializarea Limba și literatura română – limba și literatura franceză. A urmat studii postuniversitare la SNSPA, în cadrul Facultății de Relații Internaționale. În 2009, a obținut titlul de doctor în istorie.
Între 1986 și 1995, a fost profesor de limba și literatura română și franceză. Ulterior, a activat ca expert și consilier parlamentar. Din 1995 până în 2009, a fost șef al Serviciului Analiză și Sinteză în Senatul României, în Departamentul pentru relații parlamentare externe. A ocupat funcția de director de cabinet al ministrului Afacerilor Externe și a fost consilier diplomatic în Direcția pentru relații interinstituționale. În perioada 2009-2017, a fost consul general al României la Sydney, Australia.
A publicat volume de politologie și studii de drept diplomatic și consular. A semnat articole pe teme de politici europene și externe în revista Secolul XXI și în ziarul AZI.
Floricel Paul Mocanu deține mai multe terenuri în România, majoritatea situate în județul Teleorman. În localitatea Lița, acesta a moștenit două terenuri intravilane: unul cu o suprafață de 3.022 de metri pătrați și altul de 1.841 de metri pătrați. În aceeaşi localitate Mocanu mai deţine un teren agricol, de asemenea moştenint, de 37230 m2, toate trei dobândite în anul 2022.
Pe lângă acestea, mai deține, împreună cu soţia sa Roxana Mocanu, un teren intravilan de 403 metri pătrați în localitatea Corbeanca, județul Ilfov. Acest teren a fost achiziționat în anul 2023 printr-un contract de vânzare-cumpărare.
Totodată, Floricel Paul Mocanu și Roxana Mocanu dețin mai multe proprietăți imobiliare în România, constând în apartamente, case și alte categorii de bunuri imobile.
În București, aceștia au achiziționat două apartamente prin contracte de vânzare-cumpărare. Primul, cumpărat în 1997, are o suprafață de 112 metri pătrați, iar cel de-al doilea, achiziționat în 2017, măsoară 89 de metri pătrați.
În județul Prahova, la Sinaia, cei doi dețin un apartament de 124 de metri pătrați, cumpărat în 2020, și un alt imobil de 16 metri pătrați, achiziționat în 2022.
În județul Ilfov, la Corbeanca, Floricel Paul Mocanu și Roxana Mocanu au cumpărat în 2023 o casă de locuit cu o suprafață de 164 de metri pătrați.
De asemenea, Floricel Paul Mocanu a moștenit mai multe bunuri imobile în localitatea Lița, județul Teleorman. Printre acestea se numără un imobil de 67 de metri pătrați, unul de 51 de metri pătrați, un altul de 33 de metri pătrați și unul de 57 de metri pătrați, toate dobândite în anul 2022. În plus, acesta a mai moștenit un bun imobil cu o suprafață de 39 de metri pătrați.
Floricel Paul Mocanu deține tablouri cu o valoare totală de 6.000 USD, achiziționate în perioada 2015-2021. De asemenea, acesta deține ceasuri și bijuterii cu o valoare de 15.000 USD, dobândite între 2022 și 2023. În anul 2023, acesta a vândut un apartament în schimbul sumei de 120000 EUR.
Floricel Paul Mocanu a încasat de la Ministerul Afacerilor Externe o indemnizație anuală de 67.518 USD. Soția lui, Roxana Mocanu, este, de asemenea, angajată la Ministerul Afacerilor Externe, ocupând funcția de consul general. Din această poziţie a primit o indemnizație anuală și 71.863 USD.
Manuel Pleşa – Ambasadorul României în Columbia
Manuel Pleșa este un fost sportiv de performanță, om de afaceri și membru al PNL Vrancea. Şi-a început cariera diplomatică în 2007, când a fost numit consilier economic al României la Izmir, în Turcia. De-a lungul carierei sale, a ocupat diverse funcții atât în diplomație, cât și în Parlamentul României și în Administrația Prezidențială.
Începând din 2017, Manuel Pleșa deține funcția de consul general la Consulatul General al României la Barcelona, în Regatul Spaniei. Înainte de această poziție, între 2016 și 2017, a fost consilier în cadrul Cancelariei Președintelui României. În perioada 2014-2016, a activat ca consilier parlamentar în Camera Deputaților, iar între 2012 și 2014 a fost consul general la Consulatul General al României în Sevilla.
În perioada 2011-2012, a ocupat funcția de consilier economic la Ambasada României la Ankara, iar între 2008 și 2011 a fost consilier economic la Consulatul General al României la Sevilla. În perioada 2007-2008, a lucrat ca consilier la Consulatul General al României la Izmir.
În 2012, Manuel Pleșa a fost director în cadrul Departamentului de Comerț Exterior al Ministerului Economiei și Comerțului.
Manuel Pleşa are doar o colecţie de terenuri şi o maşină. Acesta nu deţine nicio locuinţă. Pleșa deține mai multe terenuri agricole în județul Vrancea, în localitatea Focșani. În anul 2005, a obținut un teren de 7.500 de metri pătrați prin reconstituirea dreptului de proprietate, având o cotă de 100%. În 2006, a dobândit un teren de 5.800 de metri pătrați printr-un contract de donație, iar în 2008, a cumpărat un teren agricol de 1.400 de metri pătrați printr-un contract de vânzare-cumpărare.
De asemenea, în anul 2020, Violeta Pleșa a achiziționat un teren agricol de 5.800 de metri pătrați printr-un contract de vânzare, având și aceasta o cotă de 100%. În anul 2023, Manuel Pleșa a achiziționat un teren intravilan de 390 de metri pătrați, printr-un contract de vânzare-cumpărare, având o cotă de 100%.
Manuel Pleşa a încasat de la MAE un venit anual de 45.000 EUR. Deşi are un salariu generos, Pleşa conduce un Hyundai din anul 2006.
Camelia Ion-Radu
Camelia Ion-Radu are o experiență de 15 ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și 11 ani în domeniul educației și mass-media. A fost profesoară de limba și literatura română și limba franceză, muzeograf, redactor și copywriter la Societatea Română de Televiziune. După ce a promovat Concursul de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României, a urmat cursurile Institutului Diplomatic Român. Între 2010 și 2016, a fost șef de misiune adjunct în Republica Chile.
Pentru contribuțiile sale la îndeplinirea cu succes a mandatului României în calitate de Președinte al Consiliului Uniunii Europene în 2019, Camelia Ion-Radu a fost decorată în 2020 de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Ordinul și Medalia „Meritul Diplomatic” în grad de cavaler. De asemenea, a publicat volume de poezii.
Camelia Ion Radu deține mai multe terenuri în diverse localități din România. În județul Ilfov, localitatea Popești-Leordeni, a achiziționat în 2018 un teren intravilan de 340 m², cu o cotă de 1/2, printr-un contract de vânzare-cumpărare, alături de soţul său Marian Ion. De asemenea, în județul Brăila, în localitatea Brăila, a dobândit în 2019 un teren intravilan de 230 m², cu o cotă de 1/2, prin moștenire, împreună cu Radu Viorel. În aceeași localitate din județul Ilfov, Popești-Leordeni, Camelia Ion Radu mai deține un teren intravilan de 129 m², dobândit în 2018 prin contract de vânzare-cumpărare, având o cotă de 1/4, alături de Marian Ion. În județul Ilfov, localitatea Popești-Leordeni, în 2018, a achiziționat o casă de locuit de 180 m², cu o cotă de 1/2, printr-un contract de vânzare-cumpărare, alături de Marian Ion. În județul Brăila, localitatea Brăila, Camelia Ion Radu a dobândit în 2019 o casă de locuit de 170 m², cu o cotă de 1/2, prin moștenire, împreună cu Radu Viorel. De asemenea, în București, Camelia Ion Radu și Marian Ion au achiziționat în 2022 un apartament de 52,7 m², având o cotă de 1/2, printr-un contract de vânzare-cumpărare.
Camelia Ion-Radu are bijuterii de aur şi ceasuri, dobântite între 2017-2022, în valoare de 7000 de euro. Doamna ambasador conduce un Smart din 2012 şi are un credit cotractat la Banca Transilvania în anul 2018, scadent în 2038 în valoare de 518900 RON. De la MAE Camelia Ion-Radu a încasat un venit anual de 85.530 USD. Camelia Ion Radu nu a menţionat niciun cont curent în declaraţia de avere
Radu Mihail Filip – Ambasadorul României în Uruguay
Radu Mihail Filip a fost purtător de cuvânt al MAE, la propunerea ministrului Bogdan Aurescu. Între 2019 și 2022, a activat la Ambasada României în Ucraina, iar anterior, între 2014 și 2019, a fost parte din echipa Ambasadei României în Republica Moldova, unde a ocupat funcțiile de consilier diplomatic și secretar II.
Radu Mihail Filip este licențiat în Științe Politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și în Comerț la Academia de Studii Economice din București. A obținut ulterior un master în Construcție Politică și Management Electoral tot la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De asemenea, a absolvit mai multe programe de formare în domeniul politicii externe, diplomației și comunicării strategice organizate de Institutul Diplomatic Român.
În anul 2012, Radu Mihail Filip şi soţia sa Filip Yvonne-Anca au dobândit împreună un teren intravilan de 320 m2 în București, având o cotă de 50% fiecare, printr-un contract de vânzare-cumpărare. De asemenea, în același an, ei au achiziționat o casă de 121 m2, cu aceleași cote de proprietate. În 2014, au dobândit un apartament în Popesti-Leordeni, județul Ilfov, având o cotă de 50% fiecare, tot printr-un contract de vânzare-cumpărare. Radu Mihail Filip conduce o Toyota Rav4 din anul 2017.
Radu Mihail Filip a deschis, în anul 2023, un depozit bancar sau echivalente în valoare de 136.222 USD la Garanti Bank. De asemenea, la Vista Bank, în aceeași perioadă, are un depozit bancar sau echivalente în valoare de 93.290 USD. În 2019, a fost înregistrat și un depozit bancar sau echivalente la Libra Bank, în valoare de 9.512 USD. De asemenea, a încasat de la MAE un venit anual de 117.525 RON.