Un studiu realizat de eumatrix.eu arată că România este reprezentată de zece deputați în topul celor mai influenți o sută de europarlamentari pentru perioada 2019-2024. Cea mai înaltă poziție în acest clasament este ocupată de Dragoș Tudorache, fost membru al USR și fost ministru de Interne. Din partea PSD, cel mai influent europarlamentar este Victor Negrescu, iar din partea PNL este Marian Jean Marinescu.

Topul celor mai influenți deputați europeni pentru această perioadă include nume precum Roberta Metsola, Manfred Weber, Iratxe García Pérez, Othmar Karas, Valérie Hayer, Dita Charanzová, Roberts Zīle, Frances Fitzgerald, Dragoș Tudorache și Evelyn Regner.

În general, România a depășit ponderea sa în actualul Parlament European, mai ales în ceea ce privește ocuparea pozițiilor de conducere și construirea unor rețele influente în cadrul Parlamentului European. Cu toate acestea, influența sa reală asupra dosarelor legislative a fost mai redusă.

Deputații români au exercitat o influență semnificativă în domenii precum bugetul UE, instituțiile europene, agricultura, energia, sănătatea, comerțul, transporturile și migrația. Cu toate acestea, în chestiuni precum finanțele, afacerile externe și politica socială, influența românilor este considerată medie, cu excepția unor deputați care au reușit să-și depășească ponderea în anumite domenii specifice, cum ar fi Dragoș Tudorache în afacerile externe și Dragoș Pîslaru în politica socială.

Pe durata acestui mandat al Parlamentului European, influența României a fost susținută de prezența sa puternică în cadrul familiilor politice centriste, însă evoluția scenei politice interne spre o polarizare tot mai accentuată ar putea diminua influența țării în viitorul apropiat.

În special, delegațiile românești din cadrul grupurilor PPE și Renew sunt susceptibile să se reducă, pe măsură ce noi partide de dreapta câștigă teren. Cu toate că AUR, un partid de dreapta, își dorește să se alăture grupului ECR, diferențele lor cu Fidesz ar putea să-i izoleze în următorul mandat al Parlamentului European.

Cu toate acestea, datorită dimensiunii semnificative a țării, delegațiile românești din PPE și S&D vor rămâne printre cele mai mari din aceste grupuri, permițându-le românilor să continue să aibă acces la poziții și dosare cheie în cadrul Parlamentului European.

Iată lista celor mai influenți europarlamentari români:

  1. Dragoș Tudorache (Renew) – Locul 10
  2. Marian Jean Marinescu (PPE) – Locul 31
  3. Cristian Bușoi (PPE) – Locul 34
  4. Siegfried Mureșan (PPE) – Locul 37
  5. Victor Negrescu (S&D) – Locul 53
  6. Dragoș Pîslaru (Renew) – Locul 63
  7. Dacian Cioloș (Renew) – Locul 67
  8. Corina Crețu (S&D) – Locul 80
  9. Maria Grapini (S&D) – Locul 90
  10. Rovana Plumb (S&D) – Locul 94

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.