George Simion a fost candidat independent la alegerile europarlamentare din 2019, sub sloganul „Romania Mare in Europa”.

Pe 12 ianuarie 2019, politicianul a anuntat, la prezentarea candidaturii, ca va aduce in atentia opiniei publice teme pe care el le considera de interes national: unirea Basarabiei cu Romania, protejarea drepturilor romanilor din comunitatile istorice, sprijinirea romanilor din judetele Harghita si Covasna, valorificarea potentialului diasporei si contracararea a ceea ce el numeste „sistemul mafiot” care el considera ca blocheaza dezvoltarea Romaniei si a Republicii Moldova.

In octombrie 2016, George Simion, liderul marsului pentru unirea Basarabiei cu Romania, a fost retinut, dupa ce a incercat sa forteze cordonul de jandarmi.

El a devenit un personaj controversat, banuit de simpatii politice si de jocuri electorale pe ambele maluri ale Prutului, noteaza Adevarul, citat de ziare.com.

George Simion s-a nascut la Focsani, pe 21 septembrie 1986. A fost student al Facultatii de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii din Bucuresti, apoi s-a mutat la Iasi, unde a sustinut un masterat in istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

S-a remarcat ca lider al gruparii „Noii Golani”, care se voia a fi o continuare a miscarii de strada din 1990. Impreuna cu „Noii Golani”, George Simoin a introdus mesajul „Basarabia e Romania” in randul galeriilor de fotbal.

In mai 2015, George Simion a fost declarat indezirabil pe o perioada de 5 ani in Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migratie si Azil, fiind expulzat din tara. In septembrie 2015, Curtea de Apel din Chisinau a considerat ca nu exista motive pentru ca Simion sa fie declarat persona non-grata.

George Simion a fost una dintre cele mai vocale voci in disputa maghiaro-romana. El a fost implicat in confruntarile de la cimitirul din Valea Uzului, unde a condus protestarii nationalisti.

In spatiul public este vehiculata des teza ca ar face jocurile Kremlinului din cauza agendei sale nationaliste.

Partidul Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) ar fi obtinut un scor de 5,3%, potrivit rezultatelor exit poll-ului de la ora 21.00. Daca rezultatul sondajelor va fi confirmat de numaratoarea voturilor, AUR va face parte din legislatura 2020-2024.

Citește și UDMR susține că AUR nu are ce căuta în Parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.