La a treia încercare de constituire a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN) se parea ca lucrurile vor merge pe fagasul normal si se va naste, în sfârsit, noua administratie judeteana cu ale sale comisii si buclucasii sai vicepresedinti.

Democrat-liberalii, ca sa fie siguri ca vor detine Puterea, au încercat din rasputeri tragerea unor sfori. Dar n-a fost sa fie.

Prea normal ca sa dureze

Presedintele C.J. BN, Liviu Rusu, cu autoritatea data de alegerea sa uninominala, a deschis lucrarile dupa tipicul statuat în Regulamentul de functionare al consiliului. Conform primului punct de pe ordinea de zi a sedintei – alegerea comisiei de validare a mandatelor de consilier judetean, formata din cinci membri, dupa ponderea de reprezentare a partidelor în consiliu: doi consilieri PDL, doi PSD, 1 PNL.

Dupa validarea mandatelor celor 30 de consilieri si depunerea juramântului, a urmat, evident, mult asteptatul moment al alegerii celor doi vicepresedinti ai CJ BN.

Modalitatea de exercitare a votului pentru alegerea vicepresedintilor a stârnit primul nod în desfasurarea sedintei, în sensul ca pesedistii, prin vocea consilierului judetean Adriana Pana, si-au impus punctul de vedere împotriva democrat-liberalului Ioan Andreica, cu privire la alegerea acestora. Raportul de 13 la 17, în favoarea gruparii PSD-PNL, a facut ca dorinta acestora de a alege vicepresedintii pe buletine de vot separate sa se impuna plenului.

Pentru primul vicepresedinte au fost propusi pesedistii Gheorghe Marinescu, cum era de asteptat, si Vasile Negruseri. Ultimul a renuntat la candidatura, precizând ca are ,,alte prioritati”. În aceasta varianta a fost propus democrat-liberalul Iancu-Mihai Luca.

Atac frontal la procedura

Sub supravegherea, aproape parinteasca, a deputatilor – liderii locali ai partidelor în competitie, s-a trecut la operatiunea de votare. Cu toate ca s-a decis ca votul sa fie secret, liberalul Valer Bindea, probabil din prea mult exces de zel si loialitate, a votat la masa sa de lucru, eludând caracterul al votului. Fapta, considerata un atac frontal la procedura, a atras un semn discret al deputatului Ioan Oltean, care a pecetluit soarta sedintei. Deputatul liberal-democrat a fost singurul lider ce nu si-a schimbat locatia, aleasa strategic de la bun început, spre a urmari disciplina de partid în exprimarea votului. Drept consecinta, alesii PD-L au parasit sala, punând într-un fel capat unei sedinte ce începuse destul de pasnic, chiar surprinzator de pasnic.

Îmi iau jucariile si plec

Semnul din sprânceana al lideruluiPD-L a fost receptat de presedintele C.J., care a reactionat dur la cele petrecute în sala.

,,Este inadmisibil ceea ce se întâmpla! În exercitarea votului, am stabilit o procedura. Sedinta se suspenda!”, a spus Liviu Rusu.

Drept urmare, presedintele, fara a mai da alte explicatii, si-a luat jucariile si a plecat, adica pe cei 13 consilieri PD-L, staful tehnic cu tot cu documentele de sedinta, inclusiv secretarul CJ., Iosif Redl.

Eu sunt “the big boss”

Ca a plecat suparat pe viata si pe colegii de consiliu care nu s-au ferit sa arate cum voteaza este un aspect, dar Liviu Rusu a dorit sa-si demonstreze deplinatatea puterii sale în Consiliul Judetean si altfel. A trimis pur si simplu pe o parte dintre angajatii institutiei, adica pe cei din secretariatul tehnic, acasa. În conferinta de presa sustinuta în timp ce înca lucrarile sedintei de consiliu continuau cu prezenta ciuntita, Liviu Rusu a explicat gestul sau într-un mod ciudat, care aduce mai degraba cu cel al unui despot. “Este ora încheierii programului (n.r. – angajatii au fost trimisi acasa cu mai bine de o ora înainte de finalizarea programului de lucru în institutie, desi acesta trebuia sa se termine la ora 14.00 în acea zi de vineri, ora începerii conferintei de presa fiind 13.30. ). Aparatul propriu al Consiliului Judetean este subordonat presedintelui. Eu sunt presedintele, eu dispun masurile care trebuie luate. Eu pot sa spun azi va las mai repede sau va mai tin trei ore. Eu dispun masurile interioare, eu sunt presedintele”, a declarat Liviu Rusu.

Marinescu mai are un cuvânt de spus

Desi îndârjirea democrat-liberala din ultima perioada pentru a pune mâna pe Putere ar fi trebuit sa dea de gândit taberei adverse, fiind de asteptat o asemenea reactie, stupoarea s-a instalat rapid printre cei prezenti în sala de sedinte. Majoritatea pesedisto-liberala, cu a ei reprezentare majoritara de 17 din 30 de consilieri, începe framântarile – se dau telefoane, se cer pareri, se consulta legi si regulamente. Prin interventia liderului PSD, deputatul Radu Moldovan, care între timp a consultat comisia juridica a Parlamentului, se mai lamuresc treburile. Prin efortul colectiv s-a ajuns la concluzia, asumata si de Gheorghe Marinescu, de a se continua sedinta si chiar a se extinde ordinea de zi. Iosif Redl, secretarul Consiliului Judetean nu scapa asa usor de ziua de pomina, este readus în sala, si, evident, consultat pe probleme de legalitate. Dar pentru ca acesta a avut o atitudine rezervata, cel care a pus punctul pe “i” a fost nemuritorul Gheorghe Marinescu: ,,Continuam lucrarile si lucrurile se vor lamuri in instanta”.

Din acest moment a intrat în scena ceea ce mult hulit-am în ultimii ani-UNANIMITATEA. Astfel, a fost ales un presedinte de sedinta în persoana consilierului judetean Doina Pana, care a condus mai departe sedinta cu legalitate incerta si cu mijloace tehnice improvizate – reportofon si o secretara care scria repede.

Cei ramasi au fost nevoiti sa aleaga o noua comisie de numarare a voturilor, dupa care s-a trecut la vot cu aportul majoritatii celor ramasi pe baricade. Aceasta, uzând de unanimitate, a ales în ritm alert pe cei doi vicepresedinti ai C.J. si ale caror nume au fost mult vehiculate în ultima vreme – Gheorghe Marinescu (PSD) si Mihai-Adrian Bumb (PNL). Si ca sa nu piarda timpul degeaba, consilierii prezenti la sedinta au purces si la suplimentarea ordinii de zi, alegând membrii în comisiile de specialitate ale consiliului, cu retinerea locurilor cuvenite a fi ocupate de democrat-liberalii care au dat bir cu fugitii.

Se asteapta decizia Prefecturii

Sedinta a continuat, dar sub semnul incertitudinii si al neîncrederii în ceea ce priveste legalitatea în raport cu Legea 215/2001cu modificarile ulterioare si ale Regulamentului de functionare al C.J. înca în vigoare, dar care urmeaza a fi modificat de noul consiliu.

În ceea ce priveste legalitatea desfasurarii acestei sedinte a noului consiliu judetean ramâne în sarcina Institutiei Prefectului de a se proununta.

Declaratii pro si contra vizavi de modul de desfasurare al sedintei si mai ales a modului în care s-au votat vicepresedintii au fost facute de ambele tabere. Din toata aceasta tevatura un singur lucru rezulta, acela ca legea mai are lacune, lasând astfel loc de interpretare dupa bunul plac.

Daca totusi nu se va ajunge la o întelegere între combatanti, aventura nasterii consiliului judetean bistritean are toate sansele sa depaseasca serialele lui Dan Diaconescu despre disparitia Elodiei.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.