Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au închis ochii în fața unor  escrocherii imobiliare orchestrate de către notarul public Iulian-Andrei Dițiu, alături de Ovidiu-Dorin Noje și Traian Gavrilaș, administratorului societății Uniraifen SRL.  Cu toate că omul de afaceri bistrițean Cristian Duca a pus pe masa anchetatorilor informații relevante din care reiese că gașca Dițiu – Noje – Gavrilaș au indus în eroare mai multe persoane în legătură cu vânzarea unor apartamente afectate de două litigii al căror rezultat le-ar putea afecta dreptul de proprietate, magistrații au preferat să-i spele pe cei trei crai de toate acuzațiile aduse.

Cristian Duca a luat un împrumut de la banca Credit Europe Bank, pentru a construi un bloc de locuințe colective pe un terenul pe care îl deține în municipiul Bistrița, pe strada Ghinzii nr. 2. Blocul cu regim de înălțime 2D+P+3E+1E a fost edificat, însă Duca nu a mai reușit să plătească creditul contractat, iar instituția bancară a demarat executarea silită față de imobilul ipotecat, respectiv terenul pe care fusese construit imobilul de locuințe. 

Pentru că nimeni nu se înghesuia să cumpere terenul, iar blocul construit de afaceristul bistrițean nu fusese ipotecat în favoarea băncii,  Duca și Uniraifen SRL, societate administrată de Traian Gavrilaș, au încheiat un contract, în august 2017, pentru a duce investiția la bun sfârșit. Potrivit contractului, Uniraifen SRL s-a obligat să cumpere la licitație terenul în suprafață de 2100 mp și să cedeze cota de ½ din teren în favoarea lui Cristian Duca, iar Duca se obliga să  cedeze în favoarea Uniraifen SRL cota de proprietate de 1⁄2 din construcția cu o suprafață de 5299 mp.

Potrivit documentului, „Orice contract sau promisiune de vânzare a apartamentelor care se va încheia cu terți după data încheierii acestui contract se va evidenția printr-un înscris pe cale separată, altfel vor fi lovite de nulitate”.

Gavrilaș a pus soarta imobilelor în mâna lui Noje

Ulterior semnării contractului și încheierii procedurii de licitație,  administratorul societății Uniraifen SRL, Traian Gavrilaș, și-a găsit o săgeată pentru a pune la cale operațiunea de vânzare a apartamentelor și l-a mandatat pe  Ovidiu-Dorin Noje, ca în numele său și pentru societate, să încheie acte juridice de conservare, administrare și dispoziție privind imobilul-teren antemenționat, precum și construcția edificată pe acesta.

Potrivit procurii încheiate în iunie 2019, Ovidiu-Dorin Noje avea dreptul să vândă apartamentele nou create în imobilul „Bloc de locuințe în regim de înălțime 2D+P+3E+1E” cui va crede de cuviință și la prețul pe care îl va negocia. De asemenea, Noje avea dreptul să reprezinte societatea „la Judecătoria Bistrița și la orice instanță de grad superior, în orice proces sau litigiu în care societatea ar fi parte”. 

Noje era obișnuit cu manevrele la limita legii, fiind implicat într-un dosar de furt și condamnat cu suspendare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Treaba a mers ca unsă! Ovidiu-Dorin Noje a încheiat, în baza procurii, 15 promisiuni de vânzare-cumpărare în numele Uniraifen SRL. Abia în acest punct intervine notarul public Iulian-Andrei Dițiu, care a autentificat antecontractele în baza unei declarații pe proprie răspundere, prin care Noje susține faptul că: „imobilul ce face obiectul prezentei promisiuni nu face obiectul niciunei creanțe și/sau proceduri judiciare(…). Declar că nu suntem implicați și, după cunoștințele mele, nu există iminența niciunui litigiu, arbitraj sau procedură administrativă al căror rezultat ar putea afecta dreptul de proprietate exclusiv deținut asupra imobilului”.

Notarul Dițiu a autentificat escroceria în baza unor declarații mincinoase

Cu toate acestea, în Cartea Funciară a imobilului erau notate două litigii, respectiv: la data de 20 decembrie 2017 a fost notat în CF acțiunea civilă ce avea ca obiect „înscriere construcții și înscriere ipotecă legală”, iar la data de 6 ianuarie 2020 s-a notat în CF contestația la executare ce viza anularea Actului de Adjudecare nr. 383/23.02.2018 emis de executorul judecătoresc Adam Dragoș pe baza căruia Uniraifen SRL a devenit proprietar asupra imobilului teren ipotecat pe care se afla blocul neipotecat, edificat de Cristian Duca. 

În baza unei înțelegeri tacite, notarul public Iulian-Andrei Dițiu a autentificat antecontractele de vânzare cumpărare fără să consulte Cartea Funciară a imobilului și fără să informeze promitenții cumpărători cu privire la existența litigiilor, indicând în anexa contractelor numai planul releveu al apartamentelor. Astfel, a validat declarațiile false ale lui Noja în fața unor oameni de bună credință care nici măcar nu au știut ce cumpără, fiind convinși că notarul are capacitatea și obligația să îi informeze dacă există situații litigioase care ar putea afecta dreptul de proprietate. 

Prin această metodă,  Iulian-Andrei Dițiu și Ovidiu-Dorin Noje au reușit să-i inducă în eroare pe promitenții cumpărători, ascunzându-le un aspect esențial cu privire la apartamentele ce urmau să fie înstrăinate. Cel mai probabil, dacă oamenii ar fi cunoscut situația reală ar fi fost mult mai rezervați în momentul în care au semnat promisiunile de cumărare sau ar fi renegociat clauzele prevăzute în antecontracte. Din păcate, oamenii au aflat despre litigii abia după încheierea contractelor.

Iulian-Andrei Dițiu, versiunea din Bistrița a notarului clujean Dorina Mureșan

Cazul de la Bistrița seamănă izbitor cu modul în care a acționat  notarul public Dorina Mureșan, mâna dreaptă a țeparului imobiliar Traian Onuc, care a autentificat zeci de antecontracte de vânzare cumpărare pentru apartamentele din blocurile groazei de pe strada Miko Imre din Cluj-Napoca. La fel ca Iulian-Andrei Dițiu, Dorina Mureșan a indus în eroare zeci de persoane s-au trezit mai apoi că documentele avizate de notar nu corespund cu situația reală a imobilelor. Cei 15 promitenți cumpărători care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu Ovidiu-Dorin Noje au rămas cu banii dați, iar contractele nu au mai fost încheiate niciodată.

Omul de afaceri bistrițean Cristian Duca a formulat o plângere penală împotriva notarului public Iulian-Andrei Dițiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării organelor judiciare, dar și împotriva numiților Ovidiu-Dorin Noje și Traian Gavrilaș, administratorului societății Uniraifen SRL, pentru fals în declarații.

Din păcate, la fel ca în cazul notarului public Dorina Mureșan, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus clasarea plângerii. Astfel, la data de 22 septembrie 2023, procurorul Isaia Daniel Ciumărnean a concluzionat că Iulian-Andrei Dițiu, Ovidiu-Dorin Noje și Traian Gavrilaș sunt curați ca lacrima în fața legii, susținând că „nu există argumente pertinente care să ateste că făptuitorii ar fi acționat cu  intenția de a săvârși infracțiunile arătate”.

Cu dovezile în față, procurorii nu au văzut nimic în afara legii

În cuprinsul Ordonanței de clasare, procurorul a menționat că în fiecare dintre promisiunile  autentificate de către notarul public Iulian-Andrei Dițiu s-a specificat faptul că „părțile declară că au luat la cunoștință de toate actele anexe prezentului act și că sunt de acord cu toate  clauzele acestuia”, indicând faptul că extrasul CF este anexat antecontractelor și că promitenții cumpărători ar fi luat la cunoștință despre existența celor două litigii.  Cu toate acestea, în anexa antecontractelor se afla numai o plansă  releveu a apartamentului, iar procurorii nici măcar nu s-au obosit să  verifice la OCPI întreaga  documentație cuprinsă în coala Cărții Funciare, în care ar fi regăsit inclusiv promisiunile bilaterale și cererile de  înscriere CF formulate de către notarul public. Magistrații nu au ținut cont nici de declarațiile false date de Ovidiu-Dorin Noje și Traian Gavrilaș, prin care au făcut afirmațiile nereale cu scopul  de a produce efecte juridice, respectiv încheierea a 15 promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, prin inducerea în eroare a promitenților cumpărători.

Cristian Duca a formulat o plângere împotriva ordonanței de clasare, însă nici procuroarea Ana Maria Edu nu a văzut nimic în neregulă cu conduita notarului public Iulian-Andrei Dițiu sau cu declarațiile mincinoase date de Ovidiu-Dorin Noje și Traian Gavrilaș. Astfel, procurorii i-au spălat pe cei trei de toate acuzațiile aduse, iar oamenii care au avut de-a face cu gașca Dițiu – Noje – Gavrilaș nu au decât să spere că într-o zi își vor primi apartamentele sau banii investiți.

1 COMENTARIU

  1. Tot ditiu, acest notar renumit ca e notar,,de casa” a incercat si pe mine si alti cativa sa ne ,,fraiereasca” si a incalcat legea astfel: am semnat antecontract la el in care vanzatorul se obliga sa nu greveze de sarcini, servitute si altele niste terenuri. 1 luna mai tarziu, acelasi notar, a acordat drept de servitute pe terenurile noastre. El stia, ca doar el a facut si antecontractul si contractul de servitute de trecere. Este un om cu care cetateanul nu poate discuta, el reprezentand interesele firmelor care il platesc probabil si separat fata de onorariul oficial.
    Putin mai tarziu, acelasi notar Ditiu, ne-a pus in fata niste hartii de semnat, prin care un alt teren ne ocupa un teren al nostru si astfel pierdeam dreptul de proprietate pe terenul respectiv. Mai mult, a insistat ca asa trebuie, si ca nu este alta cale si nu se poate trece altceva in acel document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.