Astăzi, 22 iunie va avea loc întâlnirea de lucru cu ONG-urile și instituțiile din județ care activează în domeniul anti-discrimiării și pentru protecția grupurilor vulnerabile.

Întâlnirea are ca scop prezentarea posibilităților de a primi asistență și consultanță juridică gratuită, precum și de a discuta cazuri concrete și de a beneficia de sfaturile consultantului juridic ACTEDO, care va fi prezent la întălnire.

„În data de 23 iunie, ACTEDO invita avocații din județ interesați de drepturile omului la o sesiune informativă despre funcționarea Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului, despre selecția cazurilor și despre avantajele profesionale și personale ale statutului de Avocat Pro Bono”, informează coordonatorul de proiect, Iulia Pascu.

Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului este un centru de asistență juridică pro bono, primul de acest fel din România, prin care ACTEDO pune în legătură persoane fizice ale căror drepturi au fost încălcate și ONG-uri care activează în domeniul drepturilor omului cu avocați colaboratori care oferă asistență și reprezentare juridică în regim voluntar. În același timp, proiectul urmărește creșterea capacității avocaților implicați de a instrumenta cazuri de discriminare și de a utiliza în instanță instrumentele legislative europene și naționale privind drepturile omului.

„În acest sens, ACTEDO a organizat în luna noiembrie două sesiuni de formare în domeniul drepturilor omului, la care peste 40 de avocați din 3 județe au participat și și-au manifestat interesul de a se alătura acestei inițiative și de a face parte din Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului”, mai adaugă Iulia Pascu.

Proiectul se desfășoară în județele Cluj, Mureș și Bistrița-Năsăud, unde activează Avocații Pro Bono, și se adresează:

-persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile (cele mai afectate de discriminare): femei victime ale hărțuirii sexuale și ale violenței de gen, persoane cu dizabilități, romi, persoane infectate cu HIV/SIDA, membri ai comunității LGBT, precum și alte persoane ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate;

-ONG-urilor și asociațiilor care au ca obiect de activitate promovarea și protejarea drepturilor omului, precum și celor care lucrează cu grupuri sociale vulnerabile.

„Din ianuarie până în prezent, Rețeaua Pro Bono a ajutat peste 40 de persoane din 10 județe din România în rezolvarea problemelor juridice cu care acestea s-au confruntat, din domeniul drepturilor omului: violență domestică, discriminare pe criteriul apartenenței religioase, hărțuire sexuală, evacuări forțate, discriminarea persoanelor seropozitive s.a”, mai informează Iulia Pascu.

Parteneri in acest proiect sunt Centrul de Resurse Juridice (CRJ), The Global Network for Public Interest Law (PILnet), precum si societatile de avocatura Chirita si Asociatii si Costas, Negru si Asociatii. Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a avut lansarea oficiala in 18 decembrie 2014, la Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.