Doua surori din Bistrita, Maria Morar si Irina Carsai, patroane ale unor hoteluri din Bistrita, au fost retinute saptamâna trecuta, sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, înselaciune si fals în declaratii. Potrivit anchetatorilor, în afacere ar fi implicati directorul general al CEC Bistrita, Ioan Todasca si directorul adjunct, Albin Oltean, responsabili pentru acordarea unor credite.

Cercetarile efectuate pâna la aceasta data au stabilt ca cele doua surori, Irina Carsai si Maria Morar, ar fi obtinut prin intemediul unor rromi din localitatea Sarata credite de consum în valoare de circa trei milioane de lei, adica aproape 900.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, acestia ar fi folosit nevoiasi, carora le-au promis ca îi angajeeaza pe posturi de directori, economisti sau juristi la un obscure SRL cu salarii de zeci de milioane de lei. Etapa a doua a "afacerii" ar fi presupus contactarea CEC-ului din Bistrita si solicitarea unor credite în numele directorilor, economistilor si juristilor angajati la firma. Toata "afacerea" nu avea nici un viitor, daca cele doua surori, Maria Morar si Irina Carsai, nu aveau "blatul" rezolvat, ca sa folosim un limbaj adecvat, la CEC. Potrivit anchetatorilor, legatura era la nivel înalt, la directorul general, Ioan Todasca si la cel adjunct. În cursul zilei de marti, politistii de la BCCO Cluj au efectuat o perchezitie la domiciliul celor doi directori. Actiunea a fost sincronizata, în acelasi timp au fost perchezitionate si birourile celor doi, de unde au fost ridicate o serie de documente. Factorul declansator al operatiunii oamenilor legii a fost Oscar Cengheri, un rrom din Sarata, caruia Irina Carsai i-a promis ca în schimbul serviciului facut îl va ajuta sa faca un transplant de rinichi, la o clinica din Cluj. Cengheri s-a hotarât sa denunte întreaga afacere, dupa ce Irina Carsai nu si-a respectat partea întelegerea facuta, adica sa-i dea acestuia 800.000 de milioane de lei, din cele trei miliarde, cât a fost cererea de împrumut a lui Cengheri. Constatând ca este înselat, Cengheri s-a hotarât sa mearga la politie. A constat ca a facut acest lucru degeaba, deoarece dupa ce a depus plângerea la un oficial din cadrul Seriviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Bistrita-Nasaud, peste câteva zile a fost sunat de catre directorul general al CEC Bistrita, care l-a invitat la o discutie. Întâlnirea dintre cei doi nu a avut nici o finalitate, Cengheri a depus plângere si la procurorii DIICOT. De aici lucrurile au avut o desfasurare normala. Asupra lui Cengheri, dupa prima plângerea depusa la Politia Bistrita si chemarea la discutii de catre Ioan Todasca, au urmat alte contrareactii împotriva lui. Prima a venit din partea Irinei Carsai, care i-ar fi spus lui Cengheri ca daca mai vorbeste cu politistii, va avea de suferit, ca îsi pune viata în pericol. Imediat a fost cautat la domiciliul din Sarata de mai multi interlopi ai Bistritei care l-au amenintat cu moartea, atât pe el cât si pe membrii familiei sale. Disperat, omul s-a adresat DIICOT Cluj si a povestit situatia în care se afla. Ca masura urgenta, Oscar Cengheri a fost introdus într-un program de protectie a martorilor si protejat de catre politistii de la BCCO.

În urma cercetarilor derulate, se pare ca Ioan Todasca recunoaste ca CEC a acordat zece credite de consum pentru suma de 2,25 miliaone lei, dintre care noua unor persoane de etnie rroma care nu îndeplineau conditiile necesare.

 

Ovidiu Tudoran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.