Fără îndoială că vom avea deputaţii şi senatorii pe care îi merităm. Cei pe care îi vom alege la scrutinul din data de 30 noiembrie vor fi după chipul şi asemănarea noastră, a celor care vom merge la vot. Nici mai buni, dar nici mai răi, ei vor fi chipul nostru privit în oglindă.

 
Cu ceva timp în urmă, la finalul unor alegeri pe liste, un personaj pitoresc al Bistriţei repeta pe stradă obsedant, cui dorea să-l asculte, că "asta aţi votat, asta aveţi". Un adevăr mare cât roata carului, care acum la primele alegeri prin vot uninominal parcă devine mai clar. Ce vom vota, aceea vom avea. Plângerile viitoare vor fi inutile.
 
Cu siguranţă, însă, vom fi mai atenţi data viitoare.
Votul uninominal este o variantă de scrutin cuprins în legislaţia sistemelor electorale, practicate în Anglia şi Statele Unite. El cuprinde modul de alegere directă a unui candidat individual, contrar sistemului de alegere folosit până acum, pe liste întocmite de partid. Votul uninominal în esenţa lui, este un sistem de vot majoritar, în literatura de specialitate mai este cunoscut şi sub formula "câştigătorul ia totul". Unul din efectele acestui sistem de vot este faptul că poate permite apariţia unor guverne stabile, ca urmare a câştigării majorităţii prin vot, dar are şi un efect colateral, negativ – nereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul învins. Trebuie să recunoaştem că votul s-a adaptat vremurilor a devenit mai pragmatic. Votul fiecăruia dintre noi, va alege un om, nu o listă. Responsabilitatea se împarte acum între cel care merge la vot şi votează, şi între cel trimis în parlament. Trebuie votat un om concret, palpabil, viu, cu relele şi bunele lui, dar în primul rând pentru capacitatea lui de a face ceva pentru cei care l-au trimis în parlament. Viitorul parlament va fi mai aproape de oameni, pentru că fiecare din cei aleşi reprezintă direct un un oraş sau o parte din judeţ. Un autor celebru spunea că "principala noastră grijă nu ar trebui să fie cum facem să ajungă la putere oameni ideali, ci cum să-i forţăm pe toţi cei care ajung la putere să facă cât mai puţin rău".
Se fac deja tot felul de previziuni, se dau pronosticuri în legătură cu x sau y care are şanse să câştige sau nu. Mai este puţin şi vom cunoaşte rezultatul, cine este omul care ne va reprezenta în parlament.
Este sigur că nu vom putea da vina pe cineva, dacă alegerea se va dovedi neinspirată. Şi-i vom da dreptate celebrului şi pitorescului personaj bistriţean, care repeta obsedant, parafrazând puţin că, "asta vom vota, asta vom avea".

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.