Fierastraul este un utilaj nelipsit dintr-un atelier, indiferent de tipul de material prelucrat in acesta. Daca ajungi pe Woodexpert, vei descoperi ca exista o multime de tipuri de fierastraie, asadar, trebuie sa faci alegerea corecta pentru proiectele tale, in asa fel incat sa nu faci investitii foarte mari si sa te bucuri de eficienta.

Care sunt cele mai utilizate fierastraie dintr-un atelier?

Fierastraul manual poate fi o solutie optima in anumite situatii, insa nu este cel mai eficient. Vom vorbi, asadar, despre fierastraie multiple. Pe lista fierastraielor multiple se numara urmatoarele:

1. Fierastraul vertical. Este un fierastrau care poate sa taie cu foarte mare precizie, fiind ideal atat pentru linii drepte cat si pentru linii curbe. Daca ai un atelier in care tai foarte multe curbe, este o optiune excelenta. Un fierastrau vertial ofera flexibilitatea de a putea lucra cu mai multe materiale si de a alege mai multe tipuri de lame. Poate taia atat lemn, cat si metal, plastic, gips carton sau placi ceramice. Este, asadar, un fierastrau care isi face loc in orice atelier, nu doar in cele de tamplarie.

2. Fierastraul circular. Este un fierastrau foarte eficient atunci cand doresti sa tai rapid, in linie dreapta. Putem spune ca este cel mai eficient atunci cand trebuie sa fie taiate materiale groase, cu lungimi foarte mari. Nu este un fierastrau de precizie si in general este destinat doar lemnului, placilor aglomerate sau furnirului. Uneori pot fi talate si alte materiale, insa pentru asta este nevoie de lame speciale.

3. Fierastraul sabie. Nu este foarte utlizat, fiind o solutie adoptata atunci cand este nevoie de taieri foarte dificile sau de activitati de demolare. Totusi, este un fierastrau care trebuie sa fie prezent in orice atelier, alaturi de lame pentru lemn sau metal.

4. Fierastraul multilame. Este un fierastrau care permite debitarea rapida a unei game largi de materiale. Este unul dintre utilajele multifunctionale care isi pot gasi locul in orice atelier si sunt extrem de eficiente. Cu ajutorul unui astfel de fierastrau poti taia lemn, gresie, aluminiu, PVC sau pardoseli laminate si te bucuri de exactitate si de taieturi foarte adanci.

Un fierastrau multilame poate fi folosit cu mai multe tipuri de lame ( discuri diamantate, lame cu varf de carbid, etc), oferind o eficienta maxima.

Cand trebuie sa achizitionezi un fierastrau multilame?

Fierastraul multilame este cel mai complex, deoarece combina functiile unei circulare și este foarte compact. In principiu, un astfel de fierastrau poate sa fie achizitionat oricand, deoarece isi gaseste utilitatea. Pe langa faptul ca permite taieturi adanci si precise, poate fi folosit cu o singura mana si poate taia mai multe tiipuri de materiale.

Spre deosebire de alte tipuri de fierastraie, cel multilame poate gestiona mult majoritatea materialelor si se poate utiliza cu o singura mana.

De asemenea, fierastraul circular cu multilame completeaza cu usurinta lista de echipamente de prelucrare a lemnului pentru afaceri de viitor. Tocmai din acest motiv este si una dintre primele investitii pe care un antreprenor ar trebui sa le faca.

Cum alegi lama fierastraului pentru a putea taia anumite materiale?

Nu doar fierastraul este important, ci și lama pe care o folosești. Daca vrei sa debitezi materiale foarte dure, precum gresia, este recomandat sa optezi pentru un disc diamantat, deoarece este cel mai rezistent. Daca, in schimb, ai de debitat alte materiale, inclusiv lemnul, lamele HSS cu varf de carbid sunt cele mai populare. Lamele cu varf de carbid pot taia fara probleme lemn, profile de aluminiu sau conducte din plastic.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi un fierastrau?

Indiferent de tipul de fierastrau pentru care optezi, trebuie sa te asiguri ca este potrivit pentru modul tau de lucru ( hobby sau profesional), ca este cat mai usor de folosit si cat mai independent ( este recomandat un fierastrau portabil ) si ca este cat mai flexibil. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca are un motor suficient de mare pentru a putea face tuturor solicitarilor si ca poate folosi mai multe tipuri de lame, crescand varietatea de materiale pe care le poate taia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.