Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 238 de voturi favorabile, cinci peste limita majorităţii. Surprinzător este că trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. Reporterul Gazeta de Cluj a contactat parlamentarii clujeni pentru a le cere punctul de vedere cu privire la rezultatul moțiunii și un pronostic cu ceea ce va urma.

Moţiunea de cenzură a fost dezbătută în plenul reunit al Parlamentului, joi. Votul a fost unul secret cu bile.Rezultatul moțiunii a fost comunicat de către Mircea Vela, secretarul senatului:„464 total, numărul total prezent – 399, voturi exprimate – 245, anulate – 3, numărul total de voturi valabil exprimate – 242, din care voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură – 238, contra – 4, abţineri, zero. Ca urmare a faptului că din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 399, din care 238 au votat pentru, moţiunea de cenzură a întrunit majoritatea voturilor cerută de Constituţie pentru pentru adoptare”.

Reporterul Gazeta de Cluj a contactat telefonic parlamentarii Clujeni pentru a le cere un punct de vedere, iar mărturiile lor au fost următoarele:

Liviu Alexa: „Mi-am cumpărat o pungă de Popcorn și mă uit la Ludovic Orban”

„Evident nu cred că este vreun om din PSD care să se simtă fericit în această situație, având în vedere că PSD-ul a demonstrat că a făcut multe pentru români. Acum mi-am cumpărat o pungă de Popcorn și mă uit la Ludovic Orban care vine cu propunerile pentru noul guvern. Va fi un guvern amuzant iar românii vor putea compara cât de repede guvernul PSD cu această adunătură de leneși”.

Mihai Goțiu: „Noi mergem pe asumarea unui pact cu toate, dacă nu, cu majoritatea partidelor politice”

 „Adoptarea moțiunii de cenzură e un lucru care trebuia să se întâmple de mult. Legat de ce va urma, la ora aceasta colegii mei sunt la Cotroceni unde avem un mesaj foarte clar, noi mergem pe asumarea unui pact cu toate, dacă nu cu majoritatea partidelor politice pentru a finaliza cât mai repede alegerile anticipate, calendarul posibil fiind în luna mai. Este evident că nu putem susține un guvern împreună cu Ponta sau cu Tăriceanu, iar în situația asta, singura soluție ca săscurtăm toate procesele astea și ca să avem un Guvern care să aibă într-adevăr legitimitate, clar e după alegerile anticipate, asta înseamnă asumarea de către toate partidele a unui pact prin care indiferent de cine e numit vom intra în procedura aceasta.”

Daniel Buda: „Guvernarea Dăncilă nu a făcut absolut nimic bun pentru România”

„Ce pot să vă spun este că adoptarea moțiunii de cenzură era o necesitate și vă spun acum și din perspectiva națioanală și așa cum se vedea la nivel european era o necesitate pentru România pentru că din nefericire guvernarea Dăncilă nu a făcut absolut nimic bun pentru România, ceea ce creează probleme pentru cetățenii români. Pe de altă parte sunt absolut convins că cei responsabili acum, alături de președintele Klaus Iohannis vor lua cea mai bună decizie pentru România.”

Sorin Moldovan: „Partidul Națioanl Liberal este gata să preia guvernarea”

 „Adoptarea moțiunii de cenzură era un lucru foarte clar. Noi, Partidul Național Liberal, am spus întotdeauna că vom depune moțiunea de cenzură doar în momentul în care vom fi siguri că va trece și asa s-a și întâmplat. Drept urmare a și trecut. Noi suntem pentru alegerile anticipate iar dacă acest lucru nu se poate, Partidul Națioanl Liberal este gata să preia guvernarea până la alegerile parlamentare”.

Gabriel Horia Nasra: „Din punctul meu de vedere venirea unui Guvern Liberal înseamnă dezastru pentru România”

„Din punctul meu de vedere venirea unui Guvern liberal înseamnă dezastru pentru România și anume tăieri salariale, disponibilizări în masă în sectorul bugetar și blocarea programelor de dezvoltare locală tip PNDL și FDI. Cred că România va intra într-o perioadă de ușoară anarhie politică și cred că o coaliție CDR 2.0 va face foarte mult rău țării. Având în vedere faptul că idelogia Liberală pune prea puțin accent pe societate și pe comunitate, cetățenii vor avea multe de suferit.”

Cristina Burci: „Există viață și în opoziție”

„Eu am mai avut o declarație politică în care spuneam că dacă există trădători printre colegii PSD, o să treacă și chiar asta s-a întâmplat. Așteptăm să vedem ce se întâmplă astăzi la Cotroceni și ce decizie vor lua colegii din celelalte partide. Eu susțin că în continuare trebuie să urmăm linia pe care am avut-o până acum, în sensul că măsurile bune trebuie susținute în continuare. Există viață și în opoziție.”

Nicoara Marius: „Evident că am votat”

„Evident că am votat moțiunea. Eu cred că PNL-ul va face Guvern pentru că practic alegerile anticipate acum nu pot fi organizate deoarece legea prevede că înainte de 6 luni de la expirarea termenului mandatului președintelui nu pot să fie alegeri. Declanșarea unor alegeri anticipate presupune că ele vor avea loc undeva în martie.”

Demersurile stabilite prin lege

În condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menţionate.

Şi articolul 110, alineatul 2, din Constituţie spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

În astfel de situaţie sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care şeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată acelaşi articol din Legea fundamentală.

Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituţie.

„Guvernul al cărui mandat a încetat (…) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.