Punct final în dosarul lui Gabriel Rus, tânărul din Târlișua care a accidentat mortal, în urmă cu 2 ani, la Coldău, un taximetrist, iar alte trei persoane au ajuns în stare gravă la spital! Acesta a fost condamnat definitiv, pe 20 februarie, de Curtea de Apel Cluj, la 5 ani și 2 luni de închisoare. Sentința este definitivă și este probabil, una dintre cele mai dure dată de magistrații clujeni, pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. În oglindă, face trimitere la cazul lui Mihai Serețan, tânărul bîrgăuan care în 2013 a condus fără permis un autotren încărcat cu lemne, care, din cauza vitezei excesive, s-a răsturnat într-o stație de autobuz omorând doi oameni. Așa cum se știe, Serețan a fost condamnat definitiv, în septembrie 2017, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Accidentele de circulație au loc zilnic în România, multe dintre ele soldate cu pierderi de vieți omenești. Lăsând la o parte neatenția la volan a conducătorilor auto sau neadaptarea vitezei la condițiile de drum, factori principali ai producerii accidentelor rutiere, sunt mulți care șofează sub influența alcoolului, sau fără permis de conducere. Rar se întâmplă ca un accident rutier să se producă doar pe fondul unui singur factor, fiindcă de cele mai multe ori aceștia sunt combinați. Numai că, pradă acestor inconștienți de pe șoselele României cad multe persoane nevinovate care respectă legea și circulă regulamentar. Pedepsele sunt foarte blânde, mai ales când în cauză este vorba despre pierderi de vieți omenești, iar familiilor celor decedați nimeni și nimic nu le poate alina suferința. Poate că ar fi foarte nimerit ca legiuitorul să se gândească la înăsprirea pedepselor pentru acele persoane care produc accidente rutiere pe fondul factorilor enumerați mai sus.

A dat sfaturi altora pe tema consumului de alcool și a făcut exact pe dos

Gabriel Rus, tânărul din Târlișua, care în urmă cu doi ani a produs un accident de circulație în urma căruia viața lui Claudiu Zăgrean a fost curmată la doar 21 de ani, s-a urcat la volan după ce consumase alcool. În noaptea respectivă, Claudiu Zăgrean, taximetrist fiind, ducea cu mașina trei persoane care participaseră de asemenea la o nuntă. Cele trei persoane au fost rănite grav și au ajuns la spital.

Culmea, Gabriel a condus băut după ce, cu câteva ore mai devreme, dăduse sfaturi unei domnișoare, pe care tocmai o cunoscuse la nunta la care participa, și care venise și ea cu propriul autoturism, că ar fi mai nimerit să își ducă mașina acasă dacă are de gând să consume alcool. Ceea ce s-a și întâmplat undeva pe la miezul nopții, adică fata, ascultătoare, s-a urcat la volan și s-a deplasat cu mașina până în Ilișua, la domiciliu, unde și-a parcat autoturismul, fiind adusă înapoi la nuntă de Gabriel Rus.

Din declarațiile fetei, date în fața procurorilor, reiese că, după întoarcere în Beclean, ea împreună cu junele Rus au mersși la un club din oraș. Acolo, după spusele acesteia, Gabriel a băut un pahar cu alcool, vin se pare. La nuntă însă, tânărul a mai consumat, conform procurorilor, două cocktail-uri și 6 shoturiJagermaister.

“Din discuțiile avute cu inculpatul Rus Gabriel a înțeles (n. r. domnișoara martor) că acesta are șofer și de aceea a consumat băuturi alcoolice. (…) În jurul orei 03:30 martorul și inculpatul Rus Gabriel s-au hotărât să plece de la nuntă. Atunci și-a dat seama că de fapt inculpatul Rus Gabriel nu are șofer și el va conduce, dar s-a urcat în autoturism deoarece acesta nu părea incapabil să conducă. (…) A precizat că prin orașul Beclean, inculpatul Rus Gabriel nu a condus cu viteză mare. (…) Au ieșit din loc. Beclean și imediat după ce au trecut podul peste râul Someș, a văzut la un moment dat farurile unui autoturism care circula din sens opus, acesta fiind foarte aproape și imediat s-a produs accidentul”, se arată în motivarea sentinței pronunțată de judecătorii de la Beclean.

Nici măcar nu a văzut că a intrat pe contrasens

Din același document reiese și declarația lui Gabriel Rus, care a susținut că practic nu și-a dat seama că a intrat pe contrasens, în condițiile în care drumul nu era marcat.

“(…) a condus pe DN 17 spre Dej, a ieșit din loc. Beclean, și după ce a trecut podul peste râul Someș, nefiind marcat drumul, respectiv sensurile de circulație nu erau separate prin marcaj, nu și-a dat seama că este pe sensul opus, existând o curbă spre stânga nesemnalizată prin indicator rutier, drum în pantă și vizibilitate redusă din cauza vegetației de pe marginea drumului, efectiv s-a trezit direct în impact fără a avea posibilitatea să facă vreo manevră de evitare. Din câte reține a pus frână și a tras de volan dreapta, dar fiind foarte aproape de celălalt autoturism nu a reușit să evite accidentul”, se arată în documentul instanței.

Totodată, instanța a mai reținut faptul că, Gabriel Rus condusese băut, la momentul accidentului având 0,80 g/l alcool în aerul expirat, adică “o valoare teoretică apropiată de 1,40 g‰” alcool pur în sânge.

Decesul lui Claudiu Zăgrean a fost unul violent și s-a datorat hemoragiei interne masive, după ce artera aortă s-a rupt pur și simplu în urma impactului violent, același lucru petrecându-se și cu organele interne. Celelalte trei persoane au fost rănite grav, însă viața nu le-a fost pusă în pericol. Una dintre victime a avut nevoie între 65 și 70 de zile de îngrijiri medicale, a doua între 36-40 de zile de îngrijiri, iar cea de a treia persoană rănită a avut nevoie între 55 – 60 de zile de îngrijiri medicale.

Judecătoria Beclean: Pedeapsă cu executare. Nu a conștientizat suficient gradul de pericol social al faptelor

Astfel, Gabriel Rus a fost acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului, instanța din Beclean condamnându-l în final la 2 ani şi 7 luni închisoare, în regim de detenție. Condamnarea cu executare a survenit și datorită faptului că Gabriel a încercat în instanță să scape cât mai ieftin, astfel că nu a făcut o impresie bună, din contră, a dat de înțeles că de fapt el nu a conștientizat suficient fapta.

“Din probele administrate în cauză, coroborate cu recunoașterea inculpatului, rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele există, constituie infracțiuni, iar inculpatul a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa cu forma de vinovăție prevăzută de lege, și nu există nicio situație care să împiedice tragerea la răspundere penală a inculpatului, fiind întrunite astfel în cauză condițiile prevăzute de lege pentru existența infracțiunilor sus menționate.

Culpa inculpatului în săvârșirea faptelor de ucidere din culpă rezultă din aceea că, nerespectând regulile privind circulația pe drumurile publice și fiind sub influența alcoolului, inculpatul a produs accidentul rutier din care a rezultat decesul victimei și rănirea celor 3 persoane vătămate. Din modul de comitere a faptei rezultă că inculpatul, din neglijență/ușurință, nu a prevăzut rezultatul faptei sale, deși trebuia să/l prevadă. Inculpatul trebuia să prevadă faptul că, rulând pe timp de noapte, pe contrasens și sub influența alcoolului, se creează pericolul de a intra în coliziune cu alți participanți la trafic, prezența acestora putând fi prevăzută în condițiile în care inculpatul rula pe un drum național foarte circulat (…).

Instanța a apreciat că, raportat la starea de pericol creată, se impune aplicarea pedepsei închisorii inculpatului. Solicitarea inculpatului prin apărător  ales privind aplicarea amenzilor penale pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului, nu poate fi admisă, amenda penală fiind o pedeapsă prea blândă raportat la gravitatea faptelor și urmările produse. Apreciind că doar aplicarea pedepsei nu este suficientă și că scopul pedepsei nu poate fi atins fără executarea acesteia, raportat la persoana inculpatului care deși se află la primul contact cu legea penală. Nu a conștientizat suficient gradul de pericol social al faptelor, se va dispune executarea pedepsei închisorii aplicate în regim de detenție (…)”, arată judecătorul în motivarea sentinței.

În ceea ce privește latura civilă, a fost disjuns un alt dosar care se judecă separat și se află încă pe rolul Judecătoriei Beclean.

CA Cluj, mult mai dură

A urmat evident apelul, declarat atât de părțile vătămate (părinții lui Claudiu Zăgrean, cât și cele trei persoane rănite în accident), dar și de Gabriel Rus. La Curtea de Apel Cluj, magistrații s-au dovedit mult mai drastici cu Gabriel Rus, căruia i-au majorat condamnarea la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Mult pentru el, puțin pentru cei afectați sau parte din opinia publică. Mult spun chiar și unii specialiști în materie penală, având în vedere că, în general, în cazul accidentelor rutiere, dacă nu există victime decedate, inculpații scapă cu condamnări cu suspendare. Însă chiar și în cazul accidentelor soldate cu decesul victimelor, sentințele nu sunt foarte dure.

Accident soldat cu 2 morți, condamnare de 3 ani și 2 luni

Un caz concret este cel al lui Mihai Serețan, care din inconștiență, în octombrie 2013, s-a urcat la volanul unui tir plin cu bușteni, fără să aibă permis de conducere. A condus cu viteză și fără să țină cont că șoseaua era umedă și a intrat în forță, cu circa 100 km/h, într-o curbă din localitatea Tureac. În acel moment, a scăpat mastodontul de sub control, remorca a intrat în balans și s-a răsturnat chiar în dreptul unei stații de autobuz.Lemnele căzute din remorcă au strivit doi bărbaţi – unul în vârstă de 50 de ani – Iulius Badiu, iar celălalt de doar 24 de ani – Ioan Cacula, ambii aflaţi în staţie așteptând autobuzul să plece spre Bistriţa. Aceeaşi soartă era să o aibă şi un al treilea bărbat care se afla în staţia de autobuz, dar şi vânzătoarea unui magazin alimentar, dar cei doi au reuşit să fugă în ultima clipă din calea lemnelor desprinse din remorcă.

După aproape doi ani de anchetă, oamenii legii au reuşit să îl trimită pe Mihai Sereţan în judecată, în septembrie 2015.

După 4 ani de la evenimentul tragic, în martie 2017, Judecătoria Bistrița l-a condamnat pe Mihai Serețanla 2 ani şi 10 luni de închisoare. Totodată, tânărul ar fi trebuit să plătească în solidar cu firma angajatoare, SC Trişcaştim SRL, 20.000 lei, despăgubiri materiale, în timp ce societatea de asigurare ar fi trebuit să plătească circa 150.000 de euro daune morale fiilor lui Iulius Badiu şi nepoţilor acestuia.

Nemulţumiţi de sentinţă, atât procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, cât şi familiile victimelor, dar şi Mihai Sereţan împreună cu reprezentanţii SC Trişcaştim SRL, au atacat sentinţa în apel, la Curtea de Apel Cluj.

După trei termene de judecată, magistraţii clujeni au pronunţat sentinţa definitivă, desfiinţând-o pe cea pronunţată la Bistriţa, atât pe latură penală, cât şi pe latură civilă. Mihai Serețan a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. În ceea ce priveşte latura civilă, tânărul a scăpat ceva mai ieftin, în sensul în care daunele morale şi despăgubirile materiale urmau să fie achitate, în solidar, de firma la care Sereţan era angajat – SC Trişcaştim SRL – precum şi de societatea de asigurare – Allianz Ţiriac Asigurări SA. Cele două societăţi comerciale au fost obligate de instanță să achite daune morale în valoare de 120.000 de euro şi despăgubiri în valoare de 40.000 de lei.

Situații similare, măsuri diferite

Comparând cele două cazuri, acestea sunt oarecum asemănătoare. Ambii șoferi au omorât oameni în urma acțiunilor lor iresponsabile. Gabriel Rus avea permis de conducere, dar s-a urcat băut la volan și a omorât un tânăr și a rănit alte trei persoane. Mihai Serețan nu băuse, dar nu avea permis de conducere și deci nici experiența să conducă ditamai tirul cu bușteni. A omorât doi oameni.

Chiar dacă poartă numere diferite, articolele de lege aplicate sunt identice în ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă.

Astfel, lui Gabriel Rus i s-au aplicat prevederile art. 192 lin 1 și 2 din Noul Cod Penal, în timp ce lui Mihai Serețan i s-au aplicat prevederile art. 178 alin 1 și 2 din vechiul Cod Penal.

Așa cum am precizat mai sus textul de lege este însă același, cap-coadă>

“(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate”.

Strict pe aceste prevederi din Codul Penal, Gabriel Rus a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, în timp ce Mihai Serețan a primit 3 ani și 6 luni de închisoare.

Diferențele au fost făcute de celelalte capete de acuzare.În cazul lui Gabriel Rus, vătămare corporală din culpă pentru care a primit 1 an și 6 luni de închisoare, și conducere sub influența alcoolului pentru care a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Astfel, conform procedurii, instanța a luat în considerare pedeapsa cea mai grea, de 4 ani de închisoare, la care a mai adăugat un spor de o treime din celelalte pedepse  – 1 an şi 2 luni închisoare – rezultând o pedeapsă de 5 ani și 2 luni de închisoare. Din aceasta însă, lui Gabriel Rus i se va scădea perioada cât a fost în arest la domiciliu, începând cu data de 1 octombrie 2017 până pe 20 februarie 2019, ziua condamnării definitive.

Mihai Serețan în schimb, fiindcă a condus fără permis, a fost condamnat la un an de închisoare. Magistrații au luat în considerare pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni de închisoare, fără însă a-i mai adăuga acestuia vreun spor.

1 COMENTARIU

  1. Nu înțeleg de ce se tot face atâta Tam Tam. Da este vinovat va plății, numai el știe ce este în sufletul lui, credeți ca a vrut, clar nu, asa a fost scris,
    Familia decedatul cică este creștină, înțeleg durerea este enorma, nu o poate astupa cu nimica, dar eu am o întrebare, dacă unul este decedat, de ce sa nenorocim inca un băiat care este destul de nenorocit.
    Am trecut prin asa ceva, cu bunica mea, tot asa un vitezoman a luat-o pe capota, acuma e la 3 metrii sub pământ, dar știu un lucru, Dumnezeu pe cruce a zis „Iartai Tata ca nu știu ce fac”, Dacă Dumnezeu pe cruce a zis Iartai, de ce nu am zice și noi asa ceva?
    Suntem rău, ființe fără suflet, ne gândim doar la noi, păcat ca asta ne duce în Iad,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.