OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ocolul Silvic Someșul Mare a ajuns să pună gaj pădurea, pentru a plăti datoriile la ANAF. Este vorba de peste un milion de euro, sumă imputată de ANAF, în urma unui control, în care s-a constatat că Ocolul Silvic Someșul Mare nu și-ar fi plătit impozitul pe venit.

Consilierii locali de la Șanț s-au trezit cu o hotărâre de Consiliu Local, prin care li se cerea să își dea acordul pentru ca Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare să garanteze anual cu 43.855 de metri cubi de lemn plata unei datorii de 5,3 milioane de lei.

„Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii ca și garanție în favoarea Ocolului Silvic Izvorul Someșului Mare a volumului de 43.855 de mc reprezentând volumul anual de recoltare a masei lemnoase aferent anilor 2024-2029 în vederea garantării eșalonării creanței în cuantum de 5.389.102 lei stabilită prin Decizia de Impunere nr. F-BN-414/25-09-2023 privind obligațiile fiscal principale aferente bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale emisă de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud”, se arată în dispoziția primită de consilierii locali.

Se pare că suma ar fi fost imputată de ANAF în urma unui control desfășurat la Ocolul Silvic, când s-ar fi constatat că ocolul silvic ar fi omis să plătească impozitul pe venit timp de vreo 5 ani. Practic, dacă anual ocolul silvic nu plătește echivalentul în bani a 43.000 de mc de lemn, ANAF poate confisca această cantitate.

Dacă nu achită datoria, ANAF ar putea pune lacăt pe conturi

Ocolul Silvic Someșul Mare este unul dintre cele mai bogate din județ, iar lovitura de la ANAF riscă să îi blocheze conturile. Oricum și cu plata eșalonată, ocolul silvic rămâne fără o cantitate importantă de lemn, pe care trebuie să îl valorifice pentru plata datoriei.

Anual, se recoltează în jur de 67.300 de metri cubi de lemn, iar ocolul silvic a pus gaj aproape 44.000 de metri cubi. Ocolul Silvic nu este la zi nici cu plata către primăriile cărora le administrează pădurile. La Primăria Șanț ocolul silvic ar fi plătit doar jumătate din 1,6 milioane de lei cât datora anul acesta.

Ocolul Silvic a cerut Primăriei Șanț să își dea okey-ul pentru această variantă de plată eșalonată, întrucât aceasta deține cea mai mare suprafață de pădure, în jur de 10.500 de hectare.

În raportul de gestiune pe anul trecut, ocolul silvic vorbește și despre celelalte datorii pe care le are, care ajungeau la 2,7 milioane de lei anul trecut. Culmea este faptul că ocolul silvic are de își recuperat aproape un milion de lei, care ar acoperi o parte din datoriile sale.

  „Soldul datoriilor la 31.12.2022 este 2765591.03 lei au termen de exigibilitate sub un an și reprezintă:  datorie la bugetul local  al comunei Poiana ilvei  suma de 125000  lei, furnizori  77548.28 lei iar la furnizorii de imobilizari (ratele pentru taful achizitionat) suma de 200271 lei, datorii  în legătură cu personalul  302503 lei , datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale 196169 lei,  datorii la bugetul statului   54430 lei , datorii în legătură cu fondurile speciale respectiv  FOND  REGENERARE  aferent  comunei ȘANȚ  570983.14  lei, FOND ACCESIBILIZARE  aferent  comunei ȘANȚ  139794.64  lei, FOND REGENERARE   aferent  comunei PARVA 16217.45  lei și FOND ACCESIBILIZARE  aferent  comunei PARVA  7361.84 lei , FOND  REGENERARE   aferent comunei  POIANA ILVEI  57707.51  lei, FOND ACCESIBILIZARE  aferent comunei  POIANA ILVEI   7757.15 garanții  depuse de agenți economici 988862 lei și alte datorii în valoare de  20986  lei”, se arată în raportul de gestiune aferent anului trecut.

Ocolul Silvic, în top 15 național al celor mai mari proprietari de pădure

Mai dețin suprafețe în pădurea administrată de Ocolul Silvic Someșul Mare Parva și Poiana Ilvei. În total, ocolul silvic are pe mână 15.381 de hectare: Poiana Ilvei mai deține 1.600 de ha, Parva 715 ha, iar persoane juridice încă 5,7 ha.

Ocolul Silvic Someșul Mare este și în top 15 național al celor mai mari proprietari de păduri, pe locul 14. Telciu ocupă locul 4 cu 17.600 de hectare de pădure administrate.

Deși nu pare să o ducă foarte bine, în anul 2022 Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare a avut una dintre cele mai mari cifre de afaceri de la înființare. Astfel, pentru anul 2022, ocolul silvic a raportat o cifră de afaceri de 13,8 milioane de lei și un profit de 153.981 de lei.

Datoriile declarate pentru anul trecut ajung la 2,7 milioane de lei. Anul trecut, 83 de persoane erau angajate la ocolul silvic. Din suma raportată în 2022, mai bine de jumătate, mai exact 7,2 milioane de lei merg pe cheltuieli cu personalul.

În 2021, ocolul silvic raporta o cifră de afaceri de 12 milioane de lei și in profit de 638.344 de lei. Datoriile se apropiau de 3 milioane de lei. În anul respectiv, ocolul silvic își permitea investiții consistente, dar era atent și cu angajații: oferea copiilor angajaților cadouri de Crăciun, Paște și 1 iunie în valoare de 16.000 de lei și cadouri angajaților de Crăciun și Paște de încă 50.000 de lei.

Cel mai bun pare să fi fost anul 2020, când a raportat o cifră de afaceri de 17,8 milioane de lei și un profit ce se apropia de două milioane de lei. O cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei a raportat ocolul silvic și în 2018, mai exact 12,9 miliaone de lei și un profit net de 359.521 de lei.

Curtea de Conturi a găsit haos la Ocolul Silvic Someșul Mare

Într-un raport publicat de Curtea de Conturi în 2022 se arăta ce haos este la ocoalele silvice din județ. Ocolul Silvic Someșul Mare părea să fie cel mai „păcătos”.

Printre neregulile descoperite de Curtea de Conturi la Ocolul Silvic „Izvorul Someșului Mare” s-a numărat:

-Menținerea eronată în evidența contabilă ca imobilizări corporale în curs a unor investiții la active care nu mai există în patrimoniul entității;

-Nerealizarea activității de audit public intern;

-Necalcularea și neîncasarea penalităților de întârziere datorate de furnizori pentru nerespectarea clauzelor contractuale prevăzute într-un contract de achiziții publice;

-Nerespectarea principiilor economicității și eficienței în administrarea patrimoniului public și privat al statului și utilizarea fondurilor publice, prin comercializarea lemnului de foc populației sub prețul de achiziție achitat furnizorilor;

-Diminuarea nelegală a prejudiciilor stabilite prin acte de control;

Curtea de Conturi constata că ocoalele silvice constatate, printre care și Ocolul Silvic Someșul Mare parcă se străduiau să nu fie performante, uitând inclusiv să calculeze și să incaseze penalități pentru achitarea cu întârziere a masei lemnoase sau pentru nerespectarea clauzelor contractuale. La 4 ocoale silvice controlate atunci s-au descoperit nereguli financiar contabile în valoare de 2,8 milioane de lei.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. -nereguli constatate de ANAF ,acum ? in 2023?…dupa 34 de ani arata UN FIR de nisip pe malul dezastrului din” marea verde …care s-a inegrit”?(padurea)
    -dar de la revolutie cata padure s-a furat ,..dar ,nu-i adevarat ,nu ?
    -n-am avut organe de control sau au fost mana-n mana politrucii ?…nu ,”ei e cinstiti”!..ei vor GHINELE BOBORULUI,nene ..!!
    -ministru de paduri fara facultate silvica ,cum sa fie pazita de hoti padurea ?…tara geme de silvici si TU ,pui pulitic , un politruc sef ,in minister ?…de ce- i pui ? ..SA SE FURE SAU SA SE PAZEASCA MEDIUL FORESTIER ?.. o data ,el nu pricepe !!… ,doi ,el e omul politrucilor care au distrus mediul forestier ;politrucii comunistoizi au distrus elitismul si elita burgheza, urmasii lor, post-revolutionar, au distrus habitatul ursilor si ne-au INVADAT in sat,acasa ,in camara ,in bucatarie ,salbaticiunile!!..ba, orbu-mutule !.. ne au luat porcul din ocol !…ba, am ramas fara papa la coconi ,fara leacuri la bunelul paralizat …si tot n-ati vazut , ba,n-au vazut otoritatile ?..telectualii blatiti ,blaniti de b’ani, guarda ,fiscu’ ,gonsiliu’ judetean ,R.M.-ul ,toti au fost ORBI ?..vine acum ?..ANI-ANAFelor si ,ce ? …arata la boi ca fata ?…dar haitatul omului ,fiinta superioara ,w(e)here is ?..ai ?
    -presa,am avut ? Wehere is , szau unde-fost? s-a pitit dupa pitici ?… ;n -a vazut 34 de ani , muntii in chiloti ? …pai,dezastrul se vede in toata Europa pana la ostrecii , si „cuompetentele” autoritati ,n-au vazut ,n-au auzit ,”n-au mancat usturoi nici gura nu le miroase” ?….presa e platita ,cumva ?…nuuoo, „e pe adevar si realitate!” Au vazut-o pe „MISS Iugar ” dezbracata ? …..era cuvioasa din muntii rodnenilor si calimanenilor intalnita in schitul rado- moldoIvan din tinda frasi-larionescovicilor? de aceea s-au betejit de „orbul Gaina „?….da, toti ,ma ?..ma, da-toti orbesc pana la Bucure-szloti?…ma ,da-i pandemie deceno-seculara ,de la ‘patrus’cinci – incoa’ ,asta cu orbulgainilor?…ma, da toti ?..”aia hoti ,astia hoti ,mama lor la toti „..de hoti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.