Festivalul medieval bistriţean va beneficia anul acesta de serviciile celui mai faimos cavaler transilvănean, în persoana lui Emil Hartmann. Serbările Bistriţei Medievale 2010 vor avea loc în perioada 18 – 20 iunie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, Forumului German Bistriţa, Centrului Judeţean pentru Cultură şi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, AJOFM, Asociaţiei Saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land Bistriţa.
 

 

 

Urcat pe scena spectacolelor istorice încă de la vârsta de 10 ani, la Mediaş, Emil Hartmann a ajuns să iubească spada şi caii, devenind cascador şi actor de film, lucrând o perioadă cu regizorul Sergiu Nicolaescu. A jucat în şapte filme istorice, între care Columna, Mayerling (în care l-a dublat pe Omar Shariff), Bătălie pentru Roma (în care l-a dublat pe actorul Lawrence Harvey), sau în filmul Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanul, în care eram când turc, când ungur, pentru că oştenii din primul rând trebuiau să aibă ţinută. Era numit de către colegi "Spadasinul", fiindcă mânuia spada inegalabil, mai târziu fiind medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de scrimă artistică, Vichy, în anul 2000.

 

 

Emil Hartmann a emigrat în Germania, în urmă cu mai bine de două decenii, stabilindu-se lângă Köln, participând regulat la festivalurile medievale din această ţară. În momentul de faţă este docent la Academia de teatru din Köln, la catedra de scrimă artistică şi lupte scenice. Se reîntoarce periodic în Transilvania, fiind solicitat la festivalurile medievale de la Braşov şi Sibiu. Este cel care a iniţiat mişcarea cavalerească din Mediaş şi Sibiu, unde au fost înfiinţate primele ordine de cavaleri din Transilvania.

 

 

La Serbările Bistriţei Medievale 2010 ,Cavalerul Hartmann va conduce Şcoala tinerilor scutieri şi a galeşelor domniţe, care va funcţiona în zona mediană a Pietonalului din Centrul Istoric, pe parcursul festivalului. Timp de trei zile, Emil Hartmann îi va învăţa pe tinerii care se vor înscrie la această şcoală, elemente de scrimă artistică, retorică sau iniţiere în tras cu arcul la ţintă, va oficia ceremonii de investire a cavalerilor şi va acorda titluri onorifice medievale, celor care se vor evidenţia în cursul şcolii medievale. Pentru momentele de spectacol va pune la dispoziţia cursanţilor costume medievale autentice, din colecţia sa, având la dispoziţie şi costume pentru adulţi, pentru paradă.
       

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.