Armata şi Ministerul de Interne sunt prezentate în ultimul timp ca nişte ca nişte dispreţuiţi ai naţiunii, care toacă banii poporului degeaba.
În acest context se fac tot felul de comparaţii cu alte categorii profesionale, iar politicienii îndeamnă la scăderi financiare împotriva celor care îmbracă sau au îmbrăcat haina militară.
În doar câteva luni au fost depuse la Centrul Militar Bistriţa peste 300 de dosare pentru 51 de locuri de muncă disponibile din cadrul Armatei Române, rezultând astfel şase candidaţi pentru un post.
Accesul în militărie în contextul actual
Pentru a îmbrăţişa în zilele noastre o carieră de militar, este bine ştiut faptul că nu este foarte greu şi inaccesibil, iar satisfacţiile pot fi pe măsura aşteptărilor.
Tinerii militari care optează pentru această carieră nu au voie să fie administratori de firmă sau membrii de partid, trebuie să aibă cel puţin 10 clase, iar cei cu studii superioare au şanse mai mari de a creşte în grad.
Salariu tentant
Şefului BIR Bistriţa-Năsăud, maiorul Adrian Cârcu, ne-a declarat faptul că în ultimul timp s-a putut observa faptul că „armata a devenit foarte atractivă pentru tineri, iar pe timp de criză, e o ofertă foarte bună”
Un militar gradat voluntar, aflat la început de carieră, ajunge la un salariu de 1.200 – 1.300 de lei, iar în această sumă este inclusă şi compensaţia bănească a normei de hrană.
O următoare preselecţie, ne-a anunţat maiorul Cârcu, va fi în toamna acestui.
Armata ca ultimă şansă pentru studenţi
Atraşi de un salariu motivant, dar şi de stabilitatea locului de muncă, tot mai mulţi studenţi se angajează în armată, iar la Bistriţa există câteva cazuri de acest gen.
Dacă până nu demult, în armată se angajau doar tinerii cu 10 clase, în ultimul timp, locul acestora a fost luat de studenţii şi masteranzi.
Pe zi ce trece, tot mai mulţi tineri care doresc să-şi apere patria şi să îmbrace uniforma militară trec pragul Centrului Militar Bistriţa pentru a deveni soldaţi. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care Ministerul Apărării Naţionale a pus la bătaie peste 2.000 de posturi pentru tinerii interesaţi de o cariera militară.
În acest context, tot mai mulţi studenţi consideră un asemenea loc de muncă ca fiind unul sigur şi bănos, dat fiind faptul că piaţa muncii nu le poate oferi alte oportunităţi. Odată ajunşi printre rândurile cătanelor, studenţii pot alege o carieră de soldaţi profesionişti.
Abandonul şcolar pentru armată
Pe vremuri, tinerii doritori de a studia se temeau de venirea zilei în care vor fi chemaţi la recrutare, iar în zilele noastre, aceştia renunţă de bună voie la studii pentru a servi patria sau pentru a avea un loc de munca decent plătit.
Ceea ce este sigur, este faptul că avântul tinerilor de a se înrola în armată este pus pe seama crizei economice, dar şi pe faptul că indiferent de studiile acestora, unii nu se pot angaja în domeniul studiilor civile efectuate, decât foarte greu.
Una dintre atracţiile carierei de soldat voluntar este salariul care porneşte de la 1.200 lei, plus alte sporuri, asigurări medicale, dar şi dreptul de a beneficia de programul de construcţii de locuinţe.
Şomer sau soldat
Împinşi de greutăţi, zeci de tineri au bătut şi continuă să bată la poarta Centrului Militar Bistriţa, în vederea recrutării – majoritatea acestora sunt tinerii din mediul rural.
Partea nevăzută a milităriei
Într-o altă ordine de idei, trebuie punctate câteva lucruri esenţiale, care poate câteodată trec nevăzute prin faţa omului de rând. Faptul că militarii, poliţiştii şi jandarmii au anumite privilegii salariale şi profesionale, se datorează profesiei, care nu este în definitiv una uşoară şi lipsită de riscuri.
Lucrurile nu sunt mai simple nici măcar când gradul şi funcţia sunt mai mari. Promovările se fac de obicei într-un singur sens – spre Bucureşti, unde se află sediile ministerelor de resort, ale Statului Major General şi statelor majore ale categoriilor de forţe, ale Poliţiei Române şi Jandarmeriei.
Cătănie haină grea
Mai nou se vorbeşte despre o posibilă scădere a salariilor şi sporurilor militarilor, însă ceea ce nu se ştie este faptul că într-o astfel de carieră, fie ea de militar, de poliţist, jandarm sau pompier orele suplimentare nu sunt plătite, iar ordinele se execută chiar dacă tehnica din dotare este la pământ.
Pentru a nu da impresia că privim lucrurile dintr-o singură parte a baricadei, adăugăm faptul că dacă militarii au primit de-a lungul timpului tot felul de sporuri, acesta este rezultatul unei politici de cârpeală care a fost promovată în ultimii ani în ceea ce priveşte aceste instituţii.
Mihnea Cetaş