sursa foto: patrimoniubn.ro

Consiliul Județean scoate la licitație contractul de lucrări pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, bijuteria uneia dintre cele mai mari familii nobiliare din Transilvania, care se și află în starea cea mai proastă. Lucrările de reparație și reabilitare costă nu mai puțin de 5,5 milioane de euro.

După ce a încercat să îl vândă și chiar să se alieze cu un privat pentru a-l salva, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a găsit finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, conacul fiind în starea cea mai proastă dintre toate din județul nostru.

Zilele trecute a scos la licitație lucrările de reabilitare a conacului, care costă nu mai puțin de 27,4 milioane de lei (adică aproximativ 5,5 milioane de euro). Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional.

„Castelul care în urmă cu un deceniu încă se afla într-o stare de conservare satisfăcătoare, azi a ajuns într-o stare avansată de degradare, semi-ruină, cauzată de lipsa întreținerii și a infiltrațiilor continue a apelor din precipitații. Din cauza infiltrațiilor bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de pre-colapt, care în lisa unei intervenții de urgență cu siguranță se vor prăbuși. Planșeul sălii festive de odinioară s-a prăbușit, împreună cu bolta subsolului. Terasa din jurul clădirii este acaparată de vegetație până la nerecunoscut, prezentă doar prin câteva elemente sculptate de piatră din fața intrării principale. Starea tehnică a castelului se caracterizează printr-o degradare avansată, accentuată în special din cauza degradării acoperișului, implicit și din lipsa utilizării spațiilor. Pe lângă subansamblurile structurale parțial prăbușite (șarpante, învelitoare, bolți, planșee, arce și buiandrugi) se observă degradarea și anumitor elemente neportante și componente artistice”, se prezintă starea conacului, în caietul de sarcini a licitației.

Conacul, „refăcut” din temelii

Printre lucrările ce vor fi efectuate se numără: desfacerea tuturor elementelor din intervenții anterioare neconforme și a elementelor originale care și-au pierdut din integritatea fizică și nu pot fi restaurate; restaurarea tencuielilor existente și completarea locală a acesteia cu materiale compatibile istoric, realizarea compartimentărilor interioare pe structură metalică ușoară, intervenție ușor reversibilă în viitor, fără a afecta integritatea monumentului; realizarea unei scări interioare și instalarea unei platforme elevatoare pentru a asigura accesul și circulația tuturor persoanelor la fiecare nivel al clădirii.

De asemenea, principalele încăperi ale castelului vor fi amenajate și dotate, în vederea funcționării de spații expoziționale și multifuncționale. Funcțiunile cu caracter secundar vor fi toate amplasate la subsol, sub amprenta terasei exterioare.

Terasa exterioară va fi refăcută și completată după amprenta istorică. Balustrada de piatră va fi refăcută după modelul istoric, pe baza mostrelor care se păstrează la fața locului. Tâmplăriile interioare și exterioare vor fi restaurate sau înlocuite, astfel încât să se asigure izolarea termică și fonică a spațiilor.

„Toate operațiunile propun păstrarea planimetriei și volumetriei originale a clădirii, ambele fiind cu valoare istorico-arhitecturală, dar și a elementelor cu valoare artistică precum: ancadramente profilate de piatră la uși și ferestre, stucaturi și blazoane, soclu din piatră, elementele de piatră ale balustradei, tâmplării interioare cu căptușeli profilate. Soluțiile proiectului tehnic pe specialitatea rezistență propune lucrări de subzidiri locale, de consolidare a elementelor existente și refacerea planșeelor interioare, refacerea terasei exterioare, refacerea șarpantei istorice din lemn, adoptând principiile baroce de conformare”, se mai arată în caietul de sarcini a licitației.

Se va reconstrui bolta peste sala mare de la subsol, se va reface planșeul de lemn peste sala mare de la parter și cel de pe terasa interioară sudică. Fundațiile sunt în stare bună și doar local se propune realizarea lucrărilor de subzidiri sau turnarea de noi fundații.

Vor fi refăcute rețelele sanitare, electrice și termice, dar și de ventilare. Castelul este prevăzut cu o centrală pentru semnalizarea incendiilor, sistem control acces și antiefracție.

Spațiul exterior, gândit pentru evenimente

Proiectul prevede și amenajarea exterioară a spațiului care odată era curtea conacului. Aceasta va fi pregătită pentru a găzdui evenimente, potrivit proiectului. Terenul se întinde pe 7.843 de metri pătrați, iar suprafața construită pe 465 de metri pătrați.

„Se propune sistematizarea exterioară a terenului în vederea amenajării unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Amenajarea exterioară va ține cont de vegetația înaltă existentă pe parcelă. Se va propune plantarea de vegetație nouă înaltă, medie și măruntă care va pune în valoare grădina exterioară și spațiile exterioare nou-amenajate. Se propune o nouă clădire semi-îngropată în care vor fi amplasate un punct gospodăresc și un spațiu de depozitare ce va deservi curtea exterioară. În proximitatea acesteia vor fi amplasate pavilioane acoperite unde se vor amenaja parcări pentru biciclete și motociclete. De asemenea, se propune realizarea împrejmuirilor parcelei, se vor prevedea noi rețele exterioare pentru instalațiile sanitare și electrice, iluminat exterior și iluminat arhitectural al volumului castelului, instalații sanitare pentru colectarea apelor pluviale și păstrarea acesteia într-un bazin colector, instalații pentru irigarea amenajărilor exterioare, instalația de colectare a apelor menajere” se specifică în caietul de sarcini.

Castelul a fost ridicat acum mai bine de 250 de ani, mai exact în anul 1756, de Istvan Wesselenyi de Hadad și de către soția sa Polixenia Daniel de Vargyas. Blazoanele de piatră a celor două familii încă mai pot fi admirate pe fațada principală a clădirii. Coroana este simbolul alianței celor două familii, iar sub aceasta se pot vedea o sirenă cu un trandafir în mână care era blazonul familiei Wesselenyi și o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată, care era blazonul familiei Daniel.

Cele două blazoane au fost realizate de un sculptor celebru al vremii și adăugate pe clădire la 30 de ani de la ridicarea sa. Clădirea era înconjurată de o grădină cu alei „păzite” de copaci, care au și dispărut între timp. A rămas un singur stejar impunător, care are în jur de 600 de ani.

În ultimii ani, Consiliul Județean a alocat diverse sume, modice ce-i drept, pentru conservarea stării conacului, însă acesta a continuat să se degradeze, în lipsa unor lucrări serioase de conservare.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.