În timp ce ancheta în cazul pacienţilor arşi de la Spitalul Floreasca scoate la iveală noi detalii şocante, chirurgul Mircea Beuran intrând în sala de operaţii fără echipament steril, mai multe voci, chiar din sistem, critică solidarizarea medicilor cu chirurgul Beuran. Preşedintele Iohannis a făcut ieri primele declaraţii pe tema acestui incident.

Klaus Iohannis a făcut, joi, primele declaraţii despre tragedia de la Floreasca, afirmând că este un eveniment „catastrofal”. Preşedintele României susţine că este nevoie de o reformă în domeniul sănătăţii şi dă asigurări că acest lucru se va întâmpla.  

„În primul rând este un eveniment catastrofal, trist, inadmisibil, dar el s-a produs regretabil. Ministerul a reacţionat ferm şi prompt. Reacţia a fost adecvată. Am auzit de acea scrisoare. O atitudine care este regretabilă şi ciudată şi sper că se datorează unei atitudini nefericite de moment. Nu aş comenta mai mult. Se vede cu atât mai mult că este nevoie de o reformă profundă şi în acest domeniu şi aceasta se va produce”, a spus Klaus Iohannis.

Încălcări elementare de procedură

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a adus în atenţia publicului incidentul de la Spitalul Floreasca, a publicat mai multe fotografii din sala de operaţie în care chirurgul Mircea Beuran este surprins în apropierea pacientei arse fără echipamentul specific şi fără să se dezinfecteze.

„Beuran a intrat în sală după ce pacienta a fost arsă de rezidentul lui lăsat nesupravegheat. Cum a intrat? Ca un nesimţit. Fără să se dezinfecteze, cu ceasul pe mână, cu echipamentul de pe secţie, într-un cuvânt „ca de pe stradă”! Aşa cum îl vedeţi, plin de microbi şi bacterii, a pus mâna pe bolnava arsă, a contaminat câmpul operator şi a participat la câteva manevre chirurgicale”, a scris Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

Chirurgul Mircea Beuran urmează să fie audiat vineri dimineaţă, la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, în ancheta privind pacienţii arşi în sala de operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, asta după ce miercuri au fost audiaţi ca martori mai mulţi medici rezidenţi şi asistenţi medicali.  

Marţi, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut public concluziile anchetei în acest caz, susţinând că au fost comise mai multe erori în ceea ce priveşte modul de folosire a dezinfectantului în protocolul preoperator dar şi faptul că nu a existat un medic care să supreavegheze chirurgul rezident în timpul operaţiei.

Mai mult, ministrul Sănătăţii Vitor Costache a susţinut că a fost identificat un al doilea caz în care un pacient a fost ars în sala de operaţii. În replică, Mircea Beuran a declarat că acuzaţiile care i se aduc sunt generale, fiind doar o înşiruire de articole care nu ar fi fost îndeplinite.

Sistemul medical, un sistem de castă

Odată cu ieşirea la lumină a acestui incident, prima decizie a Ministerului Sănătăţii a fost eliberarea din funcţia de şef al secţiei de chirurgie a lui Mircea Beuran, în contextul în care oficialii din minister au acuzat că nu au fost informaţi şi că s-a încercat muşamalizarea incidentului. Nu mai puţin de 25 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că îşi întrerup activitatea în semn de solidaritate cu medicul Beuran, acuzând faptul că sunt luate decizii înaintea finalizării anchetei şi că astfel „este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu”.

 „Reacţie este specifică castelor comuniste sau al unui sindicat al mafiei, şi arată cum în sistemul nostru medical plicul este cel care a ordonat ierarhiile. Întreg episodul ne arată mentalităţile bolnave care încă domină sistemul. Avem un şef care-şi pune parafa doar ca să creadă pacientul că în sala de operaţii a intrat marele profesor, creedându-i astfel o imagine de zeu.

Iar în cazul unui eşec se dă vina pe altceva, Dumnezeu, aparatură, minister, oricine altcineva. Aşa cum am văzut şi acum, primul instinct a fost să se spună că nu s-a întâmplat şi apoi că e vorba de un incident minor. Unii medici nu au făcut decât să acopere acest tip de nereguli.

Din păcate pentru ei, aici e vorba de un spital modern, cu toată aparatura modernă, e mai greu să dai vina pe o priză. Iar când avem dovada clară că mare le şef intră în sala de operaţii îmbrăcat ca pe stradă, şi ne spune că nu e nimic în neregulă, înseamnă că ne crede pe toţi cretini”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, cel care a adus la lumină şi neregulile din jurul unei alte somităţi din lumea medicală, chirurgul Mihai Lucan.  

„Oamenii aştia uită pentru cine fac profesia asta. Oricine greşeşte, iar acolo în mod clar a fost o eroare. Vorbim de o pacientă care a intrat în sala de operaţii şi a ieşit arsă de acolo. Dacă nu a avut vreo boală care s-o facă să explodeze, atunci undeva s-a greşit. Nu poţi să vii şi să spui  că «din punct de vedere medical nu au fost greşeli».

Nu am văzut scuze faţă de familia victimei, nu am văzut umilinţa că acolo a fost comisă o greşeală. Ceea ce dereanjează mai mult este această dorinţă de a se prezenta deasupra tuturor.Ei sunt mici zei, adevăraţi eroi, care nu comit niciodată erori”, este de părere sociologul Gelu Duminică.

sursă:adevarul.ro

1 COMENTARIU

  1. VREAU SA AUD SI SA VAD MACAR UN DOCTOR ORI ALT CADRU MEDICAL ” IMPUSCAT ” PENTRU CA A PRETINS ORI A LUAT MITA DE LA PACIENTI … si ” nu a ridicat nici macar un deget ” … pana ce pacientul nu este ” foarte atent… sau macar atent… cu el ” … macar unul ! De ce la arabi , la turci, ori la chineji…nu exista astfel de ” apucaturi ” ?
    Nu generalizam, ptr ca sunt doctori care merg la sfanta biserica… , sunt constiinciosi si multi ” mor la spital ” … in serviciile pacientilor … dar este suficienta o ” vaca c*cata si cu*u*rita ” intr-o cireada de vite frumoase” … ca sa strice ” cireada ” … ! Pe vremea lui ” impuscatu ” dr.acii-i luau pe toti daca murea un pacient in spitale …
    Doctorii astia se numara pe degete si numai impuscati putem scapa de ei , desi salariile sunt aproape ca-n occident , daca nu cumva identice .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here