Primăria Bistriţa şi-a propus să scoată la vânzare casele din Centrul Istoric al oraşului, aflate în stare de degradare, pentru a putea fi reabilitate de noii proprietari. Momentan, ideea este în faza de proiect iar pentru fiecare casă în parte se va face un raport de evaluare pentru a se stabili un preţ.  
În imobilele din Centrul Vechi al Bistriţei locuiesc aproximativ 100 de familii, majoritatea fiind persoane de etnie romă, cu o situaţie materială precară.
Odată cu vânzarea caselor, chiriaşii din Centrul Istoric vor fi mutaţi în locuinţe sociale care se construiesc în zona Subcetate  şi cartierul Viişoara. Blocurile vor fi „dotate” cu coşuri de fum, adaptate buzunarului romilor.

Casele din Centrul Istoric al Bistriţei vor fi scoase la vânzare pentru a „pica” pe mâini bune care să se ocupe de modernizarea lor, întrucât aspectul multora dintre ele lasă de dorit. Ideea este deocamdată doar în stadiul de proiect, urmând a se face un raport de evaluare a fiecărui imobil şi a se stabili concret un preţ. În aceste imobile locuiesc în prezent, în chirie, circa 100 de familii, cât au mai rămas, majoritatea fiind persoane de etnie romă, cu o situaţie materială precară. Odată cu vânzarea caselor, chiriaşii de aici vor fi mutaţi în locuinţe sociale, respectiv ANL –uri, care se construiesc în zona Subcetate şi cartierul Viişoara. Având în vedere că stau „prost cu bani”, romii din Bistriţa au venit şi cu rugămintea către municipalitate de a „proiecta” în blocurile destinate lor, şi nişte coşuri de evacuare a fumului, pentru a scăpa astfel de grija cheltuielilor la gazele naturale. Ideea pare a fi îmbrăţişată de autorităţile locale, urmând a fi pusă în practică.  

Casele din Centrul Istoric, fiecare la preţul ei

Potrivit viceprimarului Bistriţei, George Avram, vânzarea caselor din Centrul Istoric este doar sub forma unui proiect în lucru, deocamdată, nefiind stabilit nimic concret. Preţul acestora va fi stabilit, la fiecare imobil în parte, în baza unui raport de evaluare.
Singura chestiune concretă şi legală, este cea a întabulării terenului pe care se află aceste case, problemă care a fost adoptată printr-o hotărâre a Consiliului Local Bistriţa: „Ceva clar nu s-a stabilit nimic. Încă nu s-a hotărât vânzarea caselor. Este în faza de proiect. Încă nu am scos nimic la vânzare şi nu scoatem nimic încă. Am dat doar o hotărâre de Consiliu Local prin care terenurile de sub case, să se poată întabula de anumite persoane la care le-au fost vândute casele, în baza Legii112. Pentru aceasta, am scos o hotărâre de consiliu. În ceea ce priveşte costul caselor, nu este estimat niciun preţ pentru că la fiecare imobil vine făcut câte un raport de evaluare. Numai în baza acestor rapoarte de evaluare se vor putea vinde casele. Acestea ( n. r – casele din Centrul Istoric) nu le poţi vinde cum vrei. Adică, trebuie să ai raport de evaluare pe casa respectivă ca să poţi să o vinzi. Nu toate casele sunt la aceeaşi valoare, nu se merge pe valoare la metru pătrat, ci trebuie un raport de evaluare făcut la fiecare locuinţă în parte”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, viceprimarul George Avram.  

O sută de familii ocupă casele din Centrul Vechi al Bistriţei

În prezent, în casele din Centrul Istoric al Bistriţei mai locuiesc aproximativ 100 de familii, marea majoritate fiind persoane de etnie romă. Odată cu vânzarea caselor, acestor familii li se vor acorda locuinţe sociale, astfel încât imobilele din Centrul Istoric să poată fi cumpărate şi salvate de la degradare. „Este vorba cam de 100 de apartamente din zona Centrului Istoric. Cam aşa, o sută de familii mai sunt, şi da, sunt cu situaţie materială precară, iar majoritatea sunt romi. Pentru ei ( n. r – pentru romi), intenţia noastră este de a le pune altceva la dispoziţie, pentru că aceste case nici nu pot fi renovate cu ei înăuntru. Adică, să vină cineva şi să investească în ele, aici este problema. Pe ei (n. r – romi) să putem să îi mutăm în alte locuri, cu alte condiţii, mă refer la locuri civilizate, şi să putem interveni la reabilitarea clădirilor . Acum, intenţia este de a le da cu cuiva care poate să le reabiliteze, adică să fie vândute celor care vor să le modernizeze”, a explicat viceprimarul George Avram.
Reprezentanţii romilor din Bistriţa spun că au purtat deja discuţii cu autorităţile locale, cu privire la intenţia Primăriei de a-i muta pe cetăţenii nevoiaşi din Centrul Istoric al oraşului. „Noi am avut o întâlnire cu domnul primar. Am cerut prin organizaţia municipală să avem o întâlnire lunară cu autorităţile locale, mă refer la primărie, sau ori de câte ori este nevoie. Sigur, romii din municipiu, nu toţi vor fi mutaţi, pentru că unii dintre ei sunt legal aici pe centru, şi cei care nu stau legal, aceia sunt cu dosar şi vor primi acele locuinţe care se vor da la ANL în Subcetate sau la Viişoara”, a declarat Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Filiala Bistriţa –Năsăud.

Mulţumiţi de ANL, da’ să aibă coş de fum

Romulus Pop, preşedintele Organizaţiei Municipale Bistriţa a Partidei Romilor Pro Europa a făcut o solicitare către conducerea primăriei, de a avea în vedere proiectarea unor coşuri de evacuare a fumului la blocurile de locuinţe sociale care se vor construi la Viişoara şi în zona Subcetate, întrucât o mare parte a romilor nu îşi permit să plătească facturile la gaz. La această idee, se pare că primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, ar fi răspuns afirmativ. „Chiar am discutat cu municipalitatea, cu domnul primar şi ni s-a dat următorul răspuns: «Eu nu oblig pe nimeni să plece de pe Centru sau din zona centrală a municipiului Bistriţa, indiferent din ce etnie face parte. Dacă îşi va permite să plătească o chirie de 6 – 7 milioane de lei vechi, cât vor urca chiriile în zonele centrale, şi să întreţină acea locuinţă… Eu nu am nimic împotrivă, poate să rămână în continuare». Ceea ce ştim destul de bine, mulţi nu o să îşi permită, nu numai neapărat cetăţenii noştri de etnie romă, ci şi alţi cetăţeni. Singura chestiune cu care l-am atenţionat pe domnul primar, şi chiar am fost plăcut surprins că a pus-o în practică, a fost exemplul cu zona Sucevei de la noi, unde era un grup compact de romi. Şi era o zonă numită atunci pe vremea aceea „Turnurile de la Magarone”, că şi-au scos romii ţevile afară pe geam şi făceau foc. Şi atunci, am venit cu o propunere spre municipalitate şi am spus, să prevadă, ca la acele locuinţe sociale, la acele blocuri, să fie coşuri de evacuare de fum, de jos şi până sus. Şi asta, pentru că o să fie persoane care nu o să-şi permită să plătească gazele naturale, şi în frig sigur nu o să stea. Da, într-adevăr s-a pus în aplicare acest lucru, deci toate locuinţele care se vor face de acum încolo vor fi prevăzute cu acele coşuri de fum” a declarat Romulus Pop. De asemenea, conducerea Partidei Romilor din Bistriţa solicită ca aceştia să nu fie mutaţi toţi într-un loc, să nu fie marginalizaţi, ci să fie amestecaţi şi cu alte persoane: „Iarăşi am atenţionat cu o chestiune, şi am spus să nu se facă greşeala să se formeze grupuri compacte de romi, indiferent că e în zona ANL – urile din Subcetate sau din Viişoara. Adică, să fie şi cu romi, şi cu majoritari, deci, amestecaţi ca să zicem aşa. Noi sperăm că se va lua în calcul şi această chestiune” a spus liderul romilor din Bistriţa, Romulus Pop.
Centrul Istoric al Bistriţei pare să aibă şanse pe viitor de a „se schimba la faţă”. Asta dacă Primăria Bistriţa va pune în aplicare vânzarea caselor şi mutarea chiriaşilor în alte zone, ce-i drept cu câteva mici compromisuri: un coş de fum ici colo, aşa ca să îi ajute pe cei care… primesc şi o locuinţă gratuit.

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.