Conform cerinţelor Uniunii Europene, autorităţile române implementează din ce în ce mai multe programe care au la bază surse alternative de energie. Ministerul Mediului a lansat un program prin care persoanele care îşi înlocuiesc sistemele clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară beneficiază de o subvenţie de 90% de la stat.

Programul de finanţare pentru proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană se adresează persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, autorităţilor publice locale, operatorilor economici, unităţilor de învăţământ sau organizaţiilor neguvernamentale.
Fondurile alocate programului „Casa Verde” sunt de 520 de milioane de lei, din care suma de 400 de milioane de lei va fi alocată persoanelor fizice. Pentru operatorii economici finanţarea poate ajunge până la jumătate din costul echipamentului, dar nu mai mult de 250.000 de lei.
Pentru şcoli şi primării, Fondul pentru Mediu va aloca până la 60 % din costurile investiţiei, dar nu mai mult de 300.000 de lei. Pentru organizaţii neguvernamentale, asociaţii de locatari şi persoane fizice, finanţarea poate ajunge până la 90 % dar nu mai mult de 25.000 de lei.
„Programul implementat de către Ministerului Mediului vrea să excludă problema costurilor efective şi să încurajeze această metodă de ecologizare a locuinţelor din România prin sisteme de încălzire care utilizează tehnologii curate” a declarat într-un discurs Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.
Conform reglementărilor Uniunii Europene (UE), România va trebui să producă 20% din energie prin resurse regenerabile până în anul 2020. Un ajutor considerabil pentru Ministerul Mediului în ceea ce priveşte posibilitatea de acordare a acestor subvenţii, îl constituie sumele importante de bani colectate din taxa de poluare pentru autoturisme.

Paşii necesari

Cetăţenii care doresc să beneficieze de o asemenea subvenţie îşi vor depune dosarul pentru achiziţia sistemului de încălzire la unul dintre agenţii care comercializează şi instalează astfel de sisteme şi care vor fi validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetăţeanul îl va face, va fi să urmărească lista  cu agenţii care au trecut de etapa validării. Această listă va fi pusă  la dispoziţia publicului la sfârşitul lunii decembrie atât pe site-ul Ministerului Mediului,www.mmediu.ro,cât şi pe cel al Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro. După alegerea unui instalator validat, în funcţie de tipul de echipament care se vrea achiziţionat se va depune dosarul la acesta, însoţit de o cerere de înscriere. Instalatorul va elibera o notă de acceptare, după care echipamentul va fi instalat la locul solicitat.

Înscrierea în program se va face începând cu data de 5 ianuarie 2009.

Avantaje

Avantajele, lăsând la o parte marea parte a costurilor  care sunt suportate de stat, se vor resimţi în timp. Românii care vor beneficia de acest tip de energie verde vor constata scăderea facturilor la apă caldă cu aproximativ 60%, iar la încălzire cu circa 30%.

Geta Bugnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.