Jaful record de 40 de milioane de euro i-a venit de hac managerului general al Leoni Bistrița, Marius Cotor, care a fost revocat din funcţie, săptămâna trecută, de către mai marii companiei din Germania. Reprezentanții companiei nu au stat pe gânduri când au aflat de la anchetatori că autorii jafului au avut ajutor din interior.

Din data de 17 ianuarie, Leoni Wiring Systems Bistrița nu mai are manager general. Marius Cotor, primul manager de origine română al unităților de la Bistrița a fost demis, încheindu-și mandatul cu un an mai devreme.

Având în vedere faptul că este vorba despre o demitere și nu o încheiere a mandatului, care s-ar fi finalizat abia în 2018, întrebarea care este pe buzele tuturor este: cu ce a greșit inginerul bistrițean?

Se pare că inginerului i-a veni de hac tocmai jaful de 40 de milioane de euro, petrecut la sfârșitul verii anului trecut. A fost suficient că s-a întâmplat în mandatul său și că nu a făcut nimic pentru a împiedica acest furt.

De altfel, conducerea centrală a companiei Leoni a recunoscut public faptul că demiterea lui Marius Cotor din funcţia de manager general al sucursalei de la Bistriţa are legătură cu jaful petrecut în vara anului trecut.

„Leoni a început o procedură oficială de încheiere a relațiilor contractuale cu Marius Cotor, care a fost revocat din funcția de manager general al Leoni Bistrița. În prezent, el nu mai face parte din conducere și nu mai este la birou. Aceasta este o decizie internă a Leoni, care privește încălcarea îndatoririlor în legătură cu cazul ”Frauda CEO”. Investigațiile externe ale autorităților publice sunt în desfășurare, de aceea nu putem comenta zvonuri sau face presupuneri legate de posibilii infractori ori de potențiala implicare a unor angajați Leoni. Activitatea fabricii se desfășoară independent de această acțiune individuală și va continua conform graficului. Totodată, acest lucru nu are consecințe asupra salariaţilor”, este poziţia oficială a conducerii concernului Leoni, transmisă TimpOnline.

Ancheta în acest caz încă nu s-a finalizat, fiind în lucrul procurorilor DIICOT. Se pare totuși că aceștia au informații potrivit cărora, hoții ar fi avut ajutor din interior.

Deși la suprafață Leoni Bistrița este o societate comercială foarte productivă, bifând producții record, se pare că managerii bistrițeni au făcut și greșeli de când au fost lăsați să se gospodărească singuri, mai exact din 2013, când a fost instalat primul manager de origine română. Gurile rele vorbesc despre subcontractări ale unor servicii și producții cel puțin dubioase.

Multe dintre firmele cu care ar colabora cele două unități de producție Leoni din Bistrița ar fi fie conduse din umbră de manageri ai companiei, fie ar fi administrate de apropiați ai acestora.

Leoni 1

Culisele celui mai mare jaf din România

Compania Leoni, prin societatea comercială de la Bistrița, singura din țara noastră care avea acces la o sumă atât de mare de bani și singura autorizată să facă astfel de transferuri, a fost jefuită ca în filme în data de 12 august 2016.

Deși se vorbea despre astfel de metode de a înșela marile companii, acestea erau doar la nivel de teorie și eventual erau prezentate în cărțile de specialitate. Jaful record de la Bistrița a arătat cât de ușor poate fi înșelată o companie atât de mare, care a investit în securitate și IT sume importante.

Hackerii au mizat pe sistemul „robotic” de comunicare între angajați și subordonați care, deși pare greu de crezut, se rezuma la câteva e-mail-uri. Un șef al companiei din Germania i-a trimis un e-mail angajatei de la Bistrița responsabile de partea financiară, prin care îi cerea să transfere 40 de milioane de euro într-un cont indicat de el.

Fără să verifice măcar dacă persoana din spatele e-mail-ului primit este reală printr-un telefon și fără să se consulte cu superiorii săi de la Bistrița, femeia ar fi mers la bancă, unde ar fi transferat suma record.

Hackerul care a stat în spatele acestui tun a falsificat adresa de e-mail și semnătura electronică a unui manager neamț, iar restul a fost executat întocmai de un angajat. Suma de bani ar fi fost transferată fizic de la o bancă din municipiu și nu direct, via Internet.

Banii și-au pierdut urma rapid. Contul în care au intrat a fost golit la scurt timp, acesta fiind, potrivit unor surse apropiate anchetei, înregistrat pe o firmă dintr-o țară vecină.

La patru zile de la acest furt, producătorul german iese public și povestește despre asta, într-un comunicat de presă, care a făcut înconjurul lumii, suma furată reprezentând unul dintre cele mai mari prejudicii din lume cauzate unei companii prin această metodă, numită „frauda CEO”.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente și identități falsificate, prin intermediul canalelor de comunicație electronice. Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activitățile infracționale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, spuneau reprezentanții LEONI într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în 16 august.

Această fraudă a determinat compania să-și pună la adăpost fondurile, în conturile din străinătate. De asemenea, la scurt timp după acest tun, nemții au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asigurator.

Pe moment, simplul anunț că o companie atât de mare precum Leoni a fost înșelată atât de „banal” a dus la deprecierea acțiunilor Leoni cu peste 7%.

Chiar în ziua în care a fost anunțată frauda, reprezentanții companiei au făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a declinat către DIICOT din cauza prejudiciului atât de mare.

Motivul pentru care se bănuiește că hackerii au avut ajutor din interior este tocmai faptul că aceștia cunoșteau foarte bine protocoalele celor de la Leoni și au reușit să determine angajata companiei să transfere bani fără a ridica suspiciuni. De asemenea, aceștia știau că dintre toate fabricile pe care Leoni le are în România, doar de la Bistrița se puteau face transferuri atât de mari, aici fiind sediul principal.

Angajații considerați responsabili, concediați pe loc

Șefa departamentului Financiar, care a transferat suma record de bani a fost concediată la scurt timp după întâmplare. Alături de ea au mai picat câțiva angajați considerați responsabili.

Dacă femeia nu a contestat decizia de concediere a companiei, mulțumindu-i lui Dumnezeu că nemții nu îi cer ei despăgubiri uriașe, alți angajați au considerat că li s-a făcut o nedreptate.

Este și cazul Danielei Leșan, concediată tot atunci. Cu doar câteva zile înainte ca managerul general să fie demis, aceasta a contestat în instanță decizia de concediere.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud și încă nu a fost stabilit un termen de judecată.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.