Marcela Saftiuc, unul dintre pionierii folk-ului românesc, revine la Bistriţa folk, după doi ani de la prima ei prezenţă la festivalul bistriţean. Vineri, 21 noiembrie, ea îşi va lansa, în premieră naţională, primul ei album LP , intitulat Călător. Albumul conţine 14 piese, imprimate în cursul acestui an, între ele numărându-se şi mai vechile ei succese Fiii lacrimilor tale, Balada lunii mai şi Dezleagă-mi calea . Lansarea albumului Călător va avea loc în holul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, la ora 17 şi 45 de minute, în deschiderea primei seri a festivalului Bistriţa folk.
În cursul aceleiaşi seri, în concert, cantautoarea va fi acompaniată de Hans Knall, la chitară acustică, aşa cum s-a întâmplat şi în cursul imprimărilor pentru album.
În urmă cu doi ani, la Bistriţa folk, Marcela Saftiuc revenea pe scenele festivalurilor româneşti după peste două decenii de absenţă. Îşi lăsase o amprentă puternică în muzica folk, după ce în anii ‘70 reuşise să impresioneze prin acurateţea stilului ei interpretativ. Născută la Oneşti, Marcela şi-a făcut studiile universitare la Cluj-Napoca şi a putut pătrunde, astfel, în „intimitatea” spirituală a satului românesc din Maramureş şi Ţara Lăpuşului. De acolo, interpreta de muzică folk a preluat unele cântece pe care le-a adaptat acestui stil. Acolo a auzit ea pentru prima dată O, Măicuţă Sfântă, un cântec bisericesc pe care l-a prelucrat şi l-a reintitulat Fiii lacrimilor tale, devenit în scurt timp emblematic pentru repertoriul ei. Ca o minune, Fiii lacrimilor tale a fost inserat pe un single editat de Electrecord, singura Casă de discuri din România acelor ani, deşi asemănarea cu cântecele bisericeşti era evidentă !
La începutul anilor ‘80, Marcela a fost stagiară la un liceu bistriţean, ca profesoară de Limba franceză, din acei ani rămânându-i peste timp, mulţi prieteni în acest oraş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.