Tânărul din Monor care și-a ucis tatăl cu levierul, în toamna anului trecut, a fost trimis în judecată de procurori la doar două luni după ce a fost acuzat de omor. Acesta și-a recunoscut faptele, astfel că procurorii nu au avut prea mult de lucru în dosar.

La jumătatea lunii ianuarie, dosarul a trecut de camera preliminară, iar de atunci au avut loc deja două termene în procesul pe fond. Fiindcă tânărul a ales să-și recunoască vinovăția, este clar că acesta va fi judecat în procedură simplificată.

Amenințat de tată cu moartea, tânărul l-a ucis el

Tragedia s-a petrecut în seara de 9 octombrie 2023, când Aurel Echim, în vârstă de doar 21 de ani, a pus capăt zilelor tatălui său, și el un bărbat încă tânăr, de 49 de ani, lovindu-l cu un levier. Evident, nu există nici o scuză pentru o asemenea faptă, însă în acea seară, cel care promitea moartea lui Aurel a fost chiar tatăl său, care era beat criță și devenise violent. Și culmea, totul s-a petrecut la doar două zile după nunta surorii tânărului.

Scandalul a început în baia locuinței, unde Echim Ilie. și-a lovit fiul și l-a împins în cadă, iar apoi l-a amenințat cu moartea spunând „din mânurile mele îi moartea la băiat”.

La scenă a fost martoră mama tânărului, care a încercat să aplaneze conflictul, însă a fost lovită cu palma peste faţă de soțul său. Apoi, furios, bărbatul a ieșit din casă și s-a întors în scurt timp ținând în mână un levier, amenințându-și fiul și soția cu moartea. În acel moment, tânărul a smuls levierul din mâinile tatălui său și a ieșit din locuință în curte. Echim sr. nu s-a lăsat și și-a urmărit fiul, încercând să îl lovească. Nervos peste măsură că nu este lăsat în pace, tânărul și-a lovit tatăl cu levierul, în cap, de câteva ori. Loviturile i-au fost fatale lui Echim sr., acestea provocându-i o hemoragie puternică, astfel că sângele i-a pătruns în căile respiratorii în timp ce se chinuia să respire și practic a murit asfixiat.

“Victima Echim Ilie a părăsit locuinţa şi la scurt timp s-a întors în bucătăria locuinţei ţinând în mână un levier metalic şi i-a ameninţat că îi va omorî pe inculpat şi pe martora Echim Aurica, moment în care inculpatul a prins cu mâinile de levierul metalic, aspecte care reies din declaraţiile inculpatului şi martorei Echim Aurica. Din declaraţia inculpatului reiese faptul că în acest moment victima i-ar fi aplicat cu cealaltă mână 2 pumni peste spate, însă acest aspect este în contradicţie cu afirmaţia martorei Echim Aurica, care a negat că aceştia s-ar fi lovit cu acest prilej.

În continuare inculpatul a smuls levierul din mâna victimei, după care a ieşit din locuinţă, iar victima a ieşit după el, în curtea locuinţei, aspect care reiese din declaraţia inculpatului şi martorei Echim Aurica. Pe trotuarul de lângă peretele locuinţei, la câțiva metri de scările de acces, inculpatul observând că tatăl său îl urmărește, pe fondul stării de nervozitate, a aplicat din întoarcere o lovitură cu levierul aflat în mâna stângă, la nivelul capului victimei, după care a luat levierul în mâna dreaptă şi i-a aplicat alte 2-3 lovituri la nivelul capului și toracelui, cauzându-i victimei leziuni traumatice grave în zona mandibulei, gâtului şi toracelui, victima reușit numai să mai exclame «Au! Au!» după care a căzut lângă trotuar cu faţa în jos agonizând, iar la scurt timp a intervenit decesul prin asfixie mecanică cu aspirat sangvin traheo-bronho-pulmonar”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

L-am omorât pe tata! Tata e mort, cu tata nu mai am treabă! I-am dat cu levierul în cap!

Chiar dacă tânărul a spus inițial vecinilor pe care i-a întâlnit pe stradă că și-a lovit tatăl și l-a omorât, ulterior, atât el, cât și mama sa au încercat să ascundă adevărul, susținând chiar și în fața anchetatorilor că de fapt bărbatul a căzut pe scări şi s-a lovit de marginea trotuarului. Ulterior, tânărul și-a recunoscut fapta.

“La comiterea faptei nu au existat martori oculari, martora Echim Aurica fiind în locuinţă, aceasta ieşind după câteva minute şi a observat faptul că inculpatul Echim Aurel se afla în zona magaziei de unelte având asupra sa levierul metalic, inculpatul fiind speriat şi plângea, inculpatul arătându-i martorei că tatăl lui este jos în zona scărilor şi comunicându-i că s-a îmbrâncit cu tatăl lui şi l-a lovit cu levierul metalic. Martora Echim Aurica s-a deplasat lângă victima Echim Ilie şi a observat că era căzută pe trotuar cu faţa în jos şi nu dădea semne de viaţă, martora considerând că este posibil ca victima să fie în comă, aspecte care reies din declaraţiile martorei.

Inculpatul Echim Aurel a părăsit curtea locuinţei având asupra sa levierul, iar în stradă, în zona porţii, s-a întâlnit cu vecinele (…) şi (…), inculpatul spunându-le «(…), l-am omorât pe tata! Tata e mort, cu tata nu mai am treabă! I-am dat cu levierul în cap!», iar martora (…) a luat levierul din mâna inculpatului şi l-a dat martorei (…) care l-a dus în curtea locuinţei martorelor, aspecte care reies din declaraţiile acestor martore.

În continuare inculpatul a încercat să îl contacteze telefonic pe preotul satului, iar nereușind a trântit telefonul de poarta de acces.

La scurt timp a venit şi martorul (…) căruia inculpatul i-a spus: «(…), cu tata nu mai ai treabă, i-am dat în cap cu levierul de câte ori am vrut eu!», însă martora Echim (…) a afirmat că victima ar fi în casă şi doarme, motiv pentru care martorul (…) a luat o lanternă să verifice aspectele menționate, iar din curtea locuinţei sale, martorul a luminat locul faptei, observând cadavrul victimei, după care a comunicat intenţia de a apela SNUAU 112, însă inculpatul s-a opus şi a vrut să îi ia telefonul, astfel că martorii (…), (…) şi (…) s-au retras în curtea locuinţei acestora, de unde martora (…) a observat-o pe martora Echim Aurica că a întors corpul victimei pe spate şi l-a poziţionat în întregime pe trotuar şi apoi a aruncat nişte apă peste faţa victimei.

Ulterior, la locul faptei a fost chemat martorul (…), fratele martorei (…), care a verificat semnele vitale ale victimei şi a sesizat incidentul la SNUAU 112 la ora 20.18, iar apoi şi martora (…), fiica victimei, şi martorul (…), care ulterior au declarat în mod detaliat, în cadrul declaraţiilor de martor, aspectele observate cu acest prilej.

La ora 20.30 au intervenit organele de poliţie, iar iniţial inculpatul Echim Aurel şi martora Echim Aurica au declarat organelor că victima era sub influenţa băuturilor alcoolice şi a căzut pe scări şi s-a lovit de marginea trotuarului, însă ulterior inculpatul a recunoscut comiterea faptei. La scurt timp la locul faptei a intervenit un echipaj de ambulanţă care a constatat faptul că victima, Echim Ilie, era decedată”, mai arată procurorii, care în cuprinsul rechizitoriului mai sub liniază că inculpatul a acţionat cu intenţie directă, inculpatul prevăzând rezultatul faptei sale şi urmărind producerea lui”.

Conținut mare de alcool în organismul victimei

Din raportul de expertiză medico-legală, reiese că victima se aflase sub influența alcoolului, iar moartea acesteia a fost una violentă.

“1. moartea numitului Echim Ilie este violentă.

2. Ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă asfixiei mecanice cu aspirat sangvin traheo-bronho-pulmonar consecutivă unui traumatism buco-cervico-toracic cu fractură mandibulară deschisă, fractură os hyoid, cartilaj tiroid și traheal, hematom peritraheal, ruptură căi respiratorii superioare şi fractură coasta II stângă.

3. Leziunile s-au putut produce la data de 09.10.2023, prin lovire activă repetată, cu corp dur, de formă alungită, în condiţiile stabilite de ancheta judiciară;

4. Între leziuni şi deces există legătură de cauzalitate directă;

5. Sângele recoltat de la cadavru conţine alcool etilic 2,36 grame la mie. Urina recoltată de la cadavru conţine alcool etilic 3,04 grame la mie.

5.Moartea poate data din 09.10.2023”, se arată în document.

Îl aşteaptă ani grei de pușcărie

După comiterea faptei, Echim Aurel a fost reținut, iar a doua zi a fost arestat preventiv, el aflându-se după gratii și în acest moment.

Deși era cunoscut în comună ca fiind o persoană liniștită și harnică, această tragedie i-a schimbat viața cu 180 de grade. Aurel Echim riscă acum să petreacă ani grei și lungi după gratii, pedeapsa pentru infracțiunea de omor fiind cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare. Fiindcă și-a recunoscut fapta, el poate beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.