Ocolul Silvic Telciu, unul dintre cele mai controversate din județ, după ce s-au descoperit numeroase nereguli și ilegalități, își vede în continuare de treabă și-și cumpără două mașini de teren cu 200.000 de lei… să se poată plimba prin vasta pădure pe care o are în administrare.

Ocolul Silvic Comunal Telciu funcționează din 2002, fiind reorganizat în 2009 și transformat în regie autonomă de interes local. Acesta are pe mână 16 cantoane și 3 fonduri cinegetice. Ocolul Silvic Telciu se află în top 15 național al celor mai mari proprietari de păduri din țară. Telciu ocupă locul 4 cu 17.600 de hectare de pădure.

Gazeta de Bistrița vă arăta în toamna anului trecut cam cum se fură în ocoalele silvice din județ. Potrivit unui raport întocmit de Garda Forestieră care se întinde pe nu mai puțin de 35 de pagini, prejudiciul înregistrat la Ocolul Silvic Telciu, unul dintre cele mai întinse din județ, se apropie de jumătate de milion de lei.

Garda Forestieră a găsit nereguli în 10 din cele 16 cantoane administrate de Ocolul Silvic Telciu. De la arbori tăiați ilegal, la procese verbale care conțin date nereale sau arbori marcați, tăiați și lăsați în pădure după finalizarea exploatării.

În urma controalelor, 6 firme au rămas fără licențele de exploatare, au fost confiscate două ciocane de marcat și s-au deschis 4 dosare de cercetare penală.

Garda Forestieră Cluj a primit sprijin de la cetățeni pentru aceste controale, autoritățile publice locale, alegând să nu se implice, având în vedere că totuși controlează Ocolul Silvic Telciu.

Ce-au găsit polițiștii când au luat la puricat ocolul

La scurt timp după ce Garda Forestieră făcea publice aceste date, Ocolul Silvic Telciu era călcat și de mascați. 5 persoane au fost reținute cu acea ocazie, în urma celor 25 de percheziții care au avut loc la sediul ocolului, dar și la sediile unor firme de exploatarea lemnului și la domiciliile unor persoane fizice. În total, acest dosar vizează 32 de persoane.

Dosarul vizează infracțiunile: constituirea unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Prejudiciul estimat de oamenii legii ajunge la 600.000 de lei. Ulterior, în urma perchezițiilor, au fost descoperite noi posibile infracțiuni: nerespectarea regimului armelor și munițiilor și deținerea de alcool și tutun, în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

În urma perchezițiilor, polițiștii au confiscat peste jumătate de milion de lei, aproape 10.000 de euro, aproape 300 de pachete cu țigări, trofee de vânătoare și muniție, precum și o cantitate impresionantă de alcool deținut ilegal.

„În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor, 521.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline, dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, documente și înscrisuri cu valoare probatorie, 5.800 de țigarete, despre care există suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză, 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare”, precizau oamenii legii.

Cercetările au scos în evidență faptul că din 2019 și până în toamna lui 2021, în urma unor înțelegeri prealabile, angajații ocolului silvic și administratorii unor societăți comerciale cu domeniul de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile aflate în gestiunea ocolului silvic. Ar fi pusă în valoare și exploatată, ilegal, masă lemnoasă de peste 600.000 de lei.

Personalul silvic cu atribuții de control din cadrul ocolului silvic, ar fi întocmit documente neconforme cu realitate, în care ar fi fost subevaluată sau omisă masa lemnoasă exploatată ilegal și omise alte nereguli, fără a fi constatate, de exemplu, tăierile ilegale din pachetele exploatate.

Ocolul Silvic Telciu – afacere de familie

Toate aceste nereguli și ilegalități erau făcute, culmea, în familie. Dacă aruncăm o privire peste structura și colectivul Ocolului Silvic Telciu, disponibile chiar pe site-ul oficial al instituției, realizăm că mai toți sunt înrudiți.

Ocolul Silvic Telciu are 36 de angajați și este condus de inginerul Luca Pupeză. Acesta pare să-și fi adus mare parte din familie în ocolul pe care-l conduce. Nu mai puțin de 6 angajați ai ocolului silvic poartă numele Pupeză.

Acesta nu este singurul nume comun întâlnit în ocolul silvic. Întâlnite sunt și numele Chitul, Mutu, Ganea sau Moldovan. De la ingineri silvici, pădurari, contabile sau secretare, toți par să fie înrudiți între ei.

Mașini nou-nouțe pentru cutreierat pădurile

La nici jumătate de an de la descinderea mascaților la ocol, reprezentanții acestuia își văd în continuare de treabă și se dotează cu două mașini nou-nouțe de teren, să poată cutreiera pădurile pe care le are în administrare.

Potrivit licitației publice lansate de curând de ocolul silvic, pentru cele două mașini a fost alocată suma de 190.000 de lei, fără TVA. Acestea trebuie să fie proaspăt scoase din fabrică, anul de producție fiind 2022.

Conform caietului de sarcini, cele două mașini trebuie să fie pe motorină, să aibă norma de poluare euro 6, tracțiune integrală, sistem de frânare cu ABS, sistem de control al tracțiunii, sistem de asistare la coborârea în pantă, direcție servoasistată, oglinzi electrice și încălzite, geamuri electrice față spate.

De asemenea, autoturismele trebuie să aibă aer condiționat, scaune încălzite în față, sistem de navigație cu harta României, senzori de parcare, cameră video marșalier, volan reglabil pe înălțime, adâncime și îmbrăcat în piele, faruri cu aprindere automată, computer de bord, cârlig de remorcare.

Reprezentanții Ocolului Silvic vor ca autoturismele să aibă o garanție de minim 3 ani și să ajungă în curtea lor în maxim 6 luni, nu mai târziu de 31 decembrie, anul în curs. De asemenea, se dorește existența unui service autorizat pentru marca autoturismului furnizat la maxim 50 de kilometri de sediul ocolului silvic.

„După instalare și punere în funcțiune, autoritatea/entitatea contractantă și /sau contractantul va efectua teste funcționale ale produsului. Contractantul va efectua, pe cheltuiala sa și fără niciun fel de costuri din partea autorității/entității contractante toate testele pentru a asigura funcționarea produsului în parametri agreați. Contractantul rămâne responsabil pentru protejarea produselor, luând toate măsurile adecvate pentru a preveni lovituri, zgârieturi și alte deteriorări până la acceptare de către autoritatea/entitatea contractantă”, se mai arată în caietul de sarcini a licitației.

Firma care va livra autoturismele trebuie să instruiască și personalul ocolului silvic, cu privire la utilizarea mașinilor și să pună la dispoziție manuale de operare și fișe tehnice.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.