În fiecare an, la începutul lunii martie, Asociaţiile de Pacienţi din toată ţara demarează o campanie de informare a pacienţilor cu privire la drepturile pe care aceştia le au, și care se desfășoară în peroada 11-15 martie.

Campania va cuprinde informaţii referitoare la reforma sistemului de sănătate, accesul pacienţilor la tratament şi îngrijiri de sănătate, discriminarea pacienţilor cu afecţiuni cronice din România şi protecţia socială a pacienţilor.

„Considerăm că este important pentru reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din întreaga ţară să discute cu viitorul ministru al Sănătăţii şi preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre problemele pacienţilor cronici. În acest context politic instabil, cred că trebuie să fim uniţi, să stabilim o colaborare cât mai bună între toate asociaţiile de pacienţi prin intermediul unei platforme comune de acţiune pe acele probleme de interes pentru toţi. Doar în acest mod, vocea pacienţilor poate fi şi auzită şi respectată. De asemenea, vom propune tuturor asociaţiilor de pacienţi existente un Cod etic”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Telefonul pacientului este rezultatul unui alt proiect al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

„Numărul 0.800.800.242 – este un număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie şi reprezintă o cale accesibilă pacienţilor de semnalare rapidă a încălcărilor grave de drepturi în sistemul sanitar şi în domeniul protecţiei sociale.Un operator va răspunde în fiecare zi, timp de opt ore, la toate apelurile şi va prelua mesajele. Problemele semnalate vor fi verificate, documentate în măsura posibilităţilor, iar apoi Coaliţia va direcţiona aceste semnalări către instituţiile naţionale cu responsabilitate în domeniu şi va monitoriza modul în care se răspunde acestor probleme. Totodată, problemele înregistrate vor fi curprinde sub forma unor rapoarte de monitorizare a drepturilor pacienţilor, care vor fi făcute publice cel mai probabil semestrial”, potrivit CNAS.

Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.