Grupul infracţional organizat care a acţionat în cadrul IPJ BN condus de fostul inspector şef, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, în prezent arestat, a vizat controlul total a două servicii din cadrul Poliţiei judeţene, Serviciul de Investigare a Fraudelor şi Serviciul Politiei Rutiere.

 

Primul serviciu pus sub controlul Mafiei, la comanda căruia a fost propulsat comisarul şef Petrică Isopescu, „Economicul”, instrumenta toate dosarele care priveau mediul de afaceri pe linia încălcării legii cu tot ce presupunea acest lucru – înşelăciunea la măsurătoare, înşelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor, divulgarea secretului economic, contrafacerea obiectului unei invenţii, punerea în circulaţie a produselor contrafăcute, concurenţa neloială, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţii de import sau export, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, evaziune fiscal etc.

Oamenii de afaceri care aveau probleme cu legea, pentru a se sustrage răspunderii penale, apelau pentru „rezolvarea” acestor situaţii la factorul politic care îl controla pe Mureşan. Aspectul este confirmat întru totul de interceptările făcute publice de către DNA. Cazurile care nu puteau fi „rezolvate” erau ţinute la sertar şi uitate la nesfârşit.

Al doilea serviciu vizat, cel al Politiei Rutiere, al cărui şef era comisarul sef Roberto Hasnăş, în prezent şi el arestat, extrem de important pentru grupul infracţional, se ocupa de toata gama infracţiunilor şi faptele care atrag răspunderea penală prin nerespectarea dispoziţiilor privind circulaţia pe drumurilor publice. Într-un fel sau altul, atât anumiţi oameni de afaceri, dar şi politicieni, ajungeau să aibă probleme pe linie de circulaţie, iar „rezolvarea” acestora se făcea urmând acelaşi procedeu: telefon dat lui Roberto Hasnăş, care l-a rândul lui apela la oamenii lui de încredere din teren. Astfel s-a ajuns să fie muşamalizate accidente grave de circulaţie, inclusiv cele cu morţi. Şi aici încălcările criminale ale legii sunt demonstrate fără echivoc de interceptările făcute de DNA.

 

Mafioţii din Poliţie mână în mână cu oamenii politici

Stenogramele devoalate de DNA mai demonstrează un fapt: că cele două servicii, Economicul şi Circulaţia erau sub controlul absolut al MAFIEI din IPJ BN, condusă de comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, prin comisarul şef Petrică Isopescu, încă în funcţie şi comisarul şef Roberto Hasnăş, arestat. Monitorizarea convorbirilor telefonice şi înregistrările ambientale prezintă schema relaţională a grupului infracţional cu persoanele aflate în funcţii cheie în administraţia judeţului – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, dar şi cu primarul din Năsăud, Mircea Romocea.

În special pe relaţia cu primarul din Năsăud, dar nu numai, şeful de la Fraude, Petrică Isopescu, era omul de legătura între acesta şi Mureşan. Astfel, la iniţiativa primarului Mircea Romocea a fost depusă o reclamaţie la adresa contabilului şef al primăriei Năsăud, Gheorghe Stoian, în scopul schimbării acestuia din funcţie şi aducerea în locul acestuia a unei „relaţii neprincipiale” a primarului, ca să folosim o expresie de pe vremuri. Sesizarea a fost instrumentată de către comisaul şef Aurel Pop de la Fraude, care fără prea mari eforturi a constatat că totul este o făcătură şi a propus soluţia logică: clasarea sesizării şi neînceperea urmăririi penale.

Pe filiera Romocea – Emil Radu Moldovan – Mureşan, a fost trimis de urgenţă pentru a da soluţia stabilită, şeful de la Fraude, Petrică Isopescu, care a intervenit atât peste ofiţerul de caz, Aurel Pop, dar şi peste procurorul de la Parchetul Tribunalului BN care avea speţa în control.

 

Isopescu, zburat pentru o vreme

Situaţia se pare că a ajuns şi la urechile şefului Parchetului Judeţean, procurorul şef Diana Şipoş. Cu toata protecţia lui Mureşan, dar şi a mentorilor politici, respectiv Radu Moldovan şi Mircea Romocea, Petrică Isopescu a fost zburat de pe funcţie în urma unei anchete administrative. Căderea nu a fost prea bruscă, el fiind numit şef al Compartimentului de Control Intern din cadrul IPJ BN, iar în locul lui, de voie, de nevoie, având în vedere profilul moral al acestuia şi respectul faţă de lege şi meserie, a fost numit comisarul şef Ioan Morar.

Din momentul venirii pe funcţia de şef la Fraude a comisarului şef Ioan Morar, acţiunea de muşamalizare a unor dosare a încetat. Acesta, conforma unor surse la Gazetei de Bistriţa, a scos de la naftalina mai multe dosare dosite de grupul infracţional care priveau pe anumiţi oameni de afaceri, şi le-a pus în circuitul normal de anchetă.

 

Mureşan a trecut peste orice ca s-l protejeze pe Romocea

Cu toate presiunile venite din partea lui Mureşan, comisarul şef Morar s-a opus din toate puterile imixtiunilor şefului IPJ. Au fost situaţii în care pentru vreun dosar instrumentat de subordonaţii lui a fost chemat personal la Mureşan, primind ordine directe să influenţeze o anumită speţă în sensul dorit de şeful IPJ. Morar, ca să scape de presiunile exercitate, îi replica lui Mureşan că speţa respectivă va fi soluţionată în funcţie de rezultatul anchetelor desfăşurate de ofiţerul de caz, după lege. Au fost însă situaţii în care Mureşan a trecut peste Morar şi a chemat la el pe ofiţerii care se ocupau de anumite anchete. Astfel, inspectorul Paul Bugnar a fost chemat direct la Mureşan, în legătură cu o anchetă legată de construcţia ilegală a unei microhidrocentrale la Năsăud, proiect în care este implicat primarul Mircea Romocea.

„În data de 3 octombrie 2014, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea l-a sunat pe Ioan Ovidiu Mureşan şi i-a solicitat să intervină într-un dosar penal în care un cetăţean din Năsăud a reclamat mai multe ilegalităţi comise de angajaţi Primăriei Năsăud. Mureşan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamaţia cetăţeanului din Năsăud.

«Fii foarte atent, se folosesc alţii de tine. Tu eşti băgat la înaintare şi ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu eşti băiat deştept. Eu am avut o discuţie cu primarul şi-o zis : domnu Mureşan, n-am făcut nimic …”. După aceasta, şeful IPJ îi spune inspectorului Bugnar că îl va susţine în carieră şi îl va ajuta să ajungă şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. ”Mai nou poliţiştii nu se uită numai la problemă, se uită şi la context … », i-a mai spus Mureşan subalternului său” se arată în documentele întocmite de procurori în dosarul în care Mureşan este arestat.

 

Isopescu a apelat la instanţă

Schimbarea lui Petrică Isopescu din funcţia de şef de la Fraude nu a căzut bine „camarilei” lui Mureşan. S-au folosit toate pârghiile pentru ca Morar să fie îndepărtat din funcţie, iar Isopescu să fie adus înapoi, iar sistemul mafiot să funcţioneze fără sincope şi în continuare.

Petrică Isopescu a acţionat în instanţă schimbarea lui de la Fraude. Astfel pe rolul instanţei Tribunalului BN, la data de 14.07.2014, a fost înregistrat dosarul 2421/112/2014. Conform dosarului, Isopescu a dat în judecată IGPR şi pe şeful acestuia, chestorul general Petru Tobă, MAI-ul şi pe ministrul Gabriel Oprea.

În data de 31.10.2014, Petrică Isopescu a obţinut o victorie de etapă, instanţa dispunând suspendarea deciziei de înlocuire, sentinţa putând fi atacată în recurs.

Cu puţin timp înaintea acţiunii DNA, „camarila” lui Mureşan răsufla uşurată, comisarul şef Ioan Morar, zis “Profesorul’, a fost îndepărtat din funcţia de şef la Fraude, iar Mafia a obţinut din nou controlul asupra instrumentării speţelor în cauzele economice prin comisarul şef Petrică Isopescu, reinstalat la şefie. Dar bucuria a fost de scurtă durată, deoarece a intervenit lovitură implacabilă a DNA. O parte a Mafiei din politie a fost decapitată.

Faptul că Petrică Isopescu a fost o verigă importantă a lanţului infracţional este demonstrat de un pasaj dintr-un document al DNA.

«“Îi vreme bună pe aici … da, vreme bună, nu ne-o sesizat niciun nor c-a ploua, îi OK”, spunea Cloșcă. Câmpan îi răspundea tot cifrat: „Foarte bine, foarte bine. Că … am înțeles și eu că se încălzește vremea și … se face … se face timp frumos”. …….“De producerea acestui accident a aflat comisarul șef Mureșan, care nu a luat nicio măsură. „Mureșan l-a trimis pe comisarul șef Isopescu Petrică, de la Inspecția Internă, să verifice neoficial evenimentele produse. Nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidențele Poliției Bistrița nu este înregistrat niciun eveniment rutier și nu este efectuată nicio anchetă oficială”».

Petrică Isopescu este încă şef la Fraude, cu problem grave de integritate, cel puţin prin prisma stenogramelor DNA, dar şi a „scheleţilor” pe care îi ascunde în dulap.

2 COMENTARII

  1. Rusine,Rusine ,Rusine in primul rand la gazeta de Bistrita apoi celui ce da aceste informatii.Ce rezolvatii? Va mancatii intre voi ,dar o sa muritii la fel de prosti de cum suntetii..

  2. Zdreanta asta meriti , dupa ce ai distrus atatea familii , orice pedeapsa ai primii e prea mica in comparatie cu faptele facute, la fel si cu asa zisul flagrant asupra doamnei Sangeorzan de la bultine din nasaud ., ca sa isi bage ei nevestele, acum ea are cancer din cauza stresului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.