Acum doi ani, Ana Draghici din localitatea Monariu, comuna Budacu de Jos, a fost pâna la începutul acestui an beneficiara unei pensii de refugiat. Decizia Casei de Pensii de a reanaliza toate dosarele a dus la sistarea acestui venit si în plus, desi cazul este în instanta, fara a exista o decizire definitiva si iervocabila, femeii i se retine lunar din pensia primita pentru vechimea în munca.

Conform Legii nr.189/2000, pentru refugiati s-a stabilit dreptul de a primi o pensie datorata suferintelor îndurate în vremurile de trista amintire care i-au silit pe multi sa-si paraseasca caminul si sa ia drumul pribegiei sau sa se adaposteasca pe la rudele mai putin batute de soarta. Nimic nu poate sa rasplateasca asemenea patanii sau uneori drame si umilinte de nedescris.

La începutul acestui an s-a decis ca aceste cazuri sa fie reanalizate si sa se limiteze sumele acordate în scopul amintit. Dupa toate probabilitatile exista ca printre pensiile acordate pe drept strecurate si unele ce se afla pe lânga lege, cum se mai întâmpla pe la noi.

Ana Draghici are mari dificultati

Dupa aparitia deciziei de reverificare a pensiilor s-a cerut fiecaruia din beneficiari ca acest drept sa fie reconfirmat printr-o decizie judecatoresca. Ulterior, Casa Judeteana de Pensii a cerut ca aceasta decizie sa fie analizata si de Curtea de Apel Cluj, fapt ce a complicat lucrurile pentru cei în cauza, adica pentru persoanele care pâna în acel moment au primit o pensie de refugiat – bani cheltuiti, drumuri greu de facut de batrânii macinati de suferinte.

Din anul 2006, Ana Draghici a beneficiat de o astfel de pensie, stabilita prin decizia nr. 94369/2006, pâna în ianuarie 2008. De la acea data, prin aplicarea Decretului 218, femeia devine debitor si din pensia de serviciu, obtinuta în urma anilor prestati în câmpul muncii, prin decizia nr. 094358, i se retine lunar suma de 260 lei în contul drepturilor primite „ilegal”. Toate acestea ca nimeni dintre cei îndrituiti sa constate daca pensia de refugiat a primit-o sau nu ilegal.

Ca toti ceilalti aflati în aceasta situatie, Ana Graghici a depus actele necesare la dosarul cauzei ce urma a fi judecata la Judecatoria Bistrita. Cu toate ca aici la Bistrita sunt judecate alte câteva cauze similare, dosarul femeii a fost trimis în alta parte. Aceasta ca urmare a cerintei Casei de Pensii Bistrita-Nasaud. Astfel, dosarul este trimis la Cluj, si judecat pe fond în data de 11 sept. a.c. Interesant este faptul ca i se cere sa dovedeasca cu martori calitatea de refugiat, desi a facut-o si la obtinerea pensiei. Partea dificila pentru Ana Draghici este faptul ca martorul prezentat initial a decedat de aproximativ un an si acum declaratia data cât timp a fost în viata nu mai este valabila pentru cei de la CJP BN. Acelasi martor, verisor primar cu femeia, a beneficiat si el la rândul sau de o pensie de refugiat, care acum revine sotiei sale. Indicatia celor de la CJP BN, potrivit spuselor Anei draghic, este de a-si aduce un alt martor, care sa certifice faptul ca are statutul de refugiat. „Pe cine sa duc eu acum de martor? Ca oameni în vârsta nu prea mai sunt, iar cei care traiesc nu stiu ca eu am fost refugiat. Martorul care a declarat aceasta, si cu care împreuna am fost refugiati, fiindu-mi verisor, a decedat”, a spus femeia printre lacrimi. „Acum îmi iau si din bruma de pensie pe care o am”, a mai adaugat Ana Draghici.

Gheorghe Stanciu, expert în cadrul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud, a declarat pentru Gazeta de Bistrita: „În principiu solutia în cazul Draghici trebuie sa fie aceeasi ca si în cazurile anterioare. Daca solutia este pozitiva se rezolva automat si problema retinerilor, în sensul ca femeia va primi banii retinuti înapoi…”.

Se mai adauga la calvarul acesta si faptul ca numele de fata al Anei Draghici este consemnat gresit în acte si este apropiat de al unei alte persoane, care si-a rezolvat problemele atât în reprimirea pensiei cât si în ridicarea proptirii pe venituri, ca si în cazul Anei Draghici. Femeia, ca tot omul cu paguba, risca sa fie si cu pacat, banuind ca s-ar fi încurcat itele.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.