În mitologie, caii apar în diferite reprezentări purtându-i pe zei şi pe eroi, iar cei care ştiu să-i mânuiască îşi fac din asta o onoare. Calul, când are alură, este un animal atât de frumos, de graţios, de vrednic de iubire, încât, atunci când se ridică astfel sub mâna călăreţului, atrage privirile tuturor; el îi încântă atât pe tineri cât şi pe bătrâni; nu-ţi mai poţi desprinde ochii de la el, nu mai oboseşti admirându-i mişcările graţioase şi drăgălăşenia.

La ferma situată într-un loc idilic din comuna Livezile se plimbă agale cai de o frumuseţe rară. Din oricare parte ai privi un cal, bogăţia de forme şi graţie, este aceeaşi. Nici un animal nu poate degaja atâta senzaţie de forţă şi respect ca un cal alergând.

Ferma Jack din Livezile

Proprietarul, Paul Pop, ne-a povestit că deţine 15 cai din rasele: lipiţan, percheron, frizian şi ponei. Fiecare rasă are particularităţile ei.

Lipiţanul are un comportament bun, este echilibrat dar sensibili în interacţiunea cu oamenii. Este un cal atent, energic în mişcări, independent şi ambiţios, sofisticat şi inteligent dar echilibrat, ascultător şi muncitor care necesită multă atenţie şi calm în întreţinere şi pregătire.
Percheronul este un cal blând, placid, docil, totuşi are mersul vioi şi destul de înalt. Atunci când i se cere, are vioiciunea necesară, nefiind un cal greoi. Folosiţi la atelaj, ei se dovedesc a fi cai puternici, docili şi rezistenţi.
Frizianul este un cal inteligent, vioi, temperamental, foarte agil, dar uşor de condus şi docil. Este foarte apreciat datorită mersurilor caracteristice, maiestuoase, şi a ţinutei sale aristocratice şi mândre.
Poneii se deosebesc de cealaltă mare categorie a speciei cabalinelor prin dimensiunile corporale specifice, gradul de ameliorare, conformaţie şi rezistenţă la condiţiile de mediu. Ei sunt căluţi de talie mică cu constituţie robustă, asemănători cu ceilalţi cai, dar cu alte rapoarte corporale şi proporţii.
Paul Pop este pasionat de cai de când se ştie. Doar că este o pasiune destul de costisitoare. El ne-a spus că, achiziţionarea unui cal de rasă costă în jur de 25 – 30.000 euro, iar întreţinerea lunară ajunge la 300 euro pe lună. Caii lui au participat la nenumărate expoziţii din ţară, dar şi la evenimente cultutale cum ar fi Nunta Zamfirei, Zilele Bistriţei Medievale etc.
La fermă se dau şi ore de echitaţie pentru doritori, la preţuri rezonabile – 30de lei ora în spaţiu închis şi 20de lei, în aer liber.
În afară de cai, Paul Pop mai deţine şi struţi, miei de rasă şi câini de rasă, toţi pentru expoziţie.

Cel mai bun companion

Deşi nu se cunoaşte ţara în care caii au fost îmblânziţi pentru prima oară, se crede, totuşi, că acest obicei s-a răspândit din Asia centrală în extremul Orient şi în China, unde specia există şi astăzi, în sălbăticie. Orice s-ar spune, istoria regăseşte mai întâi aceste animale în Egipt. Hieroglifele ilustează calul ca şi bun companion al omului. El apare, de asemenea, în Persia şi în India, iar la evrei apare în epoca lui David şi a lui Solomon. În Europa, domesticirea cailor coboară mult în istorie.
Homer vorbeşte despre cai, în timp ce magnificele vestigii ale basoreliefului Partenonului demonstrează că, în epoca lui Pericle, atenienii aveau cai extrem de eleganţi.

Calul, aşadar, nu avea cum să nu mai inspire interes în zilele noastre. Atenţia pe care crescătorii i-o acordă, în continuare, dar mai ales transformarea sportulului cu şa într-una dintre cele mai elegante preocupări ale elitei societăţii, au transformat echitaţia într-un ritual fără egal. Deşi numarul celor pasionaţi de echitaţie, în România, nu se remarcă prin multe zerouri, tradiţia şi dragostea faţă de cai a continuat să se transmită.

Particularităţi

Caii şi poneii sunt animale obişnuite să trăiască în grupuri, simţindu-se în siguranţă în compania altor cai şi în locuri familiare lor. Ei sunt timizi din fire şi reacţia lor naturală în faţa pericolului este de a fugi.Caii au simţul auzului foarte ascuţit şi mirosul de asemenea bine dezvoltat, ceea ce le permite să sesizeze pericolele de la distanţă. Este un animal foarte sensibil, capabil să simtă starea celui de lîngă el, mai ales ezitarea, frica, siguranţa de sine şi mânia.

Calul poate indica propriile sale sentimente prin mai multe căi şi urechile reprezintă un bun indiciu asupra a ceea ce trece prin mintea unui cal. Astfel, urechile lăsate pe spate: calul este trist, supărat sau nervos. Dacă are urechile ciulite, îndreptate înainte, atunci calul este încântat şi interesat, iar dacă are urechile puţin aplecate spre exterior, calul este relaxat, plictisit sau nu se simte bine (este bolnav). Fluturarea din urechi: calul ascultă şi este atent.
Viteza unui cal variază de la 1 m la 2,60 m/secundă. Calul are noţiunile de: hrană, locuinţă, timp, spaţiu, lumină, culori, forme, familie, vecini, prieteni, duşmani, om. Este inteligent, are memorie, imaginaţie, este capabil de pasiuni, de dragoste, de ură. Poate trăi în bună armonie cu unii cai, în timp ce cu alţii nu se va înţelege niciodată.
Inteligenţa sa poate să devină abilitate pentru că este capabil de a fi instruit. Durata preparativelor necesare pentru a dresa un cal variază între doi ani, un an, 10 luni sau şase luni, dar niciodată mai puţin. El recunoaşte, chiar şi după mulţi ani, grajdurile în care a locuit şi, dacă trece prin apropiere, le salută printr-un nechezat. Remarcă imediat dacă este încălecat de alt cavaler decât de obicei şi întoarce capul pentru a se asigura. Tot ceea ce vede pentru prima oară îl interesează. Vederea lui este foarte bună la distanţă şi chiar dacă nu figurează în clasa animalelor nocturne, el vede mai bine decât omul în întuneric Mirosul calului este de o sensibilitate extremă: simte apropierea omului de la o distanţă de o jumătate de milă; simte de asemenea, de foarte departe, sursa de apă.
Timp îndelungat, caii au reprezentat unul din elementele cele mai importante ale forţei unei naţiuni, prin întrebuinţarea în războaie. Pe de altă parte, ei au contribuit direct la dezvoltarea civilizaţiilor prin legăturile pe care le-au facilitat, în vremurile în care mijloacele actuale de comunicaţie erau de nebănuit.

Noemi Constantin

18 COMENTARII

  1. am auzit ca a re hepatita c,si-a batut joc de multi oameni si le-a dat bani cu dobanda de peste 20 la suta!!! vai de el si mama lui care a putut face asa o mare greseala ???? doamne fereste-neeeeeeeee

  2. Eu stiam Gazeta de B-ta un ziar care promoveaza valori nu gunoaie. Cum e posibil sa promovati un om ca asta? Pentru cateva milioane ca sa-i publicati articolul!? Absolut dezgustator. Pentru reputatia ziarului nu trebuia sa faceti asta. Stiti cati oameni a nenorocit gunoiu’ asta cu camataria lui!?
    Oare nu se intreaba nimeni de unde a avut el 500.000 Euro pentru ferma aia? Da bani de X5 de unde? Da bani de casa pe Valea Ghinzii de unde? Asta nu stie bine sa citeasca si sa scrie, oameni buni!

  3. nu siu voi ce parere aveti cu Jacky, eu am o colaborare strict profesionala cu el si vreau sa spun ca este un client de valoare. Daca stau bine sa ma gandesc cred ca este singurul pe care nu a trebuit sa-l sun cand era vb de platit ceva. Asa ca voi toti astia din umbra care nu il stiti numa din povesti va rog sa o lasati mai moale. P.S. din ce scoate el banii ii treaba lui… bine ca poate

  4. asa este…Jaky este un om de valoare.Pe mine m-a ajutat foarte mult cand am avut necezuri si il respect.Bravo lui ca poate sa faca bani.

  5. Din experienta mea proprie, Jackie este un om de cuvant care isi respecta promisiunile.Am avut o nunta de vis, la care a contribuit si el cu superbii lui cai si calestile lui.

  6. se vorbeste despre paul asa cum se vorbeste dar ginditiva citi bogati cu masini tari si vile sint in bistrita astia au totul pe munca cinstita credeti dac credeti asa se cistiga bine in BN pe munca cinstita dar paul macar nu se ascunde ca multi alti…….

  7. IL CUNOSC PE PAUL DIN COPILARIE LOCUIESC IN STRAINATATE SI NE INTILNIM RAR DE FIECARE DATA NE BUCURAM DE REINTILNIRE SI POT SA SPUN CA NU E OMUL CARE ISI UITA PRIETENI AFACERILE CARE LE ARE I TREABA LUI BINE CA SE DESCURCA

  8. Imi pare rau ca unii oameni vorbesc numai din auzite si scriu comentarii fara sa-l cunoasca pe Jack asa cum e el… Din experienta pot garanta ca ii un om foarte bun, care nu a uitat de unde a plecat, si cand vine vorba de cai… se poate avea 100 % incredere in el: e cu totul alt om in preajma lui „Prince”… Respect!

  9. stiu destul de bine ca ,ultimele 2 comentarii sunt redactate de analfabeta cu 8 clase ANKA CARCU panarama orasului care traieste pe bani cu batrani si moare de ciuda ca JAK a despartito pe panarama de prietenul lui ALEX…inclusiv panarama a fost ajutata de JAK si a fost servita la el in casa dar zdreantza tot zdreantza ramane!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.