Dosarul medicamentelor pentru cancer: Cadrele medicale din Bistriţa, implicate în dosarul medicamentelor pentru cancer, nu epatează la avere

 

Procurorii DNA au efectuat, pe 28 iulie, percheziţii în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj,Bistriţa-Năsăudşi Timiş, în spitale, case judeţene de asigurări de sănătate, dar şi la firme distribuitoare de medicamente oncologice. În dosarul instrumentat de DNA se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.

În Bistriţa-Năsăud procurorii au descins la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi potrivit ultimelor informaţii trei cadre medicale – 2 medici şi un farmacist – sunt vizate de anchetă. Este vorba de dr. Victoria Bindea – şefa secţiei Oncologie, dr. dr. Geanina Miron – medic primar oncologie şi farmacist Mariana Deac – şefa secţiei Farmacie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

 

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop.

Excursiile de care au beneficiat unii medici nu sunt deloc ieftine, printre destinațiile alese numărându-se Las Vegas, San Diego, Paris, Ottawa (Canada).

Potrivit EVZ, unii dintre medici au și recunoscut deja că au fost în vacanțe pe banii companiilor de medicamente.

 

Trei sunt din Bistriţa-Năsăud

Nu mai puţin de 16 medici sunt vizaţi de această anchetă, doi fiind din Bistriţa-Năsăud – dr. Victoria Bindea şi dr. şefa secţiei Oncologie, dr. Geanina Miron – medic primar oncologie. Se pare că nu doar medicii au fost luaţi în vizor, ci şi farmacişti, întrucât numele şefei secţiei Farmacie din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa, Mariana Deac, ar fi de asemenea pe lista neagră.

 

victoria bindea

Are o firmă cu pierderi şi o grădiniţă privată

Dr. Victoria Bindea, şefa secţiei Oncologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, deţine în cartierul bistriţean Unirea o livadă de peste 7.300 m.p. şi una în comuna Şieu-Măgheruş, în suprafaţă de 3.700 m.p., precum şi un teren arabil de peste 2.300 m.p. în cartierul bistriţean Ghinda. Acestea sunt sigurele proprietăţi care figurează pe numele şefei secţiei Oncologie.

În 2014, dr. Victoria Bindea a câştigat 51.734 lei (circa 4.300 lei lunar).

Şefa secţiei Oncologie figurează ca asociat la SC Uniheron SRL, o firmă cu activităţi de întreţinere corporală. Firma nu a fost una profitabilă, întrucât din 2007 de când a fost înfiinţată a înregistrat pierderi an de an, singura excepţie fiind anul 2009, când a înregistrat beneficii de aproximativ 2.300 lei. În 2013, Uniheron SRL a avut o cifră de afaceri de doar 17.676 lei, în timp ce datoriile s-au cifrat la aproape 509.000 lei, şi a înregistrat pierderi de peste 86.500 lei. Anul trecut, firma nu a avut se pare vreo activitate, întrucât cifra de afaceri este zero, datoriile au crescut la peste 530.000 lei, dar pierderile au scăzut la circa 44.000 lei.

Dr. Victoria Bindea este şi preşedinta Asociaţiei „In Motion”. Pe numele acestei asociaţii, şefa secţiei Oncologie a deschis o grădiniţă privată care se pare că îi poartă numele- Academia Victoria. Pentru preţuri cuprinse între 650 de lei şi 1.100 de lei lunar, aceasta promite să îi înveţe pe copii să se apropie de natură, de animale, de agricultură, dar şi să îi înveţe limbi străine, dar şi informatică sau noţiuni de ştiinţe ale naturii.

Victoria Bindea a fost căsătorită cu Valer Bindea, vicepreşedinte al PNL BN, fost prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud în perioada 1999 – 2000, fost viceprimar al municipiului Bistriţa (2004 – 2005), funcţie pe care a părăsit-o pentru a deveni secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Tăriceanu.

 

Averea i-a crescut în urma unei moşteniri

Şefa Farmaciei Spitalului Judeţean, Mariana Deac, deţine peste 2.600 m.p. teren intravilan, aproape 5 ha de teren agricol, precum şi o casă de locuit de 109 m.p.în Călan, judeţul Hunedoara – proprietăţi dobândite prin moştenire în 2012, un apartament de peste 80 m.p. în Bistriţa şi un autoturism marca Ford Mondeo fabricat în 2001.

Mariana Deac a încasat anul trecut de la Spitalul Judeţean 28.670 lei din salarii (aproximativ 2.400 lei lunar).În plus, şefa secţiei Farmacie a câştigat din activităţi independente 2.380 lei, fără însă să precizeze în declaraţia sa de avere şi sursa. Soţul Marianei Deac, inginer la Comelf, a completat bugetul familiei cu 38.308 lei (aproximativ 3.200 lei lunar).

În ceea ce priveşte datele despre averea medicului Geanina Miron, întrucât aceasta nu deţine o funcţie de conducere la nivelul unităţii spitaliceşti nu are obligaţia să completeze vreo declaraţie de avere şi interese.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.