Guvernul a decis să ofere mamelor posibiltatea de a alege între două variante. Prima se referă la un concediu de un an, indemnizaţia maximă fiind în acest caz 3.400 lei. În a doua variantă mamele au posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 lei.

Ministrul Ioan Nelu Botiş a anunţat, la finalul şedinţei de  Guvern, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.
Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.
Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.
”Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni”, a spus Botiş.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.
”În raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la îndemnizaţia de creştere a copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu pentru îngrijirea copilului cu o durată de doi ani, dar cu o îndemnizaţie plafonată la 1.200 lei. În concluzie, părinţii care vor avea copii după 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre următoarele opţiuni, iar prima opţiune are următoarele componente: durata îndemnizaţiei pentru creşterea copilului-un an, cuantumul îndemnizaţiei-între 600 şi 3.400 de lei, posibilitatea concediului fără plată până la 24 luni, primă de 500 lei pentru reîntoarcere la muncă dacă acest lucru se petrece în intervalul primelor 12 luni. Al doilea pachet opţional : durata îndemnizaţiei pentru creştere a copilului – doi ani, valoarea îndemnizaţiei-între 600 şi 1.200 lei. Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot cumula beneficii din ambele pachete puse la dispoziţie. Fiecare familie care urmează să aibă un copil începând cu 2011 va alege de la început pe ce variantă merge”, a mai precizat Ioan Nelu Botiş.
El a susţinut că în 12 ţări din Uniunea Europeană nu se acordă îndemnizaţie pentru creşterea copilului în niciun fel de formă şi că statul „face eforturi chiar în condiţii dificile de criză” de a păstra în limitele pe care şi le poate permite aceste îndemnizaţii.

Estimări guvernamentale

Guvernul estimează că 35-40% dintre viitoarele mame vor opta pentru un concediu de creştere a copilului cu o durată de un an şi indemnizaţie maximă de 3.400 lei, iar restul vor alege concediul de doi ani, dar cu indemnizaţie redusă la 1.200, conform ministrului Muncii, Ioan Botiş.
El a arătat că viitorii părinţi au la dispoziţie două pachete de concediu de creştere a copilului, respectiv „pachetul a”, cu indemnizaţie de 600-3.400 lei pentru un an şi primă lunară de 500 lei pentru rentoarcerea mai devreme la muncă, şi „pachetul b”, cu o perioadă mai lungă de acordare a unei indemnizaţii reduse la 1.200 lei şi fără un stimulent de întoarcere la locul de muncă.
”La ora actuală, estimăm că pentru pachetul a vor opta în jur de 35-40% din persoane, iar pe pachetul b restul”, a spus Botiş.
El a precizat că efortul bugetar calculat pentru ambele variante de concediu se ridică la circa 1,9 miliarde lei, cu o economie de aproximativ 100 milioane lei.
”Dacă vorbim de ordonanţa trecută astăzi în Guvern, această opţiune presupune pentru anul 2011 o cheltuială de aproximativ 1,9 miliarde lei, şi, după calculele făcute de noi şi de Ministerul de Finanţe, practic vom câştiga jur de 100 milioane lei”, a spus Botiş.
Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis, miercuri, Guvernul.
Premierul Emil Boc a anunţat că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.
Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.
Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.
”Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni”, a spus Boc.
Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.