Premierul Emil Boc a declarat, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că bugetul propus de Executiv este unul ce luptă împotriva crizei şi răspunde obiectivului de a asigura stabilitatea României printr-o guvernare responsabilă într-o perioadă dificilă precum cea actuală a României.

Bugetul prezentat este exigent cu prezentul, dar corect şi spre binele viitorului României, susţin guvernanții.
Bugetul pe 2009 exprimă viziunea unui Guvern care vrea să lase în urmă o economie stabilizată şi nu o ţară datoare. „Bugetul pe 2009 elimină risipa şi nepăsarea iresponsabilă a guvernării anterioare”, a spus Boc. El a precizat că bugetul are în vedere doua constrângeri – cea externă, legată de criza economică mondială, dar şi cea internă.
Proiectul de buget pe 2009 impune obiectivului pe care Guvernul şi l-a asumat în faţa Parlamentului şi totodată asigură stabilitatea României printr-o guvernare responsabilă în această perioadă dificilă de criză economico-financiară. România este grav afectată de criza care domină în aproape toate sectoarele şi trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea acestei probleme cât mai curând posibil.

10,2 miliarde de euro merg în infrastructură

Proiectul de buget pe 2009 prevede cea mai mare investiţie în infrastructură de după 1989, investiţia reprezintă 20% din fonduri, adică 10,2 miliarde de euro, care se îndreaptă spre acest sector.
Săptămâna trecută premierul a prezentat priorităţile investiţionale ale bugetului în acest an, care sunt, în opinia sa, infrastructura, pe de o parte, şi eficienţa energetică, pe de altă parte.
Spre lucrări de infrastructură vor fi orientare majoritar investiţiile publice din transport, lucrări de infrastructură din mediu, educaţie, sănătate, agricultură şi reabilitarea termică a blocurilor de locuit, adică spre acele obiective care pot determina efecte înmulţitoare în economie.

Dezbaterea pe tema proiectului bugetului de stat a fost o dezbatere complexă, de cele mai multe ori greu de înţeles de oamenii obişnuiţi, întrucât dezbaterea era concentrată pe cifre, pe foarte multe comparaţii şi mai puţin pe lucruri concrete. Dezbaterea trebuia prezentată în aşa fel încât să fie pe înţelesul tuturor. Banii trebuie să fie cheltuiţi cu răspundere şi cu multă sârguinţă, locurile de muncă trebuie menţinute şi înmulţite, iar categoriile sociale cele mai vulnerabile din societatea noastră trebuie protejate, a mai precizat premierul.
Banii vor fi orientaţi spre facilitarea accesului la transport, lucrări la drumuri şi bineînţeles o mare importanţă are crearea de noi benzi şi centuri ocolitoare, fondurile vor merge la Autostrada Transilvania pentru sectorul Câmpia Turzii – Gilău, la Autostrada Bucureşti – Ploieşti, la Autostrada Cernavodă – Constanţa, pentru centura ocolitoare Constanţa, pentru Autostrada Arad – Timişoara, pentru lărgirea la patru benzi a centurii Bucureştiului şi a centurii Vest Ploieşti, pentru Pasajul subteran Băneasa şi pentru lucrări în domeniul feroviar, fiind vizată reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa.

Izolarea termică introdusă în proiect

Totodată, în cadrul programului de reabilitare termică sunt prevăzute a fi izolate termic, cu fonduri de la bugetul de stat, 22.000 de apartamente, iar alte 28.000 de apartamente, în baza celor 200 de milioane de lei credit angajat. „Acest proiect are mari posibilităţi de câştiguri imediate. Pe de o parte, vom da comenzi economiei, pe de altă parte, menţinem şi creăm locuri de muncă, iar factura la energia termică a cetăţeanului va avea de câştigat, în sensul că acele costuri vor fi diminuate cu cel puţin 30%”, a spus şeful cabinetului.

După părerea premierului Emil Boc în anul 2009, va începe construcţia a 18.703 apartamente, din care 6.000 vor fi finalizate anul acesta. Pentru reabilitarea şi asfaltarea drumurilor de interes local, finanţarea va fi 5 – 6 ori mai mare faţă de 2008, iar pentru refacerea sistemelor de alimentare cu apa şi canalizare a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare în 59 de localităţi, s-au alocat fonduri de 4 – 6 ori mai mari decât anul trecut.
Fonduri băneşti în valoare de 360 de milioane de euro alocate vor fi orientate spre infrastructura din educaţie: campusuri şcolare, grădiniţe noi, cămine pentru studenţi, spaţii pentru învăţământul superior, spre reabilitarea şcolilor şi a spaţiilor din învăţământul superior, informatizarea şcolilor, existenţa microbuzelor şcolare pentru şcolile din mediul rural în ajutorarea deplasării elevilor.
Boc a acuzat săptămâna trecută fosta guvernare că a cheltuit în ultimul trimestru al anului 2008 peste 4 miliarde de euro, bani care, potrivit acestuia, nu s-au îndreptat spre investiţii, ci în bunuri şi servicii, în cheltuieli de personal, adică tocmai în acele cheltuieli care au sporit deficitul bugetar al României la 5,3%.

Peste 7.000 de amendamente la proiectul bugetului pe 2009

La actualul buget au fost depuse aproximativ 7.000 de amendamente, dintre care circa 2.000 aparţineau liberalilor.

Spre sfârşitul săptămânii trecute calvarul dezbaterilor bugetului în Parlament părea să fi fost finalizat. Puterea şi opoziţia ajunseseră teoretic la o înţelegere, PNL şi UDMR păreau că nu îşi vor mai susţine miile de amendamente, iar bugetul ar fi urmat să fie adoptat în câteva ore. În schimb, fiecare parlamentar al opoziţiei urma să primească 100.000 de lei pentru investiţii în colegiul din care provine.

„Mită” pentru liberali

Din cauza celor câteva sute de amendamente depuse de PNL, cât mai rămăseseră de dezbătut, liderii PD-L şi PSD au încercat, încă de miercuri noaptea, să-i convingă pe liberali să renunţe la susţinerea acestora în Parlament, pentru a repezi adoptarea bugetului de stat pe 2009. Potrivit unor surse participante la negocieri, la schimb, democrat-liberalii şi social-democraţii le-au oferit senatorilor şi deputaţilor PNL promisiunea de a trece la vot amendamente la bugetul Educaţiei, în valoare de 100.000 lei de parlamentar. Discuţiile între cele două părţi au continuat şi joi dimineaţă, fără succes însă, deşi liberalii ar fi acceptat iniţial propunerea, prin intermediul deputatului Relu Fenechiu. Conform aceloraşi surse, liderii PNL s-au răzgândit de teamă că presa i-ar fi criticat.
Preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a explicat colegilor săi că este anormal să încheie o înţelegere cu PD-L şi PSD după ce, în ultimele săptămâni, au criticat proiectul de buget. Oficial, Tăriceanu a declarat că nu s-a pus problema vreunei înţelegeri şi că, pe piaţă, au apărut, de fapt, zvonuri colportate de maeştrii diversiunilor de la PD-L şi PSD. El a ţinut să precizeze că PNL nu va renunţa la amendamentele depuse la bugetul de stat şi că le va susţine pe toate în plenul Parlamentului şi că decizia luată este să fie prezenţi, interesaţi şi activi la tot ce înseamnă dezbaterea pe amendament.
Şeful PNL a declarat că vrea să fie foarte clar înţeles, că nu are loc nici un fel de înţelegere, de troc. Trebuie ca toate amendamentele să fie susţinute, dacă se consideră că aceste amendamente sunt utile, ele trebuie aprobate. Dacă puterea vrea să se comporte ca până acum, n-are decât s-o facă, dar cu toate consecinţele care decurg din această atitudine. El a negat că parlamentarii liberali ar fi tras de timp în susţinerea amendamentelor: Spunând că nu are ce să discute ca dezbaterile să meargă mai repede. ”Ţin să subliniez că parlamentarii noştri şi-au făcut datoria în mod conştiincios, fără să încerce să tragă de timp”, a precizat Tăriceanu.
Până la închiderea ediţiei, niciun amendament din cele propuse de grupul PNL nu a fost aprobat în plenul reunit al celor două camere, a afirmat deputatul liberal Gheorghe Dragomir. Speranţele liberalilor de a-şi vedea votat vreun amendament sunt aproape inexistente.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.