Deputatul social-democrat bistrițean Bogdan Ivan a depus joi în Parlament un proiect de lege care vizează combaterea risipei alimentare, care generează circa 8% din totalul emisiilor de gaze. În acest sens, va fi creată și o platformă online gestionată de Ministerul Agriculturii.

Potrivit deputatului Bogdan Ivan, lunar aruncăm la gunoi între 400-670 lei adică 5.000 lei pe an.

„Risipa alimentară generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin această lege ne propunem să înjumătățim risipa de hrană pe cap de locuitor până în 2030!

Proiectul prevede măsuri concrete de luptă împotriva risipei alimentare: Va fi creată o platformă online împotriva risipei alimentare gestionată de Ministerul Agriculturii în care vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici.

Vom crea un proces transparent și practic prin care operatorii economici și Asociațiile Umanitare/Bancile de alimente vor putea avea o evidență clară a mărfurilor donate.

Autoritățile administrației publice vor avea pentru prima dată în legislație posibilitatea să ia măsuri împotriva risipei alimentare atunci când, din activitatea lor rezultă surplusuri de produse alimentare. Astfel vom avea o strategie națională împotriva risipei alimentare updatată cel puțin o dată la 5 ani.

Am depus astăzi acest proiect, la care am lucrat împreună cu trei colegi din Camera Deputaților: Diana Buzoianu, Florin Alexandru Alexe și Zoltán Miklós. Le mulțumesc pentru buna colaborare colegilor inițiatori precum și celor 62 de colegi deputați PSD, coinițiatori ai acestui proiect de lege!”, a scris deputatul bistrițean pe pagina sa de Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.