Meseriaşul când e meseriaş măsoară de zece ori şi taie o singură dată. Premierul şi ai săi s-au dovedit, însă, a fi nişte cârpaci – nu au măsurat, dar au tăiat. În goana lor după populism pe timp de criză, guvernanţii noştri au vrut să facă mari economii mari la bugetul statului, tăind de pe lista tortului cel mare pensionarii cu venituri babane. Numai că au pocnit taman în moalele capului şi pe alţi pensionari care mai fac un leu de sută pe la stat.

 
Ideea în sine, recunosc, nu ar fi ea rea, având în vedere sumele imense care le intră unor baştani în buzunare, numai că face rău şi altora. Din cauza nesătuilor suferă majoritatea.
Nu vreau acum să îi plâng pe pensionari, deşi pentru cei mai mulţi mă doare sufletul când îi văd cum îşi târăsc traiul de pe o zi pe alta. Mă gândesc doar la brambrureala provocată de aceată ordonanţă în anumite sisteme. Şi aici e vorba de învăţământ şi sistemul sanitar. Sute de dascăli pensionari vor opta probabil pentru pensie şi vor renunţa să mai vină la catedră. Urmarea? Catedre goale în plin an şcolar, reîmpărţire de ore, refacerea orarului, haos vremelnic în şcoli. În Sănătate, aproape aceeaşi problemă – medicii pensionari nu vor mai putea presta la stat, aşa că în unele policlinici şi spitale medicii specialişti vor lipsi cu desăvârşire. Cine suferă până la urmă? Noi toţi, şi asta pentru că nimeni dintre foştii şi actualii guvernanţi nu au gândit cu capul care trebuie.
Sunt multe voci acum care fac mult scandal pe această temă. Avocatul Poporului chiar a contestat ordonanţa la Curtea Constituţională, deoarece dreptul la muncă, dar şi cel la pensie nu pot fi îngrădite, fiind considerate drepturi fundamentale. Până aici, total de acord. Numai că, în fond şi la urma urmei, tuturor celor în cauză li s-au respectat aceste drepturi. Fiecare a muncit la momentul potrivit, iar apoi au primit pensia, când a venit acest soroc, pentru anii munciţi. Mulţi dintre pensionarii care astăzi muncesc, uită că o fac poate în detrimentul celor care sunt ceva mai tineri. Şi mai ales pensionarii care ocupă funcţii de conducere. Eu mă întreb dacă în instituţiile în care posturile de conducere sunt ocupate de pensionari nu există şi persoane mai tinere care să fi meritat asta. Aşa, au fost blocate multe posturi, având în vedere că „şeful pensionar” poate să o ducă mult şi bine până când închide ochii, iar cei mai tineri au tot viitorul în faţă.
Guvernul, după multele pălmi pe care le-a primit în ultima vreme, a scremut o lacrimă de milă pe obrazu-i fin şi de milă a acceptat ca pensionarii care mai vor să munească să încheie convenţii civile cu instituţiile în care vor să presteze. Numai că e tot un drac, tot venit de la stat se cheamă banii pe care pensionarii i-ar primi şi în acest caz. E drept, ceva mai puţini, dar astfel nu mai plătesc nimic statului. Şi în plus, astfel guvernanţii se contrazic pe ei înşişi.
Toată harababura asta putea fi ocolită dacă „meseriaşii” din Guvern s-ar fi gândit şi la urmări şi ar fi întors mai întâi problema pe toate feţele pentru a găsi formula ideală. Aşa s-au dovedit a fi doar şuştări de doi lei.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.