Crescătorii de animle din Bistriţa-Năsăud pot sta liniştiţi. Cu toate că un număr de 198 de bovine, caprine şi ovine au fost afectate, până la 1 septembrie, de boala limbii albastre, în judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea şi Prahova, Ioan Bogolin, director în cadrul DVSA spune că la nivelul judeţului nu a fost înregistrată nicio suspiciune în județul nostru, privind această boală care afectează animalele.

Până luni, boala a fost semnalată în 44 de comune din cele şase judeţe, dintre care 18 localităţi din Buzău şi 11 din Prahova.

„Până la această dată nu a fost înregistrată nicio suspiciune şi binenţeles nicio confirmare”, a declarat Ioan Bogolin, director executiv DSVSA BN.

În data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.
Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

„Dacă ar exista în exploataţia sau exploataţiile în care există suspiciunea  acestei boli pe o distanţă de zonă de supraveghere se va extinde până la 150 de km. În zonele respective nu s-ar putea face nicio mişcare de animale pentru speciile receptive şi nu numai. Boala trebuie să cunoască lumea, apare la bovine şi caprine şi la ovine şi la rumegătoarele sălbatice poate să apară „, a mai adăugat Bogolin.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

 

De asemenea „este o simptomatologie care nu cred că e foarte relevantă pentru crescători. Cel mai important lucru, ca orice modificare a stării de sănătate a animaleor care apare, să anunţe medicul veterinar, iar medicul veterinar este instruit şi cunoaşte simptomatologia foarte bine şi ştie ce măsuri trebuie luate. Esste foarte important ca zona, zic eu, zona Ardealului cel puţin să rămână liberă pentru că în caz contrat s-ar bloca mişcările de animale în interiorul comunităţii şi în statele care nu sunt membre şi în acest sens chiar vreau să rog şi să atenţionez toţi crescătorii de animale să respecte prevederile legale privind circulaţia animalelor, să nu mişte nici un animal fără documentaţia în vigoare, iar în momentul în care se impune să facă transporturi de animale în alte judeţe sau din alte judeţe în judeţul BN să solicite aviz de la DSV care la rândul ei va cere aviz de la judeţul unde vreau să ducă animalele respective şi numai după primirea avizului se poate face mişcarea respectivă”, a mai menționat Bogolin.

Boala are caracter sezonier.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.