Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizuirii, însă judecătorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat, nici asupra oportunităţii. Cu alte cuvinte, toate unităţile administrative teritoriale, numite şi primării, din judeţul Bistriţa-Năsăud vor fi obligate să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex, în cazul în care CCR va lua o astfel de decizie.

 

În rândul comunităţii tinere homosexualitatea este tolerată

Psihologul ce profesează în Bistriţa, Emanuela Pop susţine că rezultatul sondajului organizat de Gazeta de Bistriţa se potriveşte cu mentalitatea tineretului. Aceasta vorbeşte despre perioadele prin care comunitatea va trece în cazul în care Curtea Constituţională aprobă căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

emanuela psiholog

„Ca şi orice fel de schimbare, prima reacţie este defensivitatea. După care stai şi te gândeşti că pe tine, ca şi individ, nu te afectează direct nimic. Apoi intră perioada de adaptare.

Va fi o adaptare diferită în funcţie de vârstă. Tinerii până în 37-40 de ani vor accepta mai uşor o astfel de schimbare, iar seniorii vor întâmpina dificultăţi aici.

Românii sunt tot mai deschişi spre a merge la psiholog. Oamenii se adaptează mai uşor, consecinţă fiind utilizarea internetului. Am avut cazuri de pacienţi ce erau homosexuali. Pot spune ca această tendinţă sexuală este mult mai acceptată ca acum 20 de ani. Din punct de vedere social am învăţat să acceptăm omul indiferent de orientarea lui. Se caută mai mult loialitatea şi sprijinul, lucru ce ne face să renunţăm uneori la prejudecăţi.

În mare parte, persoanele homosexuale au căutat de la mine soluţii cu privire la adaptarea la homofobie.

Un pacient de orientare heterosexuală poate suferi şi  el de o chestie similară, doar că de tipul : „cum să facă faţă unor critici”. Aşa şi homosexualii pot întâmpina probleme de critică.Bistriţa primeşte influenţe şi e la Cluj, unde reşedinţa acelui judeţ a devenit un oraş multicultural”, explică psihologul Emanuela Pop.

 

Peste 1.700 de bistriţeni s-au exprimat

Ca urmare  a deciziei CCR de a aproba revizuirea constituţiei pentru acest subiect, Gazeta de Bistriţa i-a invitat pe cititori la un sondaj online pentru a-şi exprima poziţia.

Peste 1.700 de cititori au răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord ca în judeţul Bistriţa-Năsăud, persoanele de acelaşi sex să se poată căsători?”

  • Rezultatele au fost surprinzătoare.

Mai exact, 978 de oameni au răspuns cu DA, ceea ce reprezintă 57% din total votanţi. Răspunsul negativ la întrebare a veni de la peste 670 de oameni(39%), iar 78 de persoane au optat pentru varianta„Nu mă interesează”.

Astfel că, la prima vedere, putem spune că există un nivel majoritar de acceptare a unei astfel de căsătorii.

liviu cilean

Liviu Cilean: „Dacă se face referendum, rezultatul va fi negativ!”

Un alt psiholog din Bistriţa, care profesează la Jandarmerie, dr. Liviu Cilean, face precizări diferite cu privire la subiect. Potrivit acestuia, cei din Bistriţa-Năsăud şi o mare parte din români sunt reticenţi la acceptarea unei astfel de căsătorii.

„Având în vedere cultura din zonă şi  partea religioasă prezentă în judeţ, va fi o repulsie vehementă din partea comunităţii bistriţene. Dacă se va face un referendum, vă spun de pe acum că rezultatul va fi unul negativ.

Nu am avut pacienţi care să fi exprimat o astfel de tendinţă sexuală şi totodată termenul de homosexualitate are slabe şanse să fie acceptat în zona noastră. Trebuie să luăm în considerare istoria, şi religia care nu se împacă cu orientarea spre homosexualitate.

În ceea ce priveşte sondajul dumneavoastră, pot spune că deşi majoritatea au votat în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, rezultatul nu este unul reprezentativ. Există persoane care sunt într-adevăr împotriva tendinţelor homosexuale şi refuză să se afirme sau se simt dezgustaţi de faptul că se pune în discuţie acest lucru”, explică psihologul Liviu Cilean.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat că judecătorii au făcut o analiză tehnică a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, iar avizul nu înseamnă o pronunţare pe fond.

„Am avut de verificat dacă revizuirea nu a încălcat limitele revizuirii, în sensul că ar fi putut afecta independenţa, limba oficială, forma de guvernământ. Nu este cazul. A doua condiţie era să nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetăţenilor prin această propunere. Din cel puţin două puncte de vedere nu s-a constatat că ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu.

Valer Dorneanu a detaliat că dreptul la căsătorie nu este un drept fundamental în România, iar dreptul la viaţa de familie înseamnă mai mult decât simpla căsătorie.

”Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept”, au fost explicaţiile preşedintelui CCR.

2 COMENTARII

  1. Cred ca a inebunit lumea, un dobitic ca parlamentarul Cernea isi f….gura de pomana …..acestea trebuiesc spinzurati de p….pardon de glezna

  2. Ferească cineva! Convenția Europeană a Drepturilor Omului obliga România sa recunoască ori parteneriatul civil ori căsătoria, iar schimbarea articolului 45 îngrădește un drept și implicit afectează pacea sociala. Desigur d-ul președinte al. CCR încearcă sa se scuze după legi inventate nu reale. România a aderat la UE după ce a abrogat Legea 200 din Codul Penal Socialist și asa va fi obligata și acum sa legifereze una din cele doua, cat despre Coaliția de Familia a Bisericilor Creștine e strigător la cer sa facă ei legea atâta timp cât Constituția României interzice religia sa se amestece în politica, dar și creștinismul spune sa dea cezarului ce e al cezarului ( politicii) și lui Dumnezeu ce e al. LUI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.