O ialomițeancă, împătimită de jocuri de noroc, a avut o metodă inedită de a pune mâna pe bani pentru a-și alimenta pasiunea. A practicat prostituția, timp în care fotografia cardurile “clienților”, după care le folosea să joace pe site-urile de profil, dar și pentru a-și satisface alte pofte. Acum este trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

Femeia, în vârstă de 26 de ani, este din Slobozia, județul Ialomița, și se numește Șolcănea Ionela Florentina. Ea căzut în mâna procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud în martie anul trecut, după ce anterior un bistrițean a depus o plângere împotriva acesteia, atunci când a descoperit că îi fuseseră retrași bani de pe card fără știrea sa.

Întâmplarea a avut loc în februarie 2022, când Șolcănea a postat un anunț online, după care a fost contactată de bistrițean.

A sustras aproape 2.800 lei de pe card ca să joace jocuri de noroc

În total, de pe cardul bărbatului ialomițeanca a efectuat 10 operațiuni de transfer de fonduri, în valoare totală de aproape 2.800 lei.

“(…) în data de 11.02.2022, inculpata Șolcănea Ionela Florentina a accesat fără drept contul bancar deschis la (…), aparținând persoanei vătămate XX [folosind fără drept datele de identificare şi securitate ale cardului bancar cu (…), corespunzător contului] și a efectuat un nr. de 10 operațiuni de transfer de fonduri, fără drept, în sumă totală de 2.780 lei (9 transferuri a către 300 lei şi unul de 80 lei), bani care au fost transferați într-un cont corespunzător platformei eFortuna.ro (platformă de jocuri de noroc online), administrată de SC Bet Zone SRL, asociat contului de jucător cu numele «Flori98flori» al cărei titular este inculpata Șolcănea Ionela Florentina.

Ulterior, în data de 13.02.2022, inculpata a retras în numerar, de la casieria agenţiei eFortuna din (…), suma de 2.673 lei [rămasă după reţinerea din suma de 2.700 lei a unui impozit de 1% – (…)]”, arată procurorii în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, Șolcănea a intrat în posesia datelor de identificare şi securitate ale cardului bancar aparţinând bistrițeanului, în condiţiile în care aceasta practica prostituţia, iar bărbatul a apelat la serviciile sexuale ale acesteia, cei doi petrecând circa o oră împreună.

“În acest interval, inculpata a avut acces la cardul bancar al persoanei vătămate şi cel mai probabil atunci a fost momentul când cardul bancar a fost fotografiat.

Fotografia cardului bancar (n. r. – de fapt datele cardului bancar aparținând bărbatului) a fost ulterior transmisă de inculpată către Bet Zone SRL şi cardul bancar al persoanei vătămate a fost asociat contului de joc al inculpatei de pe platforma eFortuna, după care au fost efectuate cele 10 transferuri în contul asociat contului de jucător”, sun procurorii.

Dată pe mâna procurorilor

La câteva zile după întâlnirea focoasă, bistrițeanul a depistat faptul că îi lipseau bani din cont și a văzut cele 10 tranzacţii neautorizate efectuate din contul său bancar şi a contactat unitatea bancară solicitând blocarea lor. În aceeași zi, bărbatul a depus și o plângere penală împotriva tinerei, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

“Persoana vătămată XX a precizat că reprezentanţii băncii l-au informat că banii i-au fost transferaţi într-un cont «eFortuna», fiindu-i indicat numele „Șolcănea” şi o adresă de email. Folosind aceste informaţii, a căutat în aplicaţia Facebook unde a găsit contul unei fete cu acest nume, care semăna cu cea care i-a oferit servicii sexuale, (…).

De asemenea, persoana vătămată XX a recunoscut-o după fotografie pe inculpata Șolcănea Ionela Florentina ca fiind persoana cu care s-a întâlnit în împrejurările prezentate mai sus”, mai arată anchetatorii în rechizitoriu.

Cardurile altora, borcan cu miere pentru Șolcănea

La un an după ce a fost depusă plângerea, mai precis la începutul lunii martie a anului trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au efectuat o percheziție la domiciliul tinerei și au avut surpriza să descopere că bărbatul din Bistrița nu era singura ei victimă. În telefonul ialomițencei, anchetatorii au descoperit fotografiile a încă 12 carduri bancare pe care aceasta le obținuse în mod similar și pe care, foarte probabil, le și folosise.

“În cauză a fost efectuată la data de 08.08.2023 o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatei, ocazie cu care a fost ridicat telefonul acesteia, marca Redmi Note 10 Pro. Din percheziţia informatică efectuată în cauză asupra telefonului mobil menţionat, conform proceselor-verbale din datele de 22.08.2023 şi 24.08.2023 (…), reţine procurorul de caz, reiese implicarea inculpatei în alte fapte similare. Astfel, în telefonul acesteia au fost găsite informaţii şi fotografii referitoare la alte 12 carduri bancare aparţinând unor persoane diferite. Se observă că majoritatea fotografiilor realizate asupra cardurilor surprind ambele feţe ale cardului, astfel încât să fie înregistrate toate informaţiile necesare efectuării unor tranzacţii online (nume titular, nr. card, dată expirare, codul de securitate CVV)”, au arătat procurorii.

Odată cu telefonul, anchetatorii au ridicat și un card bancar aparținând tinerei, precum și 4 cartele telefonice.

Imediat după percheziție, Șolcănea a fost reținută 24 de ore, iar mai apoi pusă sub control judiciar pentru 60 de zile, măsura fiind prelungită până în prezent.

În fața procurorilor, ialomițeanca a recunoscut acuzațiile care i s-au adus, însă a refuzat să dea vreo declaraţie.

În luna septembrie, Șolcănea Ionela Florentina a fost trimisă în judecată, dosarul intrând în cameră preliminară pentru verificarea legalității rechizitoriului. La începutul lunii decembrie a anului trecut, dosarul a primit undă verde pentru a intra la judecata pe fond.

În ceea ce privește celelalte 12 carduri bancare descoperite la percheziția din martie anul trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la comiterea infracțiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii gălățeni au iertat-o

Tot în luna decembrie 2023, Șolcănea Ionela Florentina a scăpat de un dosar penal, instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, care i-au adus aceleași acuzații, pentru fapte comise în august 2022.

La acea vreme, Șolcănea a efectuat trei plăţi către Glovo utilizând fără autorizaţie datele cardului de debit al unui bărbat pe care le-a sustras în timp ce acesta întreţinerea relaţii sexuale cu o altă femeie într-un apartament din Galați.

Deși suma totală cheltuită de pe cardul respectivei persoane s-a ridicat la circa 1.000 lei, procurorii gălățeni au considerat că nu merită efortul să continue ancheta, astfel că au decis să renunțe la urmărirea penală și s-au dus în fața judecătorilor de la Tribunalul Galați pentru a primi aprobarea. Și au obținut-o.

“Conform art. 318 alin.1,2,3,4 C.proc.pen., În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei. (…)

Infracţiunile au adus o vătămare modică valorii sociale protejate – patrimoniul persoanei, prin prejudiciul concret produs – circa 1000 lei, modul de operare – specularea încrederii persoanei vătămate care anterior şi-a lăsat portofelul la dispoziţia celor prezenţi în apartamentul unde se deplasase pentru întreţinerea de relaţii sexuale – suspecta este la primul contact cu legea penală, a acoperit prejudiciul, a recunoscut comiterea faptelor. Astfel că soluţia de renunţare la urmărire penală este legală şi temeinică, sens în care, în baza art. 318 alin. 15 C.proc.pen, o va confirma”, se arată în încheierea penală a Tribunalului Galați.

Poate că, dacă procurorii gălățeni ar fi investigat mai cu sârg faptele comise de Șolcănea, ar fi descoperit aceleași probe depistate de procurorii de la Bistrița. N-au făcut-o însă și au preferat să scape de dosar prin renunțare la urmărirea penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.