Cea mai veche meserie din lume are din ce în ce mai multe adepte la Bistrita. Amenzile curg valuri, însa acest lucru nu sperie fetele care „fac trotuarul”, prostituatele, care presteaza pe raza municipiului, adunând în prima jumatate a acestui an amenzi în valoare totala de peste 50.000 de lei . Fetele „activeaza” nestingherite fiind constiente ca în cel mai rau caz se aleg doar cu o amenda.

Doar una dintre acestea a fost mai ghinionista anul acesta. Cea mai celebra traseista din Bistrita, Vandana T., a fost condamnata de o instanta bistriteana la munca în folosul comunitatii, asta dupa ce nu si-a platit amenzile în valoare de peste 20.000 de lei.

Numarul prostituatelor care îsi fac veacul pe raza municipiului Bistrita este din ce în ce mai mare. Mai putin de jumatate dintre acestea au domiciliul pe raza judetului sau a municipiului, majoritatea venind la Bistrita din alte judete. Amenzile aplicabile acestora variaza între 100 si 1.000 de lei, însa acestea sume nu le sperie deloc. Amenzile nu sunt niciodata platite, deoarece traseistele sunt constiente ca nu pot fi executate silit. Astfel politistilor, cât si jandarmilor nu le ramâne decât sa dea amenzi în continuare, deoarece vidul legislativ permite fetelor sa îsi continue linistite „exercitiul functiunii”. Infractiunea de prostitutie este foarte greu de dovedit, fapt pentru care în primele sase luni ale acestui an la Politia Municipiului Bistrita s-a instrumentat un singur caz de acest gen.

Scump, doamna scump

Prostituatele care „fac trotuarul” sunt gasite în apropierea benzinariilor de la iesirile din municipiu. Aici îsi ofera serviciile fetite pentru doritorii fara prea multe pretentii. Majoritatea sunt de etnie rroma, nu prea curate, stirbe, dar îmbracate destul de sumar încât sa atraga privirile „pofticiosilor” fara exigente. Sumele pentru care acestea presteaza nu sunt deloc mari. Tarifele se ridica undeva între 15 – 50 de lei, în functie de preferintele clientului, dar sumele sunt negociabile direct cu „supraveghetorul” fetelor, care, de regula, sta la câtiva metri distanta. Faptul ca fetele sunt din ce în ce mai multe în aceste zone, arata ca „meseria” este una destul de profitabila.

Tarife ceva mai mari practica fetele care presteaza în cluburile de noapte sau care sunt recomandate de receptionerii hotelurilor. Afacerea merge ca unsa, iar clientii sunt nelipsiti. Diferenta mare de pret este data de calitatea „marfii”. Prostituatele care sunt luate din cluburile de noapte sau de la receptiile hotelurilor sunt mai aratoase, curate, însa si pretentiile banesti ale acestora sunt ceva mai mari. Acestea îsi ofera serviciile pentru sume între 200 – 400 de lei, în functie de pretentiile clientului, majoritatea acceptând sa mearga doar la hotel.

Prostitutie sub acoperire

Cluburile de striptease din apropierea municipiului Bistrita, la fel ca oriunde altundeva în tara, sunt acoperirea perfecta a prostitutiei. Aparent, domnisoarele presteaza doar câte un dans la bara, întretin clientii si fac consumatie. Însa toata lumea stie ca acestea ofera si alte servicii doritorilor. Majoritatea fetelor, care se gasesc în night-cluburile de pe raza municipiului, sunt venite din Moldova si cam toate au lectia bine învatata „am plecat de acasa pentru ca ma batea tata” sau „nu am gasit nimic de lucru si trebuie sa-mi întretin copilul”. Sub aceste pretexte, dar si sub atenta supraveghere a patronilor de asemenea baruri, care si ei au „parte” din profitul fetelor, prostitutia înfloreste la Bistrita.

Amenzi inutile

Atât politistii, cât si jandarmii sanctioneaza saptamânal zeci de tinere, care îsi ademenesc clientii de pe marginea soselelor. Amenzile sunt multe, dar pe cât de multe pe atât de inutile. Prostituatele de la coltul strazii nu îsi platesc niciodata amenzile, iar acestea se acumuleaza la datoriile restante catre bugetul local. Toate aceste vânzatoare de iluzii sunt insolvabile, de executare silita nici nu poate fi vorba. Acestea nici macar nu mai tresar când vad ca se apropie masina de politie sau de jandarmerie. Se duc fiecare pe rând si îsi încaseaza amenda, dupa care o rup, o arunca pe jos si îsi continua râzând activitatea. Sunt foarte constinte ca nimeni nu le poate face mai mult de atât.

Infractiunea de prostitutie este greu de dovedit, fapt pentru care Politia Municipiului Bistrita a instrumentat un singur caz de acest gen de la începutul anului. În cazul în care instanta hotaraste ca femeia este vinovata, aceasta risca o pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la trei ani. Politistii de la ordine publica au aplicat, în prima jumatate a acestui an, peste 300 de contraventii, la care se adauga si cele date de jandarmi. Prostituatele care îsi fac veacul pe raza municipiului Bistrita au primit amenzi a caror valoare este peste 50.000 de lei.

În anul 2007, în micul burg îsi câstigau existenta practicând prostitutia în jur de 70 de femei, numarul acestora neputând fi stabilit cu exactitate, deoarece multe dintre ele sunt doar trecatoare sau sezoniere. Spre deosebire de „centuriste”, fetele care practica prostitutia în cluburile de noapte sau receptiile hotelurilor nu sunt niciodata amendate, acestea fiind foarte greu de depistat, deoarece retelele din care fac parte fiind foarte bine organizate.

Vandana refuza matura

În premiera la Bistrita, o instanta de judecata trimite o traseista sa presteze în folosul comunitatii. Una din cele mai notorii prostituate, care îsi face veacul pe centura municipiului, Vandana T., a adunat în ultimii doi ani amenzi în valoare totala de 21.150 de lei. În primele luni din acest an magistratii bistriteni au acceptat sa transforme amenzile în munca în folosul comunitatii, asta dupa ce Vandana s-a dovedit insolvabila. Prostituata, în vârsta de 31 de ani, are domiciliul în Sieu-Magherus, localitate unde ar fi trebuit sa presteze si cele 403 ore de munca în folosul comunitatii. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat. Conform functionarilor din cadrul Primariei Sieu-Magherus, Vandana ar fi trebuit sa se prezinte deja de câteva luni la munca, însa aceasta nici macar nu trecut pragul institutiei. Conform legii, ea ar fi trebuit sa munceasca trei ore pe zi, totalul de 403 ore de munca în folosul comunitatii fiind realizabil în aproximativ patru luni. Cum aceasta prestatie nu se plateste, Vandana a preferat sa îsi continue activitatea pe centura din municipiu.

Iulia Balazs

2 COMENTARII

  1. cred ca te ai trezit cu fatza la cearceaf sau nu ai primit destula p…. doamna redactor
    pe deasupra mai pui si pe net aberatiile alea….
    visezi sau esti cu capul rau de tot….
    singurul lucru adevarat pe care la ai scris mai sus este si ala inspirat de la „organele care este”…
    in rest..fabulezi „mami”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.