După o perioadă îndelungată de „secetă” pe linia combaterii traficului de droguri, lucrurile se pare că au început să se mişte şi în ultima perioadă asistăm la lovituri în serie reuşite de DIICOT şi Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din Bistriţa-Năsăud. Numai că la o analiză mai atentă a acestor „succesuri”, se observă de la o poştă că în plasa DIICOT ajung numai boişteni şi piţule, adică mărunţiş. Capturile de substanţe stupefiante sunt insignifiante în raport cu cererea din ce în ce mai mare cerută de piaţa bistriţeană şi cu ce se livrează pe această piaţă.

 

Avalanşa de reţineri şi arestări preventive din ultimele zile denotă fără nici o îndoială o anumită intensificare a eforturilor celor îndrituiţi de lege să contracareze acest flagel, structuri informative locale, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, Poliţie, precum şi Parchetul Antimafia, respectiv DIICOT. Practic, procurorii DIICOT anchetează ce li se livrează de cei abilitaţi cu descoperirea şi investigarea persoanelor şi mai ales a grupurilor organizate care au în preocupări traficul de droguri. Anchetele acestora au loc în condiţiile în care există informaţii concrete legate de fenomen. Dacă nu, şomează sau se ocupă de anchete neînsemnate, fără miză, despre persoane marginale fenomenului, consumatori de droguri, curieri, care au  rolul de a transporta drogurile din străinătate, sau mici distribuitori, dealeri, care plasează substanţele la consumatori, practic anchetează ce le pică. Grupurile infracţionale organizate care se ocupă de traficul de droguri se pare că devin intangibile pentru oamenii legii din Bistriţa. În ultima perioadă de timp, anchetele DIICOT BN, sunt făcute mai mult pe principiul „să ne facem că lucrăm”, în timp ce reţelele de traficanţi de droguri îşi continuă fără nici o oprelişte activităţile ilicite, consumul, conform unor surse din poliţie cunoscând o amploare deosebită.

 

Celor de la DIICOT le-a fost tăiată sursa de informaţii: Doi şi-un sfert

În Bistriţa şi Năsăud, conform sursei noastre, „se consumă droguri în draci”. Sunt anumite baruri din Bistriţa şi Năsăud, unde traficul de droguri se face la vedere de la anumite ore. Atât de siguri se simt dealerii, încât nu au nici un fel de teamă de poliţie sau dacă sunt observaţi de cineva.

Principalul furnizor de informaţii al celor de la DIICOT pe linia acestui fenomen au fost cei de la „doi şi un sfert”, care au avut un compartiment specializat pe linia investigării fenomenului „crimă organizată”, mai ales pe linia descoperirii şi investigării informative a grupărilor infracţionale organizate de traficanţi de droguri. Existau reţele informative create cu mari eforturi şi dificultăţi pentru a cunoaşte şi controla fenomenul din interior, se obţineau şi se verificau informaţii valoroase pe care ulterior în cooperare cu cei de la SCCOA, ulterior DIICOT, au fost anihilate şi destructurate numeroase grupuri infracţionale organizate specializate pe linia traficului de droguri.

În urmă cu un an, pe timpul guvernării Cioloş, ca urmare a unor manevre de culise şi jocuri subterane ale SRI, „doi şi un sfert” a fost desfiinţat, scopul fiind tocmai lipsirea acestui serviciu secret de una din principalele sale misiuni, investigarea fenomenului de „crimă organizată”, în special a traficului de droguri, dar nu numai. La ora actuală este greu de făcut o estimare a efectelor acestor adevărate reglări de conturi între serviciile de informaţii asupra grupărilor de crimă organizate, dar este cert un fapt: consumul de droguri în judeţul Bistriţa-Năsăud a crescut la cote alarmante.

Prerogativele celor de la „doi şi un sfert” au fost preluate de SRI, dar deocamdată rezultate spectaculoase întârzie să apară şi nu au cum să apară în condiţiile în care lumea interlopă, cu multitudinea ei de preocupări ilicite este extrem de greu de penetrat. Este nevoie de mult timp pentru ca lucrurile să reintre în normal, iar fenomenul traficului de droguri şi implicit a consumului să fie controlat între nişte limite rezonabile. Este nevoie de profesionalism şi de profesioniştii, de oameni dedicaţi meseriei. „Doi şi un sfert”, militarizat, a fost decapitat practic, a devenit un cal orb, şchiop şi fără dinţi în gură, practic i s-au dat două atribuţii. Desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informaţiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi asigură coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ale Uniunii Europene, precum şi pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

 

Cazul Negrea, lucrat profi de la centru

Dar să dăm Cezarului cei al Cezarului. Surse la curent cu megaoperaţiunea în care practic a fost anihilată o reţea de trafic internaţional de droguri de mare risc, cea coordonată de Viorel Marius Negrea, spun că succesul acesteia a avut la bază informaţii furnizate de Secţia Judeţeană a SRI BN şi nu numai. CV-ul cu adevărat impresionant a lui Marius Viorel Negrea a fost cunoscut de structurile locale informative, constituirea unui grup infracţional organizat specializat în acte de înşelăciune, a altui grup infracţional implicat în contrabanda cu ţigări. În aceeaşi perioadă de timp Negrea s-a implicat şi în traficul internaţional de droguri, câştigurile fiind incomparabil mai mari, motivaţie care l-a împins la operaţiuni pe scară mare în acest gen de afaceri, traficul de cocaina. Ulterior operaţiunea de investigare a lui Negrea a fost preluată de structurile centrale, de DCCOA, DIICOT Structura Centrală şi în cooperare cu poliţii naţionale din multe state europene, inclusiv Interpolul, dar şi structuri de informaţii l-au monitorizat pe acesta şi grupul pe care îl coordona. Ancheta penală a demarat în februarie 2016, iar pentru obţinerea probelor necesare acuzări a fost demarată o cooperare internaţională, prin intermediul Eurojust şi Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Olanda. În momentul anihilării grupării infracţionale s-a acţionat simultan în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda.

Asupra grupării infracţionale coordonate de Negrea au fost focalizate forţe şi mijloace importante. Tuturor componenţilor grupării le-au fost monitorizate toate comunicaţiile, telefon, internet, au fost filaţi de structuri specializate din cadrul poliţiilor naţionale ale statelor implicate. Operaţiunea a fost condusă şi coordonată cu profesionalism, astfel că s-a trecut la faza finală de anihilare a reţelei în momentul când întreaga grupare infracţională a fost devoalată, fiind identificat fiecare membru al acesteia. Arestările făcute simultan au permis capturarea unei cantităţi impresionante de droguri de mare risc, de ordinul zecilor de kilograme de COCAINĂ.

pastile ecstasy bistrita 1

Un Şorobetea, prins la graniţă cu ecstasy

Un alt caz care la început a trezit un mare interes, cel a lui Sorin Şorobetea, s-a dovedit însă până la urmă un mare fâs. Conform unor surse apropiate anchetei în curs de desfăşurare, Sorin Şorobeta a fost un simplu curier, el având rolul de a prelua drogurile din Olanda, să le transporte în România şi să le predea uui contact din Bistriţa. El a fost monitorizat, comunicaţiile în special, dar ceva s-a întâmplat la graniţa cu România, pe când se pregătea să intre în ţară dinspre Ungaria. Lucrurile s-au precipitat, scăpaseră de sub control operativ, principala cauză se pare fiind lipsa de profesionalism a celor care s-au ocupat de operaţiune, astfel că a fost necesară intervenţia chiar în punctul de frontieră. Exista riscul ca cele o mie şi ceva de pastile de ecstazy să ajungă în România, la Bistriţa şi să li se piardă urma. S-a mers pe principiul că, decât nimic, mai bine ceva mărunţiş. Operaţiunea s-a finalizat prin reţinerea şi arestarea preventivă a lui Sorin Şorobetea, iar cel puţin până la această oră nu a fost reţinută o altă persoană. Prin reţinerea lui, practic s-a tăiat verigile acestuia, de la cine a primit drogurile şi cui trebuia să le predea. DIICOT BN a reţinut un simplu curier, neputând să probeze existenţa unui grup infracţional organizat în cadrul căruia Sorin Şorobetea a acţionat.

pastile ecstasy bistrita 2

Un alt Şorobetea şi alţi doi, săltaţi pe când încercau să tranzacţioneze ecstasy şi cannabis

Un alt caz, aproape similar, când din nou s-a acţionat înainte de vreme dintr-o lipsă de profesionalism crasă, tăindu-se anumite verigi care puteau să ducă la identificarea unui grup infracţional organizat, a avut loc la data de 18.11.2017, când acelaşi DIICOT Bistriţa-Năsăud a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore lui Andrei Bogdan Şorobetea, Alin Radu şi Flaviu Cosmin Balotă, „pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc”.

Se pare că din nou oamenii legii sau grăbit, ceea ce se anunţa drept o mare victorie, s-a dovedit până la urmă un mare eşec. Procurorul DIICOT BN, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud au realizat o acţiune de prindere în flagrant a lui Radu Alin şi Balotă Flaviu Cosmin în timp ce încercau să vândă către două persoane o mare cantitate de droguri (??????) contra sumei de 12.000 euro. Asta a fost într-un prim comunicat. Ulterior s-a revenit şi au încercat să dreagă busuiocul. A fost o acţiune fără cap şi fără coadă. În urma acţiunii de prindere în flagrant, ”marile cantităţi de droguri” capturate anunţate anterior au fost de fapt 940 de comprimate şi 4,3 grame de resturi de comprimate de ecstasy, aproximativ 500 de grame de cannabis, 290 de grame de bulgări de cristal care conţin substanţa activă MDMA şi 150 de grame de amfetamină. S-a schimbat şi valoarea drogurilor capturate, de la 12.000 de euro anterior, la aproximativ 35.000 euro pe piaţa din Bistriţa. Nici de această dată nu a fost probată existenţa unui grup infracţional organizat.

Andrei Bogdan Şorobetea, Alin Radu şi Flaviu Cosmin Balotă au fost reţinuţi şi ulterior prezentaţi instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud care a admis propunerea procurorilor DIICOT, de arestare preventivă a celor trei.

Nici în acest caz nu a fost probată existenţa unui grup infracţional organizat. Practic au căzut, au fost capturaţi în ambele situaţii, nişte boişteni, piţule, mărunţiş. Iar în acest timp nu mai trebuie să ne mirăm la ce se întâmplă. Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, drogurile de toate categoriile curg spre Bistriţa.

Doru Costin

2 COMENTARII

  1. pana sa prinda pesti mari, intai sa ii ridice pe toti boratii din centru cat si gara care sunt cu punga de prenandez ca niste zombii toata ziua si care umbla cu arme albe dupa bani si un alt flagel pe la noi care trebuie combatut e bijnita, care nu stiu in ce cadru legal se incadreaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.