În aceasta luna, în statisticile Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud în ceea ce priveste furturile de pe raza judetului figureaza 29 de persoane, dintre care cinci sunt minore. Cele mai multe furturi s-au înregistrat din autoturisme, iar cinci din locuinte.

Hotii de buzunare din municipiul Bistrita actioneaza peste tot, începând cu magazinele second hand si pâna în piete; locul nu conteaza prea mult. Aglomeratia transforma unele locuri în raiul hotilor de buzunar. În forfota pietei, în autobuz sau în magazin nici nu simti o mâna experta, care dupa ce îti „goleste” buzunarul, atenteaza la portofel. Odata ajuns acasa, victima încearca sa refaca traseul parcurs în gând. Unde ar fi putut sa dispara? Vag, îsi aduce aminte figura unui tânar sau a unei tinere. La un moment dat, a simtit ca, în înghesuiala, a fost împins. Abia acum pagubitul îsi da seama. Se loveste cu palma peste frunte. A fost „victima”  hotilor de buzunare. Astfel de chestiuni sunt la ordinea zilei în municipiul Bistrita si bineînteles nu lipseste din aglomeratie. Mai nou, zonele în care actioneaza hotii sunt supermarketurile, unde cumparatorii se lasa purtati de „peisaj”. Politistii înregistreaza lunar zeci de furturi, din sacose, din buzunare si chiar de pe raft. Se fura orice, portofele, genti, telefoane mobile. Hot poate fi oricine sta lânga tine, acestia se opresc în locurile aglomerate. De obicei, ei actioneaza în grupuri, fiecare îsi stie cu precizie rolul având o ordine stabilita. Profita de îmbulzeala. Unul provoaca înghesuiala, fura portofelul, ceasul, mobilul, altul se posteaza în spatele victimei, primeste obiectul furat dupa care dispare. Pentru a nu trezi suspiciunea, de cele mai multe ori, sunt îmbracati curat, mereu barbieriti, nu au frizuri care sa atraga atentia si arata ca un cetatean onorabil. Politistii care se ocupa cu furturile din buzunare deja îi cunosc pe cei mai multi dintre ei. Hotii, la rândul lor, îi stiu si se retrag imediat ce apare un agent de politie.

În magazin, metode si metode

Metoda de „lucru” e foarte simpla. Hotii opereaza în timpul zilei, în special dimineata si în zilele când comerciantii scot multa marfa pe rafturi. Ei intra în magazine, profita de îmbulzeala provocata de cumparatori si fura cu dexteritate de la persoana pe care pun ochii. Pentru a nu atrage atentia, se prefac ca citesc eticheta de pe anumite produse sau chiar din contra ca probeaza haine.

Mare atentie când, la intrarea în magazin sau în mijloacele de transport în comun, anumite persoane se ciocnesc „din greseala” de dumneavoastra. Acestia pot fi hoti de buzunare. Putini dintre hotii de buzunare se aleg cu dosare penale si ajung sa raspunda în fata legii. De multe ori, politistii nu pot dovedi vinovatia acestora decât daca sunt prinsi în flagrant. Una dintre problemele majore cu care se confrunta politistii, în acest caz, este lipsa martorilor. Ei exista, însa, nu de putine ori, refuza sa colaboreze pentru prinderea hotilor de buzunare. Desi îi vad cum opereaza, oamenii evita sa depuna declaratie, pentru ca nu vor sa fie purtati de prea multe ori în instanta sau le e frica ca prietenii celor acuzati de furt sa nu se razbune pe ei. Politistii spun ca din câte fapte se întâmpla, aproape un sfert sunt reclamate.

Hoti prinsi de politisti

În urma cu câteva zile politistii din Caianu Mic au fost sesizati de Viorica S. de 71 ani, pensionara din satul  Ciceu Poieni, despre faptul ca persoane necunoscute au patruns în locuinta sa cu chei potrivite, de unde i-au sustras suma de 3.300 lei, 1 motofierastrau mecanic Husqvarna si sase litri rachiu din fructe în valoare totala de 1.320 lei. În urma masurilor întreprinse de politistii din localitate a fost identificat autorul furtului în persoana  lui Augustin S. de 42 ani din comuna Caianu Mic sat Ciceu Poieni. Prejudiciul cauzat a fost recuperat în totalitate si restituit partii pagubite.Celui în cauza i s-a întocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de furt calificat.

O alta metoda – furturi din masini

Conform datelor statistice ale Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, nu exista nicio zi în care sa nu fie înregistrate plângeri cu privire la furturi. Autorii a 21 furturi din autoturisme comise pe raza municipiului Bistrita în aceasta luna au fost identificati de politistii Biroului Investigatii Criminale în urma unor informatii obtinute. Acestia sunt patru tineri cu vârste cuprinse între 16 si 25 de ani: Florin Constantin T. de 16 ani, Filip Andrei T. de 17 ani, ambii din Bistrita, Gheorghe P. de 16 ani, Ioan P. de 25 ani, ambii din Budesti. Celor în cauza li s-a întocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, iar fata de Florin Constatin T. – cercetat si în alte dosare penale pentru furt calificat- s-a luat masura retinerii pe 24 ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lânga Judecatoria Bistrita cu propunere de arestare preventiva.

Mobilele, marfa de pret în ochii hotilor

Politistii au reusit, în urma coroborarii mai multor mijloace de proba identificarea a cinci hoti de telefoane mobile!

Patru cetateni – dintre care trei taximetristi bistriteni, care si-au însusit pe nedrept telefoane mobile pe care le-au gasit ocazional si care nu le apartineau, au fost identificati, în urma unor informatii obtinute, de politistii Biroului Investigatii Criminale Bistrita. Gheorghe N. de 37 ani din Bistrita, taximetrist, a gasit în autoturismul unde lucra un telefon apartinând lui Mircea Dan S. de 52 ani din Bistrita, caruia i-a cazut din buzunar în timp ce s-a deplasat cu taxiul în calitate de client. Desi a avut posibilitatea sa-l restituie, barbatul a pastrat telefonul, aruncând cartela, iar ulterior l-a vândut. Prejudiciul cauzat a fost de 590 lei. Un alt caz asemanator a executat si taximetristul Rodin Roman de 52 ani din Bistrita. Acesta fiind de serviciu pe masina de taxi, a gasit un telefon mobil apartinând lui Viorel A. de 45 ani din Bistrita, caruia i-a cazut din buzunar în timp ce s-a deplasat cu taxiul, tot în calitate de client. Prejudiciul cauzat a fost în acesta caz de 250 lei. Anton Iulian G. de 22 ani cu resedinta în Bistrita, taximetrist, a gasit în timp ce era de serviciu, în autoturism, un telefon mobil apartinând lui Liviu Bogdan C. de 15 ani din Bistrita. Taximetristul a pastrat telefonul, iar prejudiciul cauzat a fost de 250 lei.

Se pare ca nu doar taximetristii „îsi pastreaza” telefoanele gasite. Paula R. de 22 ani, muncitoare din Bistrita, în timp ce se afla în incinta unei discoteci din Bistrita, a gasit, sub un coltar un telefon mobil apartinând lui Alexandru A. de 27 ani din Bistrita. Femeia a pastrat telefonul, iar din cauza unor defectiuni aparute ulterior l-a distrus. Prejudiciul cauzat a fost de 500 lei. Toti cei patru s-au ales cu dosare penale , fiind cercetati sub aspectul savârsirii infractiunii de însusire a bunului gasit.

Politistii Biroului Investigatii Criminale Bistrita au identificat-o, în urma unor informatii obtinute  pe Mariana B. de 33 ani, fara ocupatie din Bistrita, care, a furat un telefonn mobil. Aceasta, aflându-se pe strada Rodnei în compania lui Arpad S. de 62 ani din Târgu Mures, pe care l-a cunoscut ocazional, a profitat de neatentia barbatului si i-a sustras din buzunarul hainei telefonul, pe care ulterior l-a vândut contra sumei de 40 lei. Prejudiciul cauzat a fost de 450 lei.

Celei în cauza i s-a întocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de furt calificat.

Metode eficiente contra furturilor

O casa de bani de buna calitate protejeaza banii lichizi si obiectele de mare valoare pe timpul noptii, dar, pentru aceasta, trebuie amplasata cât mai discret cu putinta. Niciodata casa de bani, dulapul sau lazile metalice destinate depozitarii monetare nu vor fi amplasate în camera unde se lucreaza cu publicul. De asemenea, accesul în camerele amenajate pentru operatiuni cu valori nu se va face direct din strada. Daca exista instalata alarma, un senzor al acesteia poate fi montat în interiorul casei de bani, astfel încât, când aceasta este deschisa, sa se declanseze semnalul sonor.

De asemenea, spargatorii pot fi cu usurinta detectati cu ajutorul unui sistem de televiziune cu circuit închis, monitoarele acestuia fiind plasate atât în interiorul cât si în exteriorul cladirii.

Potentialii spargatori pot fi usor detectati daca este instalat un sistem de iluminare cu senzori de perimetru care se activeaza ori de câte ori se apropie cineva de magazin. Eficiente sunt si placutele si afisele, atunci când sunt asezate în locuri cunoscute ca fiind cu risc maxim. În plus acestea informeaza clientii despre consecintele legale ale furtului.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.