În mandatul lui Ovidiu Creţu s-au cheltuit miliarde pe documentaţii de sertar, fără ca obiectivele să fie realizate sau măcar să existe o sursă de finanţare în acest sens.

În ultimii ani s-au întocmit tone de maculatură, dar concret ce s-a studiat nu s-au mai realizat vreodată. Iar unele documentaţii s-au dovedit a fi total inoportune.

 

 

Modernizarea Pieţei Decebal, a Pieţei “de la ruşi”, modernizarea Zonei Gării, realizarea punţii de legătură în Zăvoaie sau bretele între Arţarilor – Colibiţei, Tărpiu – Subcetate sunt câteva din promisiunile care nu s-au mai realizat în ultimii 4 ani, dar cu care primarul s-a lăudat şi le-a bifat ca posibile investiţii.

Creţu insistă şi dă în continuare bani pe documentaţii aberante, cum ar fi construcţia unei zone de agrement acvatică în Wonderland, pârtii de schi o linie verde de transport în comun, utilizând vehicule cu motor electric, tramvaie pe ruta Viişoara – Livezile. Plus o grămadă de strategii şi studii fantastice de dezvoltare a burgului pe următorii 20 de ani.

 

Puz-uri fără finalitate, făcute la grămadă

 

În ambiţie, primarul a comandat un studiu de oportunitate pentru valorificarea deşeurilor din Bistriţa şi acum trei ani s-a lăudat cu achiziţionarea unor echipamente care să proceseze deşeurilor. Asta în condiţiile în care gestiunea deşeurilor la nivelul judeţului era deja demarată. Documentaţie de oportunitate deşeuri, comandată de Creţu a costat 16.000 de lei şi s-a dovedit inutilă, mai ales că în paralel Consiliul Judeţean a rezolvat această problemă.

Pro Arcad Grup S.R.L. a luat 33.870 lei pentru studii privind reabilitarea spaţiilor verzi din zona Decebal şi Ştefan cel Mare. Proiectul dă bine pe hârtie, dar în realitate nu s-a întâmplat nimic.

Iluminatul public cu ajutorul surselor neconvenţionale de producere energie electrică a costat 6.500 de lei. La fel, un proiect aiurea, deoarece sursele neconvenţionale sunt extreme de scumpe (un stâlp costă cam 30.000 de euro) şi nu există proiecte de finanţare nerambursabilă în acest sens. Alţi bani tocaţi aiurea.

 

Trafic sufocat în zonele cheie ale oraşului. proiectele sunt ţinute la sertar

 

Documentaţia pentru puntea pietonală peste râul Bistriţa – Str. T.Vladimiresu a fost întocmită de SC DRUMEX SRL şi a costat 41.000 de lei. Aceeaşi firmă a proiectat construirea Podului Berăriei peste râul Bistriţa, investiţie strategică ce ar deschide zona Zăvoaie. Documentaţiile au costat 63.000 de lei, dar nici până în ziua de azi nu s-a realizat puntea respectivă, care ar costa cam 20 de miliarde.

S-a realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru un Centru Intermodal de transport public, str. Gării – str. Rodnei. Hârtiile le-a făcut ARCADE ARTDESIGN şi au costat 14.900 lei. Ba mai mult, primăria a tocat încă 16.000 de lei pentru un PUZ de amenajare a zonei Gării. Niciunul din proiecte nu a fost implementat şi în realitate zona Gării este supra-aglomerată, mai ales în orele de vârf, iar primăria nu a luat încă nicio soluţie de fluidizare a traficului.

Alt proiect tergiversat: crearea accesului auto între strada Arţarilor şi strada Colibiţei, inclusiv modernizarea străzii Colibiţei. Numai expertiza tehnică a fost estimată la 90.000 de lei. Proiectul este amânat de trei ani şi traficul în zonă, în continuare sufocat.

Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa – etapa 3. Studiile geo, topo, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie au costat 165.000 lei, fiind realizate de SC TEHNOVIAL INGINERIE SRL Bucureşti.

 

Piaţa Decebal – eterna promisiune

 

PUZ – Piaţa Decebal a fost întocmită de Blom Romania şi a costat 12.000 lei. Ba mai mult, s-au mai pus la bătaie încă 56.000 de lei pentru detalii amănunţite, privind studii de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie ale Pieţei Decebal. Zona arată la fel, ca în urmă cu 30 de ani.

Modernizarea Pieţei Florilor Andrei Mureşanu – zona Lamă a fost întocmită de Arhi Beast a costat 5.000 de lei. Teoretic, prevede amenajarea unei fântâni arteziene în faţa blocului Lamă. Nu s-a întâmplat nimic, iar piaţeta are aceeaşi înfăţişare din comunism.

Studiile privind amenajarea de alei de acces, spaţii verzi, locuri de joacă pe traseul DN 17 în localitatea componentă Unirea şi amenajare alei de acces, spaţii verzi, locuri de joacă pe traseul DN 17 în localitatea componentă Viişoara au costat 36.235 lei.

Elaborarea strategiei de dezvoltare locală a municipiului Bistriţa în 2010 – 2030. Proiecţia a costat enorm, aproximativ 250.000 lei. Unul din planurile fantastice prevede înfiinţarea unui tramvai pe ruta Viişoara – Livezile. De asemenea, Creţu s-a lăudat cu această iniţiativă imposibil de realizat în viitorul apropiat.

Chiar dacă aceste proiecţii există, unele de câţiva ani, sunt ţinute la sertar şi concret nu s-a mişcat nimic. Administraţia locală pare blocată la chestiunile sensibile privind traficul în zonele supra-aglomerate ale oraşului, parcări şi pieţe.

 

Wonderland a devenit un coşmar, ce sparge banii cu grămada

 

Energiile primarului s-au concentrat pe două obiective: centura de Sud şi Wonderland (parcul de distracţii de pe dealul Cocoş care numai la faza de documentaţii a tocat miliarde de lei. Wonderland-ul mult visat cheltuieşte bani de studii de fezabilitate, de calcule economice şi studii de impact. Concret: Dealul Cocoşului arată la fel ca în urmă cu patru ani şi numai Creţu continuă să viseze la un complex sportiv.

Proiectul “Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul complexului sportiv Wonderland studii topo, studii geo + SF + PT + CS + DE pentru municipiul Bistriţa” a costat 110.000 lei şi a fost realizat de Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru S.A. Se adaugă elaborarea fazelor de proiectare aferente complexului Wonderland care au costat 80.000 de lei şi au fost realizate de SC CIVITAS PROIECTARE Cluj. La cinci ani de la investirea lui Creţu în funcţia de primar, proiectul se află la faza de hârţogăraie şi niciun investitor serios care să transforme păşunile de pe Cocoş în parc de distracţii. Este visul lui Creţu şi, în disperare, Creţu vrea să ia bani din bancă şi să aloce 5 milioane de euro pentru această investiţie, lucru care ar îndatora bugetul local pe 25 de ani.

 

Creţu bagă Bistriţa în datorii. Ia bani din bancă pentru Wonderland

 

Administraţia Creţu s-a prezentat la o nouă licitaţie privind acordarea unui credit de 40 de milioane de lei (aproximativ 10 MILIOANE de euro). Licitaţia s-a desfăşurat în 17 septembrie şi în curând va fi anunţat câştigătorul ce va da primăriei bani cu dobândă şi opinia publică va putea afla dobânzile şi ratele trimestriale ce vor fi plătite din bugetul local.

Creţu a cerut bani pe două loturi, astfel: 20 de milioane de lei pentru proiecte ce beneficiază de finanţare europeană şi 20 de milioane de lei pentru proiecte ce nu beneficiază de acest tip de finanţare. Termenul de rambursare a fost scurtat de la 25 de ani la 10 ani, deoarece până acum, nicio bancă nu era interesată să finanţeze Primăria Bistriţa. Tocmai de aceea, licitaţia s-a reluat în mai multe rânduri.

Pentru a obţine linia de finanţare, Creţu a pus ipotecă mobiliară asupra veniturilor proprii ale Municipiului Bistriţa.

 

Creţu s-a jurat că nu ia bani din bancă. Acum se face că plouă

 

Încă din prima zi de mandat, Creţu a promis că nu va lua niciun ban din bancă şi că nu va îndatora bugetul local. În acest sens a adus critici lui Vasile Moldovan pentru că a asfaltat mai multe străzi cu bani împrumut. În ultimul său mandat, Moldovan a luat aproximativ 10 milioane de euro pe o perioadă de 20 ani.

Aflat la al doilea mandat, Creţu e decis să crească datoria bugetului local şi să acceseze şi el un credit pentru atingerea unor obiective. Cel mai mulţi bani va înghiţi proiectul Wonderland, unde din start Creţu vrea să bage 20 de milioane de lei.

 

Te cruceşti când vezi pe ce HÂRTII se sparg MILIARDELE Primăriei Bistriţa

 

Ovidiu Creţu a pus la bătaie mai multe miliarde pentru proiecte şi studii privind amenajarea oraşului, dar pentru care NU a indicat resursele financiare. Iată câteva proiecte ale Primăriei Bistriţa, banii de studii fiind alocaţi pe bugetul anului 2013.

–         amenajarea zonei de agrement acvatică – Aqualand Bistriţa. Costurile documentaţiilor sunt estimate la 250.000 de lei. Aberant, în condiţiile în care Wonderland-ul este un proiect eşuat şi fără investitori la orizont.  

–         amenajarea râului Bistriţa între Podul Jelnei şi Podul Budacului, ca zonă de recreere şi promenadă costă 161.000 lei. De 5 ani e tot la stadiul de proiect

–         studiului de oportunitate pentru linie verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric  – 24.193 lei

–         concurs de soluţii privind amenajare Piaţa Centrală a municipiului Bistriţa (50.000 lei)

–         elaborare strategie pentru dezvoltarea zonei metropolitane Bistrita, in vederea obţinerii de fonduri europene in perioada 2014-2020 costă estimativ (45.000 lei)

–         fortificaţia burgului Bistriţa 102.000 lei valoare estimată

–         amenajare circulaţie zona Decebal, Cuza Vodă, I.Slavici, inclusiv parcare subterană. Studii în valoare de : 69.354 lei.

–         amenajarea unui punct Belvedere asupra oraşului (fostul Turn al Proditermului). Hârtiile ar costa 14.516 lei.

–         amenajare parcare etajata zona str. Bistricioarei – 185.000 lei

–          amenajare parcare subterană zona Mihai Eminescu 185.000 lei

–         amenajare pistă de ciclişti în municipiul Bistrita – 132.258 lei (la această oră, Bistriţa nu are nicio pistă completă de biciclete,, dar două trasee, improprii şi făcute la întâmplare, pe Bd Decebal şi Parcul Municipal)

–         studiu de soluţie pentru amenajarea pasajului pietonal B-dul Independenţei – Iosif Vulcan 22.984 lei.

–         amenajare „acoperiş verde ” pe clădirea centrului de informare şi educaţie ecologică din str. Axente Sever – 2.000 lei numai pe studiul de fezabilitate

Toate aceste documentaţii vor fi întocmite în cursul acestui an şi foarte probabil că vor fi puse bine la sertar, la fel ca cele existente deja. În realitate foarte puţine studii au fost duse la finalizare şi în realitate liderii oraşului aşteaptă finanţări miraculoasă pentru concretizarea ideilor care dau bine pe hârtie şi doar nasc iluzii deşarte pentru cetăţenii oraşului.

 

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.